Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Το 75% από περισσότερα από 570 στελέχη που πρόσφατα ερωτήθηκαν από την Bain & Company δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες τους. Σύμφωνα με την 4η ετήσια παγκόσμια μελέτη για τον κλάδο της Τεχνολογίας η υπάρχουσα γενιά εργαλείων και μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν το 20% των εργασιών των εργαζομένων τους, χωρίς απώλειες στην ποιότητα.


Καθώς η τεχνολογία έχει κάνει σχετικά εύκολη την επίδειξη νέων προϊόντων που βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη, η μελέτη της Bain & Company διαπίστωσε ότι το 89% των εταιρειών λογισμικού χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους – 15 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εταιρείες που χρησιμοποίησαν πρώτες την τεχνητή νοημοσύνη παρατηρούν ήδη το θετικό αποτύπωμα και τα οφέλη στην παραγωγικότητά τους, ενώ αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για την περαιτέρω αξιοποίηση της.

«Η καινοτομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και ακόμα βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο», δήλωσε ο David Crawford, Παγκόσμιος Επικεφαλής Τεχνολογίας της Bain & Company. «Τρεις στις τέσσερις εταιρείες λογισμικού που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι όσοι αξιοποιήσουν πρώτοι τα εργαλεία AI, θα έχουν ένα διαρκές πλεονέκτημα που δεν θα εξισορροπηθεί. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι εταιρείες που τηρούν στάση αναμονής για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμο έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους». 

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) ενισχύει την αναζήτηση ταλέντου 

Καθώς οι εταιρείες ενσωματώνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στις διαδικασίες τους, οι ρόλοι στην εργασία αναμένεται διαφοροποιηθούν. Οι κλάδοι της μηχανικής, των πωλήσεων και του μάρκετινγκ είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη τους επόμενους 18 μήνες. Οι εταιρείες θα χρειαστούν περισσότερα ταλαντούχα στελέχη στον κλάδο της μηχανικής για να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης (ML), ιδιαίτερα με εμπειρία στη δημιουργία ή στην ενσωμάτωση Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLM). 

Ο Δημήτρης Ψαρρής, Senior Partner και Διευθύνων Σύμβουλος της Bain & Company Ελλάδας δήλωσε σχετικά: «Αναμφίβολα βρισκόμαστε στο κατώφλι αλλαγής του επιχειρηματικού και οικονομικού μας συστήματος, μιας αλλαγής στην οποία πρωτοστατεί η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι εταιρείες θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που οι μηχανές και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν στο χώρο εργασίας τους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη τόσο στις επιχειρησιακές τους διαδικασίες όσο και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και εξέλιξης. Η 4η ετήσια παγκόσμια μελέτη για τον κλάδο Τεχνολογίας της Bain & Company αναδεικνύει ότι η αξιοποίηση και κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και η βαθύτερη ενσωμάτωσή της σε όλες τις πτυχές των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα και ευκαιρία για κάθε οργανισμό». 

Η οπτική των επενδυτών: Έρχεται μια αγορά αγοραστών για tech assets 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της τεχνολογίας έχει αποδυναμωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Με μειωμένο όγκο συναλλαγών, χαμηλές τιμές εξόδου και μια σειρά από συμφωνίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων τεχνολογίας άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αγοράστηκαν μεταξύ 2018 και 2021, οι χρόνοι διατήρησης των χαρτοφυλακίων εταιρειών τεχνολογίας έχουν αυξηθεί.

Το 2023, σχεδόν το μισό χαρτοφυλάκιο εταιρειών τεχνολογίας διατηρείται για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και για πρώτη φορά από το 2012, πάνω από το 40% για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Αυτή η συσσώρευση μακροχρόνιων περιουσιακών στοιχείων χαρτοφυλακίου αυξάνεται ταχύτερα από το επίπεδο ρεκόρ του «dry powder» που παραμένει σταθερό, γεγονός που θα δημιουργήσει μια αγορά αγοραστών όταν η δραστηριότητα αυξηθεί.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις εταιρείες τεχνολογίας διαφορετικά με βάση το πλαίσιο και το σημείο του κύκλου ζωής τους, σύμφωνα με την μελέτη της Bain & Company. Ορισμένοι επενδυτές προσελκύονται από νέες, πρωτοπόρες εταιρείες με βάση τις δυνατότητες ανάπτυξής τους. Καθώς οι εταιρείες και οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται ωριμάζουν, οι επενδυτές αναμένουν ένα μείγμα ανάπτυξης και αποδόσεων. Οι ώριμες εταιρείες με αποδεδειγμένο ιστορικό σε σταθερές αγορές αναμένεται να έχουν βραδύτερη ανάπτυξη, ενώ οι επενδυτές τους επικεντρώνονται στην κερδοφορία. 

Μετά την παγκοσμιοποίηση: Οι κατασκευαστές τεχνολογίας διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις τοποθεσίες της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) 

Σε άλλο κεφάλαιο της μελέτης, η Bain & Company προβλέπει ότι το παγκόσμιο αποτύπωμα της τεχνολογικής αλυσίδας αξίας είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, σε μια δεκαετία από τώρα. Τα μακροοικονομικά σοκ που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, ώθησαν τους κατασκευαστές τεχνολογίας να κάνουν πιο ανθεκτικές τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, επεκτείνοντας κυρίως το γεωγραφικό τους αποτύπωμα σε νέες περιοχές στην Ασία, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στις δεξαμενές ταλέντων τους.

Τέλος, στη μελέτη περιλαμβάνονταν αναφορές σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη ψηφιακή καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής.