Με 156 ψήφους “ναι”, έναντι 143 “όχι” (σε σύνολο 299 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έλαβαν 190 “ναι”, 109 “όχι”, ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 “ναι” και 32 “όχι”.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, κατά την πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2023, μίλησαν, εκτός από τους 6 γενικούς και τους 13 ειδικούς εισηγητές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 202 βουλευτές, δηλαδή συνολικά 227 βουλευτές (αριθμός μεγαλύτερος από όσους μίλησαν πέρυσι). Επίσης, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 21 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 10 υφυπουργοί, δηλαδή 36 μέλη της κυβέρνησης, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων. Οι πέντε συνεδριάσεις της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2023 διήρκησαν περίπου 60 ώρες.

 

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα που παραδίδουμε είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε

Νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της οργάνωσης του κράτους, «που για πρώτη φορά στα χρονικά επιτελέστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ», προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2023. Εξήγησε ότι μετά τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση του κράτους και μετά την ψηφιοποίηση του κράτους έρχεται πλέον και μια αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία από δεκαετίας είναι υπερήμερη στην Ελλάδα. Αφορά στην αποκάθαρση των αρμοδιοτήτων όλων των φορέων του κράτους και όλων των μονάδων και επιπέδων του, περιλαμβανομένων και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μην υπάρχει η σύγχυση αρμοδιοτήτων και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων που οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα και «πάνω από όλα επιτέλους να έχουμε μια διαλειτουργικότητα του κράτους».

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος διαδέχθηκε στο βήμα της Ολομέλειας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, απάντησε με έντονο ύφος στους υπαινιγμούς περί αντιθεσμικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές, επικαλούμενος την «περίοδο Θάνου» και «την υπερπήδηση της επετηρίδας των δικαστών» για να τοποθετηθεί ο εκλεκτός της κυβέρνησης Τσίπρα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ διερωτήθηκε «γιατί δεν βρέθηκαν οι λύσεις που σήμερα βλέπει να υπάρχουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κυβερνούσε;».

«Υπάρχουν λύσεις για όλα, μας είπε ο κ. Τσακαλώτος. Τότε που ήταν αυτές οι λύσεις όταν ήσασταν κυβέρνηση και πράξατε εκείνα που πράξατε;. Ξαφνικά σας ήρθε μια πολιτική επιφοίτηση; Δεν προλάβατε και είχατε αυταπάτες όμως. Σε κάθε περίπτωση όμως τις λύσεις τις έδωσε η παρούσα κυβέρνηση», είπε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός ενισχυμένης εποπτείας κι αυτό που αποτυπώνεται στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας είναι: Ανάπτυξη διπλάσια από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, 50 μονάδες μείωση του χρέους, η Ελλάδα ως πρωταθλητής στην ενίσχυση των πολιτών και στην ενέργεια και στην Υγεία, ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, το μεγαλύτερο κατ’ αναλογία ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η Ελλάδα μέσα στις τρεις πρώτες χώρες που λαμβάνει ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης, μείωσης φόρων και εισφορών με τελευταία την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, δύο συν μία αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό, αυξήσεις για τους συνταξιούχους μετά από μια δεκαετία, πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής Οικονομίας και ο μεγάλος στόχος που είναι μπροστά «και θα τον προλάβουμε» για την επενδυτική βαθμίδα.

Οργάνωση του κράτους

Αναφερόμενος στα οργανωτικά του κράτους, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί σε τρεις φάσεις την οργάνωση και ανασυγκρότηση της λειτουργίας του κράτους: Η πρώτη αφορούσε την κεντρική οργάνωση του κεντρικού κράτους, αυτό το οποίο ονομάζεται “επιτελικό κράτος”, η οποία έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξε νόμος για εγχειρίδιο διακυβέρνησης. Η δεύτερη για την ανσυγκρότηση του κράτους, ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός και πλέον από 500 ψηφιακές υπηρεσίες το 2019, έχουμε 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες σε μία ενιαία Πύλη. «Αυτό σημαίνει ότι το 2019 μας παραδώσατε 8,8 εκατ. συναλλαγές σήμερα έχουμε υπερβεί το 1 δισ. ψηφιακές επιλογές. Είναι το ίδιο κράτος αυτό με αυτό που μας παραδώσατε;» είπε ο υπουργός Επικρατείας προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τρίτη φάση η οποία ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι έρχεται τον Ιανουάριο και θα ψηφιστεί από την Βουλή είναι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Θεσμοί

