Της Tέτης Ηγουμενίδη

Προσφορές από τις Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα), Μέτκα (όμιλος Μυτιληναίου) και Intrakat – Άκτωρ εξετάζει η Lamda Development για την κατασκευή του Riviera Galleria στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού.

Το Riviera Galleria αναπτύσσεται δίπλα στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και σε μικρή απόσταση από το εμβληματικό υψηλό κτίριο κατοικιών, Riviera Tower.

Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2024 (η επιλογή του κατασκευαστή αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους) με χρόνο ολοκλήρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Πρόκειται για το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό (το μικρότερο σε τετραγωνικά μέτρα) με τη Lamda να σημειώνει πως θα αποτελέσει τον πρώτο οργανωμένο high end retail και γαστρονομικό προορισμό στην Ελλάδα.

Σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, Κengo Kuma.

Ο προϋπολογισμός του κατασκευαστικού κόστους, όπως καταγράφεται στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου, είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ (χωρίς το εργολαβικό όφελος και τον ΦΠΑ).

Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων του κόστους χρηματοδότησης, της γης κ.λ.π.) και βάσει των επίσημων στοιχείων που παρέχει η Lamda για τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό και τα οποία έχουν ως εξής: Το συνολικό κόστος για τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria είναι 1,052 δις. ευρώ (προϋπολογισμός κατασκευής 656 εκατ., κόστος γης και υποδομές 263 εκατ., άλλα κόστη 133 εκατ.).  Η χρηματοδότησή τους θα προέλθει από ίδια κεφάλαια (271 εκατ.) τραπεζικό δανεισμό (575 εκατ.) και από πωλήσεις γραφείων και άλλες πηγές (206 εκατ.).

Θα έχει 19.000 τ.μ. μισθώσιμων χώρων (GLA), 100 καταστήματα, σε 2 ορόφους και θα αποτελείται από 3 επιμέρους κτίρια με εμπορικά καταστήματα, εστίαση, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου) είναι μικτής επιφάνειας 41.007 τ.μ. ενώ ο προβλεπόμενος χώρος στάθμευσης θα μπορεί να φιλοξενεί 966 οχήματα.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί αρχικές συμφωνίες μίσθωσης (Heads of Terms – HoT) για το 36% του GLA και στόχος είναι στο τέλος του 2023 να φτάσουν το 50%.

Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023 με την δημιουργό εταιρία να έχει λάβει εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από υποψήφιους ενοικιαστές για πολλαπλάσιο του σχεδιασμένου GLA (194%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Lamda τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) που θα αποφέρει το Riviera Galleria το 2027 (έτος πλήρους λειτουργίας του, εκτός απρόοπτου) είναι 17 εκατ. ευρώ (το αντίστοιχο νούμερο για το Vouliagmenis Mall είναι 55 εκατ. ευρώ).