Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υψηλή φορολογία στο νόμιμο τζόγο έχει φέρει τον παράνομο ψηλά στις προτιμήσεις των παικτών οι οποίοι μεταξύ άλλων …απολαμβάνουν περισσότερα κέρδη χωρίς φορολογία και ανωνυμία. Ο παράνομος τζόγος  διαθέτει φανατικούς πελάτες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στο 1,7 δισ  ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από έρευνα  της ΚΆΠΑ Research  που ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Πέρυσι υπήρξαν 900.000 άνθρωποι που έπαιξαν τουλάχιστον μια φορά σε παράνομους ηλεκτρονικούς τόπους.

Το 10,2% του πληθυσμού με ηλικία άνω των 17 ετών επιλέγει τον παράνομο τζόγο εκ των  οποίων ανήλθαν σε 750.000 και 350.000 αναζήτησαν αντίστοιχη δραστηριότητα

Σε ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Τυχερών Παιγνίων (HGA), οι απώλειες των παικτών στα παράνομα τυχερά παίγνια πέρυσι αποτιμήθηκε ότι ο παράνομος τζόγος αντιστοιχεί στο 65% του νόμιμου τζόγου που υπολογίστηκε στα 2,5 δισ ευρώ  το 2023.

Τα χρήματα αυτά πέρασαν από τα νόμιμα  κανάλια του τζόγου και τις εταιρείες όπως είναι ο ΟΠΑΠ τα Καζίνο και οι αδειοδοτημένες εταιρείες τυχερών παιγνίων του διαδικτύου

Από το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ που χάθηκε στον παράνομο τζόγο, το 1 δισ. ευρώ αφορούσε σε παράνομα διαδικτυακά παίγνια και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ήταν τα επίγεια τυχερά παίγνια (λέσχες, στοιχήματα κ.λπ.)..

Ο παίκτης που παίζει σε παράνομους διαδικτυακούς τόπους δαπάνησε πέρυσι 1.194 ευρώ, ενώ κάθε παίκτης παράνομου επίγειου παιγνίου δαπάνησε 738 ευρώ. Οι ηλικίες 55-64 φαίνεται να ποντάρουν περισσότερο σε επίγεια τυχερά παίγνια, αφού στις ηλικίες αυτές η μέση ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.985 ευρώ, ενώ οι ηλικίες 35-54 φαίνεται να ποντάρουν κυρίως διαδικτυακά τυχερά παίγνια όπου η μέση ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.371 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο κίνητρο συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια είναι η ανωνυμία (48,37%). Συνήθως η συμμετοχή στις διοργανώσεις αυτές, δεν απαιτείται η ταυτοποίηση του παίκτη ή ότι αυτή γίνεται με λιγότερο αυστηρό τρόπο. Ο δεύτερος λόγος συμμετοχής σε τέτοιους είδους διοργανώσεις είναι η απουσία φορολογίας στα κέρδη των παικτών (45,71%) και ο τρίτος παράγοντας η προσφορά καλύτερων bonus (41,63%).

Ο τέταρτος παράγοντας που καθιστά δημοφιλής τις παράνομες διοργανώσεις, είναι οι καλύτερες αποδόσεις που παρέχουν οι παράνομοι διοργανωτές από τους νόμιμους παρόχους (41,22%) ενώ ακόμη, σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι παράνομοι διοργανωτές προσφέρουν τρόπους κατάθεσης και ανάληψης χρημάτων που διασφαλίζουν την ανωνυμία (33,06%).

Νίκος Θεοδωρόπουλος