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης «ότι έχουμε μια υποβαθμισμένη εντύπωση για τους θεσμούς» ο κ. Γεραπετρίτης είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Για να δούμε λοιπόν πως φερόμαστε εμείς στους θεσμούς. Δείτε τα πεπραγμένα μας στη Βουλή. Ρεκόρ κοινοβουλευτικής παραγωγής από την παρούσα Βουλή και την παρούσα πλειοψηφία. Από τον Ιούλιο του 2019 είχαμε μια νομοθετική παραγωγή με 387 νομοσχέδια και αυτό παρότι είχαμε ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και είχαμε και την υγειονομική κρίση που απομείωσε αναγκαστικά τις εργασίες. Ρεκόρ κοινοβουλευτικής παραγωγής στην τρέχουσα περίοδο. Είχαμε πολλαπλές κρίσεις και τί έχουμε: Το 2022, μια χρονιά μεγάλων κρίσεων, δεν είχαμε ούτε ένα νομοσχέδιο επείγον ή κατεπείγον πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο είχαμε 285 τροπολογίες, δηλαδή είχαμε νομοθεσία δια των τροπολογιών, ενώ σήμερα 145, ακριβώς το μισό δηλαδή. Με το τέρας, δε, των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και της νύχτας ιδρύθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς καμία μελέτη κι αυτά λειτουργούσαν κι αυτά έχουν αφήσει αποτυπώματα που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπούν. Τρεις στις τέσσερις τροπολογίες επί των ημερών σας ήταν εκπρόθεσμες, δηλαδή το 72,7%. Ενώ το 2022 μόνο 1 εκπρόθεσμη τροπολογία κι αυτή για τη ρύθμιση της αγοράς. Και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ουσιαστικά έχει εξαλειφθεί απολύτως το φαινόμενο της μη συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων».

Σχετικώς με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως ό,τι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια γίνεται τώρα, καθώς πλέον έχουμε 11 κωδικοποιητικές διαδικασίες.

«Επειδή ο κ. Τσίπρας λέει συχνά ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αφήνω στην άκρη τι εμπιστοσύνη δείχνουν τα στελέχη σας και λέω ότι οι παράνομες διαρροές και δημοσιοποιήσεις, οι οποίες είναι προφανές ότι έχουν ληφθεί με τρόπο που εκφεύγει του νόμου, δεν είναι υπηρεσία της Δικαιοσύνης και είναι αδιανόητο υλικό το οποίο μπορεί να είναι ευαίσθητο να βρίσκεται με άγνωστο τρόπο στα χέρια σας ή βραχιόνων δικών σας» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Για το θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών απευθύνθηκε εκ νέου προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Δική μας μέριμνα είναι να είναι ανεξάρτητες από το κράτος οι ανεξάρτητες αρχές. Εσείς είχατε τις αρχές της Βασιλικής Θάνου, η οποία σας θυμίζω ότι ήταν Προέδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νομική σύμβουλος του κ. Τσίπρα. Όταν ανέλαβε την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αφήνω τη βουτιά στην επετηρίδα, ξεκίνησε το αντάρτικο στην Ευρώπη κι έστελνε επιστολές. Θα μας πείτε εσείς οτι είμαστε εμείς που βάλλουμε κατά των ανεξάρτητων αρχών; Ο διάδοχος της κυρίας Θάνου ήταν κάποιος που δεν ήταν καν αντιπρόεδρος του Σώματος. Έγινε βουτιά δεκάδων δικαστών για να έρθει ο εκλεκτός σας. Και δείτε τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης. Έγινε με πλήρη σεβασμό στην επετηρίδα. Όλες οι επιλογές μας έγιναν με πλήρη σεβασμό κι αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη σεβόμαστε την Δικαιοσύνη». «Και φυσικά σήμερα η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές λειτουργούν πάρα πολύ καλύτερα. Κι επειδή αυτός ο τόπος έχει πολύ νωπές τις αναμνήσεις για το πως χειριστήκατε εσείς και δεν θα αντέξει ούτε θα επιλέξει ούτε τη δεύτερη φορά», προσέθεσε.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στην ΑΔΑΕ για να το τονίσει σχετικώς με τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι να πράξει το έργο της, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια συντεταγμένη Πολιτεία. Οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι κράτος εν κράτει. Η Βουλή νομοθετεί, η κυβέρνηση εφαρμόζει, η ανεξάρτητη Αρχή ελέγχει και η Δικαιοσύνη κρίνει και ερμηνεύει τους νόμους. Κανείς δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί τιμητής του Συντάγματος όταν υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία που κατανέμει στους συνταγματικούς ρόλους».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η ΝΔ έφτιαξε μια πολύ καλύτερη Ελλάδα προσθέτοντας: «Η Ελλάδα που παραδίδουμε είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε, με προοπτική να αγγίξει το απόλυτο δυναμικό της».

