Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε τρία σύγχρονα κέντρα logistics στον Ασπρόπυργο θα επενδύσει, μεταξύ άλλων, η Trastor ΑΕΕΑΠ τα έσοδα από τη νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 74,9 εκατ. (καθαρό ποσό 74,3 εκατ.).

Σύμφωνα με τη διοίκησή της ποσό ύψους περίπου 18,6 εκατ. ευρώ θα διατεθεί, εντός της χρήσης 2024, για την αγορά των μετοχών των εταιρειών Σόλων Κτηματική και Φινέας Κτηματική.

Στη Σόλων Κτηματική ανήκει ακίνητο επιφάνειας 30.100 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής εντός του οποίου ολοκληρώνεται η κατασκευή σύγχρονου πιστοποιημένου περιβαλλοντικά κέντρου εμπορικής αποθήκευσης και διανομής συνολικής επιφάνειας 23.800 τ.μ.

Η Φινέας Κτηματική έχει στην ιδιοκτησία της δύο κέντρα εμπορικής αποθήκευσης και διανομής επίσης στον Ασπρόπυργο Αττικής, επιφάνειας 10.981 τ.μ. και 4.545 τ.μ.

Ποσό ύψους 15,9 εκατ. θα διατεθεί, έως το α’ εξάμηνο της χρήσης 2025, για την περάτωση των έργων της ΑΕΕΑΠ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία έχουν καταρτιστεί σχετικές συμβάσεις.

Το εναπομείναν ποσό, 39,8 εκατ., θα διατεθεί, εντός 18 μηνών από την πιστοποίηση της καταβολής της αύξησης, για τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδύσεων.

Η Trastor ανακοίνωσε παράλληλα την Παρασκευή την εξαγορά ακόμη ενός ακινήτου. Πρόκειται για τμήμα (περίπου το ένα τρίτο) του εμπορικού κέντρου Πολιτεία Business Center στη Λεωφόρο Μεσογείων 109 – 111, στην Αθήνα.

Το ακίνητο αποτελείται από γραφειακούς και βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 7.261 τ.μ. και είναι μισθωμένο στην Italgas φορέα διανομής φυσικού αερίου που ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης. Το τίμημα της εξαγοράς είναι 20,4 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την προαναφερόμενη εξαγορά ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor, Τάσος Καζίνος, έκανε λόγο για σημαντική επένδυση στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός από τα μεγαλύτερα και κυρίως ποιοτικότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια ακινήτων στην επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης της ΑΕΕΑΠ στο τέλος του 2024 η αξία των ακινήτων της θα φτάσει τα 550 εκατ., από 440 εκατ. ευρώ σήμερα (420 εκατ. με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία 6μηνου).

Στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, που θα ολοκληρωθεί τους πρώτους 1 με 2 μήνες του επομένου έτους, θα εκδοθούν μέχρι και 52.816.895 νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ και με τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 97,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor και όπως δείχνουν οι αποφάσεις της προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της.