Μια νέα, και πάλι απρόσμενη (μετά την είσοδο στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ) κίνηση, διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, στο περιθώριο δεξίωσης στο Ekali Tennis Club: ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις, με ξένους συνεταίρους, στον τομέα των υποδομών και διαχείρισης ύδατος!

Και γρήγορα έγινε talk of the town!

Συγκεκριμένα, ο όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με κρατικά κεφάλαια του Abu-Dhabi για τη δημιουργία νέου επενδυτικού σχήματος που θα διεκδικήσει τόσο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των αφαλατώσεων όσο και τη μεταφορά ύδατος με «νερουλάδικα» στα νησιά του Αιγαίου. Η ιδέα προέκυψε από τις επαφές υψηλόβαθμων στελεχών (και των οικογενειών) των εταιρειών Ελλάδας και Abu-Dhabi στα νησιά των Κυκλάδων τα προηγούμενα δύο χρόνια όπου αντιμετώπισαν στην καθημερινότητά τους προβλήματα με την τροφοδοσία επαρκούς και καθαρού ύδατος ποιότητας. Οι νέοι συνεταίροι πιστεύουν ότι το Αιγαίο και όλα τα νησιά πρέπει να έχει συνέχεια καλό νερό και αυτό πρέπει να ισχύει τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες σε ξενοδοχεία, δωμάτια και βίλες – και τις πισίνες τους – αλλά και για τα σκάφη που ελλιμενίζονται τα καλοκαίρια. Οι προθέσεις είναι σε γνώση της κυβέρνησης και αναμένεται η κατάθεση σχετικής «διευκολυντικής» τροπολογίας στο τελευταίο νομοσχέδιο προ εκλογών.

Η νέα επενδυτική κίνηση είναι αποτέλεσμα της νέας στρατηγικής του Ομίλου για διαφοροποίηση των τομέων δραστηριοποίησης αλλά σε σχετικούς κλάδους και με έμφαση στις ΑΠΕ.

Μάλιστα συζητήθηκε και ότι πέραν των νησιών του Αιγαίου, ο όμιλος θα διεκδικήσει και όλα τα ΣΔΙΤ των φραγμάτων που ετοιμάζονται (Χαβρία κλπ), αλλά και νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε παλαιότερα που σύντομα θα προκηρυχθούν, όπως της Λίμνης Ταυρωπού/Πλαστήρα – Φράγμα Κρεμαστών!

Οι σχετικές επενδύσεις θα κοσμήσουν τη νέα μονάδα ΑΠΕ, τη ΜΟRE, του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Το νέο που σήμερα κυκλοφορεί εκλαμβάνεται ως ξεκάθαρη στήριξη του παραδοσιακού επιχειρηματικού Ομίλου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους υπουργούς της (Γεωργιάδη, Σκρέκα κλπ) καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πιθανά σενάρια ιδιωτικοποίησης του νερού! Σημειώνεται βεβαίως ότι, όπως συζητήθηκε και στους διαδρόμους της δεξίωσης, η ενασχόληση του ομίλου με τα νερά θα είναι πλήρως συμβατή με τη νομολογία του ΣτΕ και δεν θα αφορά ιδιωτικοποίηση καθώς ο πολύτιμος πόρος θα μείνει δημόσιος. Άλλωστε, σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές, ο όμιλος δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε με τη χρήση υδάτων άλλου είδους, θαλάσσιου, και ξέρει από σοβαρή εκμετάλλευση δημόσιων πόρων, ειδικά με τη ναυτική παράδοση που διαθέτει. Ειδικά για αυτό το θέμα, θα χρησιμοποιηθούν και τα κανάλια του Ομίλου για τη διαφώτιση των πολιτών…

Πάντως η στροφή του Ομίλου δεν θα αφορά εν τέλει μόνο τα νερά σε αυτό το πλαίσιο αλλά πιθανά και το «βαρύ ύδωρ»… Στελέχη του Ομίλου διαβεβαιώνουν πως, καθώς η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται πλέον ως πράσινη σε επίπεδο ΕΕ για την παραγωγή υδρογόνου και δεδομένης της απόφασης για εισαγωγή και αυτού του καυσίμου στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων της Motor Oil, ο όμιλος εξετάζει ενδελεχώς τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο εξωτερικό τόσο για μικρούς ατομικούς αντιδραστήρες όσο και για την τεχνολογία σύντηξης!

Καλό μας μήνα – εις ανώτερα – και εις αύριο τα σπουδαία! Καλή πρωταπριλιά!