 

Αλ. Τσίπρας: Προϋπολογισμός λεηλασίας – Θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. ‘Αρα θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2023. Τόνισε ότι «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο πυρήνας της πολιτικής και το σχέδιό του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι’ αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η ΝΔ πανηγυρίζει πως έσωσε τη χώρα, «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014» και παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια κρίση «που φτιάξατε εσείς», σχολιάζοντας ότι σήμερα η ΝΔ κουνά το δάχτυλο. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και πως όμως σήμερα η κυβέρνηση έχει ξαναγυρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων. «Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα για να επιβάλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβονται κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος», τόνισε.

 

Γιάνης Βαρουφάκης αρχηγός ΜεΡΑ25: «Το τοξικό ψεύδος, είναι θεμέλιος λίθος του κρατικού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης»

«Θεμέλιο λίθο του τοξικού ψεύδους της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, που συζητείται στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι το αφήγημα περί “success story” έχει αποτύχει, γιατί τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία το διαψεύδουν, αλλά και γιατί το έχει απορρίψει η ίδια η ελληνική κοινωνία που έχει οδηγηθεί απ’ την κυβέρνηση σε οικονομική ασφυξία.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «τζίφο» τις επενδύσεις για τις οποίες θριαμβολογεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «οι επενδύσεις που γίνονται, είναι σχεδόν όλες σε ακίνητα, οι οποίες όσο φουσκώνουν, καταστρέφουν παραγωγικές δραστηριότητες».

«Όταν θα σκάσουν, ποιος είδε τον θεό και δεν τον εφοβήθη; Θα συμπαρασύρουν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ακόμα βαθύτερα στην μαύρη τρύπα του απύθμενου χρέους. Μέχρι τότε όμως, θα έχετε απομακρυνθεί από το Ταμείο. Τζίφος οι επενδύσεις για τις οποίες θριαμβολογείτε. Οι σοβαροί, υπομονετικοί επενδυτές, δεν έρχονται στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι το 2030-32 το δημόσιο ταμείο θα βογκά από τις αποπληρωμές στην τρόικα και άρα θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και συνεπώς νέοι φόροι, την ώρα που το ασφαλιστικό θα απαιτεί περισσότερο δημόσιο χρήμα. Ο συνδυασμός δηλαδή δημόσιου χρέους, νέου οχετού κόκκινων δανείων και ασφαλιστικού κενού.

Όλα αυτά εγγυώνται το βάθεμα της μονιμοποιημένης ελληνικής χρεοκοπίας, την υπερ-φορολόγηση, την από-επένδυση και βέβαια, το συνεχιζόμενο φευγιό νέων ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. Προειδοποίησε δε, πως «τώρα που η ΕΚΤ περνά από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιξη, θα δείτε τι έχει να γίνει με τις φούσκες των ακινήτων για τις οποίες θριαμβολογείτε».

Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Βαρουφάκης και στη πολιτική της κυβέρνησης για την ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι μια «μια φορά έβαλε βέτο στην ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης, όχι όμως για να στηριχθούν οι πολίτες – με την αναστολή έστω του χρηματιστηρίου ενέργειας – αλλά υπέρ του δικαιώματος των εφοπλιστών να συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εισπράττοντας τα οφέλη που τους εξασφάλισε το βέτο».

Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε επίσης και στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, γιατί μαζί με τη ΝΔ υπέγραψαν τα μνημόνια «τελματώνοντας έτσι την ελληνική κοινωνία».

«Έχετε, όλοι οι μνημονιακοί, καταδικάσει τους πολίτες σε μόνιμη αποτελμάτωση, μόνιμη αγωνία για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, και μόνιμη αναξιοπρέπεια που οφείλεται κατά 100% στην θεσμοθετημένη αισχροκέρδεια των εντολέων σας. Παντού και πάντα το καπιταλιστικό κράτος προστατεύει το κεφάλαιο. Όμως, οι μνημονιακοί το τερματίσατε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα, ότι «μέσα από την αγορά για τα κόκκινα δάνεια και το χρηματιστήριο ενέργειας, οι πολίτες καταδικάζονται στην αναξιοπρέπεια και εξάρτηση από servicers και παρόχους ρεύματος, στη ρευστοποίηση των σπιτιών και μαγαζιών τους και της εργασίας τους».

«Αφού τους ρίξατε στην αρένα της αισχροκέρδειας, όπως οι Ρωμαίοι έριχναν τους χριστιανούς στα λιοντάρια, επιδίδεστε με πάθος στον επιδοματικό λαϊκισμό – που ενίοτε, όπως με το 600άρι, γίνεται ρατσιστικός επιδοματικός λαϊκισμός – τους δίνετε και κάτι τις, όποτε σας καπνίσει, σαν τον ηγεμόνα που κρατά τους πεινασμένους ήσυχους μοιράζοντάς τους πού και πού κανένα καρβέλι», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Είστε η μοναδική κυβέρνηση που, στις μέρες σας, καταφέρατε να μειώσετε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχοντας τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα.

Θαύμα; Όχι βέβαια. Λεηλασία! Γιατί πετύχατε να το μειώσετε καταχρεώνοντας και καταληστεύοντας τον λαό, τους πολίτες, τους πολλούς».

«Τώρα, μια ανάσα πριν τις εκλογές έρχεστε να κάνετε το μαύρο άσπρο, με έναν Προϋπολογισμό, που παρά το γεγονός ότι δεν γράφτηκε για να εφαρμοστεί, αλλά για να ωραιοποιήσει την ασχήμια του υπαρκτού Μητσοτακισμού, καταφέρνει να κωδικοποιεί το ταξικό μίσος της Μητσοτάκης ΑΕ απέναντι σε κάθε δημόσιο αγαθό που δεν έχει καταπατηθεί, σε κάθε προστασία εργαζόμενου που δεν έχει ακυρωθεί, σε κάθε οικολογική αξία που δεν έχει τσιμεντοποιηθεί και σε κάθε νέα ή νέο που δεν έχει υποταχθεί στη φαυλότητα σας», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Έντονη κριτική από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στη βουλή, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας ενώ την ίδια ώρα διαλύει τις ευάλωτες ομάδες, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπε.

Παράλληλα, απαντώντας σε επικρίσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «έγινε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ» η κ. Γιαννακοπούλου αντέτεινε ότι «είναι τακτική άμυνας της ΝΔ μόλις πιάστηκε η κυβέρνηση με τη γίδα στη πλάτη στην υπόθεση των υποκλοπών».

«Προσπαθεί η ΝΔ μέσα από μία γενικότερη επίθεση να πείσει ότι είμαστε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ΠΑΣΟΚ τη χρεωκόπησε τη χώρα.

Πρώτον: η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που υπηρετούμε όλα τα στελέχη του.

