Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την πρώτη από τις δύο συμφωνίες για την «άφιξη» διεθνών hotel operators που θα αναλάβουν τη διαχείριση των δύο νέων ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) που θα αναπτυχθούν στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027, ανακοίνωσε χτες η Lamda, στο πλαίσιο της γνωστής συμφωνίας της με την ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων Κωνσταντακόπουλου.

Χτες, η Lamda γνωστοποίησε την πρώτη εμβληματική συνεργασία. Η εταιρεία BELT Riviera Α.Ε., η εταιρεία που έχει συσταθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. (100% θυγατρική της εταιρείας), υπέγραψε συμφωνία με το Mandarin Oriental Hotel Group για τη διαχείριση ενός νέου ξενοδοχείου και των πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences) που θα αναπτυχθούν στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού. Πρόκειται για το δεύτερο ξενοδοχείο της Mandarin Oriental στην Ελλάδα και με τη συμφωνία αυτή, το παγκοσμίου φήμης brand θα αποκτήσει παρουσία και στην Αθήνα, μετά την Costa Navarino. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό, η ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια καθώς και 17 πολυτελείς κατοικίες/διαμερίσματα (branded residences) με θέα στο Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Το ξενοδοχείο θα προσφέρει υψηλής ποιότητας φιλοξενία για την οποία είναι γνωστή η Mandarin Oriental, πολλαπλές γαστρονομικές επιλογές και εμπειρίες αναψυχής, απέχοντας μόλις λίγα λεπτά από την κοσμοπολίτικη περιοχή της Μαρίνας του Άγιου Κοσμά. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι βάσει αρχικού πλάνου το project θα περιλάμβανε 160 δωμάτια, ωστόσο, με το επικαιροποιημένο μειώθηκαν αλλά διατηρήθηκαν οι κατοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου είχε υπογραφεί μία ακόμα συμφωνία μεταξύ της εταιρείας MALT Riviera ΑΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΕ (100% θυγατρική της Lamda Development) για την απόκτηση εκ μέρους της πρώτης ποσοστού 100% του δικαιώματος επιφανείας επί ακινήτου έκτασης 132.821 τ.μ. στη Ζώνη Ανάπτυξης «ΠΜ-Α1» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού–Αγίου Κοσμά, στο οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα αναπτυχθεί ξενοδοχείο 5 αστέρων με 200 δωμάτια, μεγάλους υπαίθριους χώρους και εμβληματικά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δίπλα στη θάλασσα, πολυτελές Beach Club, Health Club με εγκαταστάσεις αναψυχής, γυμναστικής και ομορφιάς, ενώ θα διαθέτει και οικιστικό συγκρότημα 49 επώνυμων κατοικιών/διαμερισμάτων (branded residences). Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 52,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξία κτήσης του δικαιώματος επιφανείας επί του ακινήτου ποσού περίπου 32,5 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή στο αναλογούν κόστος υποδομών Μητροπολιτικού Πόλου ποσού περίπου 20 εκατ. ευρώ (καταβάλλεται σε δόσεις). O σχεδιασμός των μονάδων θα ανατεθεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, ενώ η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε διεθνούς φήμης εταιρείες διαχείρισης (hotel operators). Ωστόσο, μένει να φανεί αν θα έχουμε και εδώ αλλαγές ως προς τον αριθμό των «κλειδιών».

Συνολικά, βάσει αρχικού σχεδιασμού, η συμφωνία για την κοινή ανάπτυξη των ΤΕΜΕΣ – Lamda (70%-30%) υπολογίζονταν σε 300 εκατ. ευρώ συνολικά, αν και στη συνέχεια υπήρχαν πληροφορίες για άνοδο του προϋπολογισμού της επένδυσης λόγω και της αύξησης του κόστους υλικών. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανακοίνωση για το Mandarin Oriental Hotel Group, αναμένεται και η δεύτερη συμφωνία με τον νέο φημισμένο διεθνή διαχειριστή.