Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι νέες τιμές των προμηθευτών θα είναι αυξημένες πρώτη φορά μετά τρείς μήνες που ήταν σε καθοδική τροχιά και συγκεκριμένα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.


Η μέση τιμή είχε υποχωρήσει έως 350 ευρώ ανά MWh.

Το σκηνικό στους λογαριασμούς ρεύματος αλλάζει άρδην μέσα στο Χειμώνα με τους καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν πιο πολλά χρήματα για θέρμανση. Σήμερα οι προμηθευτές ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις νέες τιμές χρέωσης ανά MWh του Ιανουαρίου.

Ο Δεκέμβριος… φεύγει με ζημιές για τους παρόχους ενέργειας διότι η χονδρεμπορική τιμή  ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινείται σε υψηλότερα  επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ανακοίνωσαν στις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα την ιστοσελίδα των προμηθευτών ενέργειας energywatch.gr η τελική τιμή για τον καταναλωτή διαμορφώνεται σε 445,87 ευρώ και αντιστοιχεί για την περίοδο από 1 έως 19 Δεκεμβρίου.

Δηλαδή το κόστος ρεύματος διαμορφώνεται σε 0,44 λεπτά του ευρώ ενώ οι καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν το τιμολόγιο προς 0,159 χάρη στην κρατική επιδότηση.

Οι 16 προμηθευτές ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά  για να  καλύψουν τις ζημιές θα δώσουν υψηλότερες τιμές ανά MWh.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών θα είναι υψηλότερες τουλάχιστον 100 ευρώ ανά MWh ανατρέποντας το πτωτικό κλίμα που επικρατούσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι καταναλωτές θα έχουν σαφή εικόνα αργά το βράδυ της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου ή το αργότερο την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Τα δυσάρεστα μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ  η οποία πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη του κρατικού προϋπολογισμού για να κρατήσει τουλάχιστον τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ σταθερά στα 0,159 ευρώ ανά KWh όπως συμβαίνει από τον Οκτώβριο.

Η κατάσταση έχει γίνει πιο πιεστική καθώς τις τελευταίες ημέρες η χώρα βρίσκεται υπό πίεση χαμηλών θερμοκρασιών – για πρώτη φορά την τρέχουσα περίοδο….

Να σημειωθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει για φέτος πλεόνασμα ταμείου για τη στήριξη των τιμολογίων ρεύματος καθώς εξαντλήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Αλλά από 1η του έτους αλλάζει η χρήση…

Ο νέος προϋπολογισμός έχει αποθεματικό ύψους 1 δισ ευρώ για τυχόν αναποδιές που προκύψουν στην κυβέρνηση μέχρι τις εθνικές εκλογές – πλέον των ειδικών ημι-μόνιμων μέτρων όπως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ο υπουργός ΥΠΕΝ για να μην καταλάβουν οι καταναλωτές αύξηση των τιμολογίων θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη – και αναμένονται ανακοινώσεις….