

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Τη συμβασιοποίηση νέων έργων, στα οποία πάντως έχει ανακηρυχθεί (προσωρινός) ανάδοχος ή προτιμητέος επενδυτής, αναμένεται να επιτύχει μέσα στο έτος ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχίας των υποδομών με ανεκτέλεστο που προσεγγίζει τα 5,5 δις ευρώ. Πρόκειται για συμβάσεις παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, αλλά και για δημόσια έργα, που σχετίζονται με την υλοποίηση οδικών αξόνων, αρδευτικών έργων, μονάδων αποβλήτων, σιδηροδρομικών υποδομών οι οποίες αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπογραφούν προσεχώς και μέσα στο 2025. Αναμφίβολα, η περίπτωση της σύμβασης παραχώρησης του ΒΟΑΚ είναι ίσως η πλέον εμβληματική, με αξία άνω των 2 δις ευρώ (με χρηματοδότηση 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης).
Ειδικότερα, ενδέχεται μέσα ή μέχρι τον Απρίλιο να πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά – Ηράκλειο, που θα προχωρήσει μέσω σύμβασης παραχώρησης. Πρόσφατες πληροφορίες έκαναν λόγο για κατακύρωση του έργου στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,(είναι ήδη ανάδοχος). Ο φάκελος θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου, ενώ η σύμβαση πρέπει να περάσει και από τη Βουλή. Για το έργο προβλέπεται και η υλοποίηση, ως προαίρεση που ενεργοποιήθηκε, του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά. Η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε έτη είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών. Το συνολικό μήκος του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο ανέρχεται σε 187 χλμ. (μαζί με το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά).
Ωστόσο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει τη συμβασιοποίηση και άλλων σημαντικών έργων. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η υλοποίηση δύο αρδευτικών έργων, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Ως γνωστόν, έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό (αξίας 220 εκατ.) για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς». Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών, καθώς και την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, η οποία παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων. Επίσης, έχει οριστεί ανάδοχος για το αρδευτικό έργο Λιμνοδεξαμενής Χοχλακίων Π.Ε. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας. Το έργο έχει δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ, διάρκειας 25 ετών (μαζί με την περίοδο μελέτης – κατασκευής) και θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 18,6 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ, ενώ ο υπόλοιπος προϋπολογισμός με προσφορά από τον ιδιώτη ανέρχεται σε 55,9 εκατ. ευρώ (συνολική αξία 74,5 εκατ. ευρώ).
Πέραν των αρδευτικών έργων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία, αναμένει υπογραφές για δύο έργα κατασκευής μονάδων αποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την κατασκευή «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», μέσω ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας περίπου 202 εκατ. ευρώ (σε κοινοπραξία με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ), όπως και για την «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» προϋπολογισμού 241.881.159,72 ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης και ΦΠΑ (κοινοπραξία Τέρνα – Ηλιοχώρα). H Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Θα επεξεργάζεται 150.200 τόνους αποβλήτων ανά έτος. Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων, θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει και δύο από τις εργολαβίες αποκατάστασης ζημιών στη Θεσσαλία (από τις κακοκαιρίες του 2023), συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ, με έκπτωση 5%). Ειδικότερα, πρόκειται για τα «Έργα αποκατάστασης στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου και Ρήγα Φεραίου», με προϋπολογισμό 278,2 εκατ. ευρώ, και τα «Έργα αποκατάστασης στους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης», με προϋπολογισμό 267,5 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα, τέλος, στα έργα που εκτιμάται ότι βαίνουν προς συμβασιοποίηση φέτος είναι και ένα σιδηροδρομικό στο βόρειο τμήμα της χώρας, άνω των 190 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες. Θεωρείται από την κυβέρνηση ως κομβικό έργο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) 2021-2027», με το οποίο επιτυγχάνεται η σύνδεση του νέου εμπορευματικού λιμένα Καβάλας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και η διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο των γειτονικών χωρών, εντούτοις, δεν λείπουν τα προβλήματα.