Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρηματοδότηση ύψους 56 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο να προωθήσει μια εμβληματική επένδυση. Ειδικότερα, δημοπρατεί 9 μεγάλα κτηριακά έργα σε 5 πόλεις της Ελλάδας, όπου λειτουργούν Ινστιτούτα του, ειδικότερα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ιωάννινα, Πάτρα, συνολικού εμβαδού 18,4 χιλ. τ.μ.. Σύμφωνα με σχετικές προκηρύξεις (υπήρχαν στοιχεία για τις 4 πόλεις εκτός της Πάτρας), το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο που θα υλοποιηθεί αφορά στη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας Συνεδριακό Κέντρο, κτηριακές εγκαταστάσεις για τα Ινστιτούτα, επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, καθώς και τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών του ΙΤΕ. Όπως και χτες γνωστοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, «η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης σηματοδοτεί την επέκταση και αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος του Ιδρύματος σε όλες τις πόλεις όπου εδρεύουν τα Ινστιτούτα του. Η σημαντική αυτή επιτυχία θα αποτελέσει καταλύτη για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και τη διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας του ΙΤΕ σε νέα επιστημονικά πεδία.

Επίσης, θα διευκολύνει τη δημιουργία, φιλοξενία και υποστήριξη νέων εταιρειών start-up, και την προσέλκυση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων. Θα αποφέρει επομένως πολλαπλά οφέλη για το εθνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της Χώρας, στη βάση της οικονομίας έντασης γνώσης».

Το μεγάλο έργο του Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης του ΙΤΕ περιλαμβάνει:

Στο Ηράκλειο την κατασκευή Κτηρίου Κόμβου Εκπαίδευσης, Κόμβου Καινοτομίας, Συνεδριακού Κέντρου, και Κτηρίου για τη φιλοξενία και δημιουργική απασχόληση παιδιών του προσωπικού και της κοινότητας του ΙΤΕ, με συνολικό εμβαδόν 8.504,28 τ.μ. Συγκεκριμένα:

  • Ο Κόμβος Εκπαίδευσης (Training Hub) θα αποτελείται από διώροφο κτήριο συνολικής δόμησης 3.154,2 τ.μ., που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλο αμφιθέατρο περισσότερων από 520 θέσεων, αίθουσες σεμιναρίων, και χώρους εργασίας.
  • Ο Κόμβος Καινοτομίας (Innovation Hub) θα συνιστά τριώροφο κτήριο με υπόγειο συνολικής δόμησης 3.419,53 τ.μ., με αίθουσες συσκέψεων και χώρους εργασίας.
  • Ο χώρος συνεδριακών εκδηλώσεων και αλληλεπίδρασης θα αποτελεί ένα διώροφο κτήριο με υπόγειο, θα καταλαμβάνει έκταση 1.408,82 τ.μ., και θα περιλαμβάνει αίθουσες συναντήσεων και χώρους εξυπηρέτησης εργαζομένων και ερευνητών.
  • Τέλος, το κτήριο για τη στέγαση υποδομής φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών αφορά ισόγειο κτήριο συνολικής δόμησης 521,73 τ.μ., που θα περιλαμβάνει υποδομές για την απασχόληση των παιδιών των εργαζομένων του Ιδρύματος, εργασιακούς χώρους, και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνίας συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, το εν λόγω τμήμα είναι αξίας 25 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

 

 
Ενσωματωμένη εικόνα
Στο Ρέθυμνο, το έργο θα περιλαμβάνει την επέκταση των κτιριακών υποδομών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, με την ανακαίνιση ενός διατηρητέου κτηρίου 280 τ.μ., στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με αίθουσες σεμιναρίων, συνεδριάσεων, και εργασιακούς χώρους. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή υποδομών εγκατάστασης οπτικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στο κτήριο 360 τ.μ. του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στο Ρέθυμνο. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε για τις 20 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Βάσει της προκήρυξης, η αξίας του έργου είναι 827,7 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Ενσωματωμένη εικόνα

 

Στα Χανιά, όπου εδρεύει το Ινστιτούτο Γεωενέργειας του ΙΤΕ, προβλέπεται η κατασκευή Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης, που θα περιλαμβάνει δύο τριώροφα κτήρια με υπόγεια, συνολικού εμβαδού 3.501,56 τ.μ. Πιο αναλυτικά, το Κέντρο θα αποτελείται από Κόμβο Καινοτομίας (Innovation Hub, Επέκταση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ στα Χανιά) 1.750,78 τ.μ., και Κτήριο Έρευνας και Ανάπτυξης (Research and Development) 1.750,78 τ.μ., κτίρια που θα στεγάσουν, μεταξύ άλλων, ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε για τις 8 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Η αξία της σύμβασης εκτιμάται σε σχεδόν 11,14 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Ενσωματωμένη εικόνα

Στα Ιωάννινα, στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, όπου εδρεύει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, θα κατασκευαστεί Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας, εμβαδού 4.921,65 τ.μ., που θα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο με υπόγειο, και θα στεγάσει ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11 Δεκεμβρίου 2023, και η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η αξία της σύμβασης εκτιμάται σε 12,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

 

Ενσωματωμένη εικόνα

Στην Πάτρα, προβλέπεται η δημιουργία Καινοτόμου Εγκατάστασης Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης, εμβαδού 1.434,75 τ.μ., στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής.

 

Ενσωματωμένη εικόνα