Της Τέτης Ηγουμενίδη

Έπειτα από πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες από τις εταιρείες μέλη του ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) διαπιστώνει στάση πληρωμών εγκεκριμένων λογαριασμών έργων ενταγμένων στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα (31.8.23) ο ΣΑΤΕ επισημαίνει:

«Από τις διαμαρτυρίες προκύπτει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληρωμές έργων χρηματοδοτούμενων από το ΠΔΕ καθυστερούν ακόμη και οκτώ μήνες! Με δεδομένα ότι: α) οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας, που παρατηρούνται τα τελευταία έτη, με ιδιαίτερη ένταση δε το πιο πρόσφατο διάστημα, β) ακόμη δεν έχουν καθοριστεί συντελεστές αναθεώρησης από το 1ο τρίμηνο 2022 και εντεύθεν, που θα ενσωματώνουν και αποζημιώνουν για αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων, οι περισσότερες τεχνικές εταιρείες βρίσκονται (χωρίς δική τους ευθύνη) μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Δεδομένης δε και της λειψής τραπεζικής χρηματοδότησης των εταιρειών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα έργα να διακοπούν προσωρινά ή οριστικά».

Ο ΣΑΤΕ ζητά την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος προσθέτοντας ότι οι εταιρείες – μέλη του «ουδέποτε ενημερώθηκαν ότι δεν θα πληρωθούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων και κατά συνέπεια αδυνατούν εκ των υστέρων να ενσωματώσουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο».