Συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο και το 2023 η Sky express, παραλαμβάνοντας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τα δύο πρώτα της Α321neo αεροσκάφη. Η προσθήκη των δύο πρώτων AIRBUS A321 neo, όπως ανέφερε ο Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αποδεικνύει τη σταθερά ανοδική πορεία της Sky express, «η οποία θωρακίζεται συνεχώς με νέες ιδέες, νέα προϊόντα και κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μας».


Με τις δύο νέες αυτές προσθήκες στο στόλο της, η εταιρεία επισφραγίζει την ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και ενισχύει το επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του πτητικού της έργου, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη που η SKY express σημείωσε κατά το 2022 ακολουθώντας μία επιτυχημένη πορεία που δημιουργεί αξία και για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Σκαλτσάς επισήμανε πως συγκριτικά με το 2019:

* Οι συνολικές πτήσεις κατά το 2022 ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 50% ξεπερνώντας τις 49.000, καλύπτοντας 34 προορισμούς εσωτερικού και 24 εξωτερικού.

* Οι επιβάτες της εταιρείας το 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 3.500.000, αντανακλώντας και την εισαγωγή δύο AIRBUS Α320neo στο στόλο.

* Το 2022 τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της εταιρείας υπερτριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 267 εκατ. ευρώ, οδηγούμενα από την υψηλότερη ανάπτυξη των πτήσεων εξωτερικού.

* Αντίστοιχα, με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού, το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022, σχεδόν διπλασιάστηκε.

* Η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022, αποδεικνύοντας τη δυναμική της εμπορικής πρότασης της εταιρείας, της επιχειρησιακής της αποτελεσματικότητας, αλλά και συμβάλλοντας στην επαναφορά της τουριστικής κίνησης κοντά στα επίπεδα του 2019.

* Η οργανική αυτή ανάπτυξη των μεγεθών της εταιρείας υποστηρίχτηκε από ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας που έφτασαν το 2022 τις 619, με 390 νέες προσλήψεις την τετραετία 2019-2022, που περιλαμβάνει και την περίοδο της πανδημίας (βάσει στοιχείων 31/08/2022).

Ειδικότερα για το 2020, αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλο που ήταν έτος πανδημίας, με την οικονομία να είναι κλειστή και τις επιπτώσεις της να είναι συντριπτικές, «η εταιρεία, όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά προχώρησε στο σχεδιασμό και υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, βάσει του οποίου δημιούργησε και υλοποίησε το επιχειρησιακό της μοντέλο. ‘Αλλαξε τα δεδομένα της ελληνικής αεροπορικής αγοράς και συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο κ. Σκαλτσάς.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. λέγοντας χαρακτηριστικά πως η SKY express είναι «πραγματικά ένα μοναδικό success story για το αεροδρόμιό μας, για την πόλη μας αλλά και συνολικότερα για την ελληνική και τη διεθνή αεροπορική αγορά». Όπως είπε, η εταιρεία παρουσίασε τριψήφιο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία 3ετία, υπερ-τετραπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς της στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα 2019 – 2022, γεγονός που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι συνέβη σε μια χρονική περίοδο, η οποία υπήρξε κρίσιμη για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Από το 2019 μέχρι το 2022, η εταιρεία έχει μεταφέρει από και προς στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, 5.691.609 επιβάτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η SKY express αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022 σε σχέση με το 2019. Βάσει των σχετικών στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, η SKY express αναδείχτηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία.