Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ακόμα ένα βήμα προχώρησε η αδειοδοτική διαδικασία για το Commercial Hub στο Ελληνικό, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο που θα έχει η χώρα, το Vouliagmenis Mall, άλλα εμπορικά καταστήματα, καθώς και γραφειακούς χώρους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Commercial Hub: Ανέγερση Κτιρίου Ειδικής Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης Εμπορικού Κέντρου, Γραφείων και Εμπορικών Καταστημάτων, θέσεων στάθμευσης και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», στο οικόπεδο Α-Π4.17.1 του Ο.Τ. Α-Π4.17 του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, των εταιρειών «Ελληνικό Μ.Α.Ε.» και «Lamda Vouliagmenis S.M.S.A.».

Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει η Lamda οι αρχικές κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού και οι κύριες το 2024.

Το οικοδομικό τετράγωνο Α-Π4.17 αποτελεί το μεγαλύτερο του πόλου αυτού, με συνολική επιφάνεια 148,37 στρέμματα και έχει διαιρεθεί σε δύο οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα.

Το «Commercial Hub» χωροθετείται στο οικόπεδο Α-Π4.17.1, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 122 στρέμματα. Η συνολική δόμηση θα ανέλθει σε 185.448 τ.μ., εκ των οποίων το εμπορικό κέντρο (και οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι) 129.424 τ.μ., τα γραφεία 27.483 τ.μ. και τα εμπορικά καταστήματα (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι) 28.540 τ.μ. Η κάλυψη θα είναι 60%.

Όπως επίσης αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης το Commercial Hub, περιλαμβάνει και μια σειρά έργων που σχετίζονται με αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφου, συναυλιών ή συνδυασμός αυτών με αριθμό θεατών περίπου 840, πέραν των υποδομών που αφορούν σε κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές (super markets), πολυκαταστήματα (στεγασμένοι χώροι σε έναν ή περισσότερους ορόφους) κ.α.

Ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης ανέρχεται σε 3.946. Στο συνολικό χώρο στάθμευσης εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες από την νομοθεσία (Π.Δ. 111/2004) θέσεις στάθμευσης, για τις επιμέρους χρήσεις, καθώς και οι θέσεις για ηλεκτροκίνητα οχήματα (20% των προβλεπόμενων θέσεων, 789 θέσεις), αλλά και για ΑΜΕΑ (5% των προβλεπόμενων θέσεων, 199 θέσεις) και ηλεκτροκίνητα οχήματα ΑΜΕΑ (18% των θέσεων ΑΜΕΑ και 1% των συνολικών θέσεων, ήτοι 35 θέσεις). Ο προβλεπόμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων ανέρχεται σε 158 θέσεις, που καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 8.001 τ.μ.

Η είσοδος και η έξοδος προς και από Commercial Hub, θα εξυπηρετείται από τους κύριους οδικούς άξονες Λ. Βουλιαγμένης και Λ. Ποσειδώνος, καθώς επίσης και από τον άξονα της Λ. Αλίμου, ο οποίος συνδέει τις δύο προαναφερθείσες λεωφόρους.