Πηγή Εικόνας: Michael Kauer από το Pixabay
του Θοδωρή Καραουλάνη

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή άτυπη ενημέρωση, πηγές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι, κατόπιν διαβούλευσης και εποικοδομητικού διαλόγου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), θα υπάρξουν οι ακόλουθες αλλαγές στα κόμιστρα των ταξί:
– Η προκαθορισμένη τιμή για τη διαδρομή από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το κέντρο της Αθήνας θα αυξηθεί από 40 σε 50 ευρώ με μονή ταρίφα και από 55 σε 65 ευρώ με διπλή ταρίφα.
– Η προκαθορισμένη τιμή για τη διαδρομή από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί από 25 σε 28 ευρώ με μονή ταρίφα και από 35 σε 38 ευρώ με διπλή ταρίφα.
– Η ειδική επιβάρυνση για αναμονή ανά ώρα θα αυξηθεί από 15 ευρώ σε 20 ευρώ.
– Το ανώτατο όριο του κομίστρου αναμονής που εισπράττεται κατόπιν ελεύθερης συμφωνίας μεταξύ του οδηγού του αυτοκινήτου και του επιβάτη αυξάνεται από 25 σε 40 ευρώ.
Διευκρινίζεται από το Υπουργείο ότι δεν μεταβάλλεται η βασική ταρίφα (μονή και διπλή) των ταξί. Η ελάχιστη χρέωση 4 ευρώ επίσης παραμένει αμετάβλητη.
Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) τις προσεχείς ημέρες.

Είναι εμφανές ότι μετά από χρόνια “εκρηκτικής” συνύπαρξης των αυτοκινητιστών (κυρίως της Αττικής, με επικεφαλής τον γνωστό συνδικαλιστική Θύμιο Λυμπερόπουλο) η κυβέρνηση επέλεξε αλλαγή πορείας στη διαρκή σύγκρουση με τους οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί.

Είναι πασιφανές ότι η επιλογή της αύξησης των τιμών γίνεται ενόψει προεκλογικής περιόδου, ώστε να “κλείσει” το μέτωπο που έχει ανοίξει εδώ και χρόνια με τις περίφημες “θεσμικές” αλλαγές (μερική απελευθέρωση, ηλεκτροκίνηση, μέτρα ασφαλείας κλπ).

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής μάλιστα χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναπροσαρμογή του τιμοκαταλόγου των υπηρεσιών ταξί (η οποία επισημαίνουμε και πάλι ότι προήλθε από διαρροή σε δημοσιογράφους και όχι ανακοίνωση…) και κάνει λόγο «για ένα σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητα του επαγγελματία ταξί.». Σε ανακοίνωσή του Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) εκφράζει ικανοποίηση για τις αλλαγές στις χρεώσεις των ταξί προς τα αεροδρόμια Αθήνας Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι έρχεται «μετά από την επίμονη πίεση και την τεκμηριωμένη εισήγηση του για ανάγκη προσαρμογής των κομίστρων στα σημερινά οικονομικά δεδομένα και στο πραγματικό κόστος λειτουργίας των ταξί.». Εντωμεταξύ λίγες ώρες νωρίτερα οι ίδιοι συνδικαλιστές είχαν προτείνει νέες κινητοποιήσεις οι οποίες μετά τις διαρροές του Υπουργείου αγνοούνται ακόμη….

Αν πράγματι επιβεβαιωθεί η πλήρης αλλαγή στάση των ταξί, θα πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση ότι τα “ανεπίλυτα” θεσμικά αιτήματα και η αντιπαράθεση για τις “μεταρρυθμίσεις” ήταν τελικά ένα απλό “φύλλο συκής” για την κάλυψη των οικονομικών αιτημάτων.

Από την άλλη η κυβέρνηση ίσως κλείνει ένα μέτωπο με επαγγελματίες που κινούνται δυναμικά στην κοινωνία αλλά ανοίγει έναν άλλον: το πληθωριστικό μήνυμα είναι εμφανές… Παρότι θα προσπαθήσει να το βασίσει στο κόστος των καυσίμων και την παλαιότητα των τωρινών χρεώσεων… Και ο πληθωρισμός επηρεάζει όλη την οικονομία, όταν το βασικό πρόβλημα των πολιτών με την κυβέρνηση (σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις…) είναι η ακρίβεια…

Τα εσωκομματικά και πολιτικά “μαχαιρώματα” μεταξύ πρώην και νυν ηγεσιών του Υπουργείου για το θέμα των ταξί επίσης μάλλον θα κρυφθούν πίσω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες….