Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat, σύμφωνα με τις πληροφορίες (μέχρι αργά χθες το απόγευμα) είναι θέμα ελάχιστων ημερών (ίσως και ωρών).

Όπως έχει γράψει ήδη το economix οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ (ολλανδική Reggeborgh και Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη) και της Intrakat (βασικός η εταιρεία Winex, στην οποία συμμετέχουν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου) είχαν συμφωνήσει ήδη από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για τα σημαντικότερα ζητήματα.

Στα αυτά περιλαμβάνεται ο τρόπος συνεργασίας της νέας εταιρείας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Άκτωρ – Intrakat με την Άκτωρ Παραχωρήσεις καθώς και το συνολικό τίμημα το οποίο κινείται στην περιοχή των 214 εκατ. ευρώ.

Τα 100 εκατ. θα καταβληθούν από τους αγοραστές με την υπογραφή της συμφωνίας (το σύνολό τους όταν έχει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και τα υπόλοιπα θα εγγραφούν ως υποχρέωση της προς εξαγορά εταιρείας προς την (σήμερα μητρική της) Ελλάκτωρ και θα δοθούν με δόσεις τα επόμενα περίπου δύο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Intrakat και εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Εξάρχου, να υπογράψει τη συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ.

Την περασμένη Δευτέρα είχε συνεδριάσει το ΔΣ της Ελλάκτωρ και είχε εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Ευθύμιο Μπουλούτα, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη σύνταξη του τελικού κειμένου της συμφωνίας αγοραπωλησίας.

Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ότι έχουν συμφωνηθεί όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών το επόμενο ορόσημο είναι η έγκριση της συγχώνευσης των Intrakat – Άκτωρ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ). Μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΑ οι δύο εταιρείες, που μαζί έχουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 4 δις. ευρώ, είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Γι΄ αυτό και όπως εκτιμάται στη συμφωνία τους θα συμπεριλάβουν το τι θα πράξουν σε σημαντικούς διαγωνισμούς για τους οποίους επίκειται η κατάθεση προσφορών, όπως είναι μεταξύ άλλων, αυτός για την παραχώρηση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).