Δεύτερον: ο λαός ξέρει ποιος χρεωκόπησε τη χώρα. Και ένα είναι το όνομα. Η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που φούσκωσε το δημόσιο χρέος, εκτόξευσε το έλλειμμα, παρουσίασε ψευδή στοιχεία και την κρίσιμη ώρα πέταξε την καυτή πατάτα και πήγε σε εκλογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν μπορεί να κουνάνε το δάκτυλο οι εμπρηστές, στους πυροσβέστες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννακοπούλου.

Ακόμα, η κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθεια ωραιοποίησης του νέου προϋπολογισμού», προσθέτοντας ότι «το αδιαμφισβήτητο όμως είναι ότι η κοινωνία πιέζεται ασφυκτικά από το κύμα ακρίβειας παντού γνωρίζει την πραγματικότητα και στις επόμενες εκλογές θα δώσει την απάντηση του».

«Εμείς λέμε ότι τα μέτρα που έχετε λάβει δεν αρκούν, δεν δίνει ριζική απάντηση στην ουσία του προβλήματος, δεν στηρίζει τη μεσαία τάξη, τις ευάλωτες ομάδες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε η κ. η Γιαννακοπούλου και κάλεσε τη κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα της το κόστος των οποίων, όπως είπε είναι λιγότερο από τα ημίμετρα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, «ταξικό και αντιλαϊκό» χαρακτήρισε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τα ότι είναι υποταγμένα και στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνίας.

«Καταψηφίζουμε και αυτόν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης γιατί είναι ένα εργαλείο υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών, είναι ταξικός και θα οδηγήσει στην διεύρυνση της ψαλίδας.

Είναι δοκιμασμένη η πολιτική σας ανεξάρτητα από τη μορφή διακυβέρνησης γιατί είναι ένα μείγμα οικονομικής λεηλασίας του λαού στον οποίο φορτώνετε τα βάρη, που δημιουργεί περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδιέξοδα», κατέληξε.

 

Κυριάκος Βελόπουλος: Προεκλογικός προϋπολογισμός που είναι γραμμένος στο πόδι

«Από το 1974, όλοι οι προϋπολογισμοί έχουν πέσει έξω και είμαι βέβαιος ότι και με αυτόν τον προϋπολογισμό θα γίνει το ίδιο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού, του έτους 2023, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ έκανε λόγο «για προεκλογικό προϋπολογισμό που είναι γραμμένος στο πόδι, και περιλαμβάνει ψεύτικα νούμερα».

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως ο ίδιος από το 2020 είχε αναφέρει ότι «έρχεται πείνα και ενεργειακή κρίση» και εκτίμησε, επικαλούμενος δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, πως το 2023, «έρχεται Αρμαγεδδών». Εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή φόρων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον φόρο κληρονομιάς.

«Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα φτιάξατε ένα ληστρικό κράτος φόρων. Είκοσι φόροι ταλανίζουν τους πολίτες», είπε και τόνισε: «Ποτέ δεν κατάλαβα το νόημα που έχει ο φόρος κληρονομιάς, από τη στιγμή που υπάρχει ο ΕΝΦΙΑ. Ο πολίτης πληρώνει φόρο όταν αγοράζει ένα ακίνητο, πληρώνει φόρο επειδή διατηρεί το ακίνητο, πληρώνει φόρο και επειδή μεταβιβάζεται μετά θάνατον. Τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν είστε ικανοί να παράγετε πλούτο για τους Έλληνες και παράγετε μόνο φόρους».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κόκκινα δάνεια στις εταιρείες διαχείρισης αυτών των δανείων και στους πλειστηριασμούς. «Υπάρχουν, τώρα που μιλάμε, 700.000 κόκκινα δάνεια, έχουν γίνει 53.600 πλειστηριασμοί. Το 82% έγιναν από τα funds» είπε ο κ. Βελόπουλος, «Εσείς τους φτιάξατε. ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε και έκανε λόγο για «ύαινες» και «ριφιφί στις ελληνικές περιουσίες».

«Τα funds δουλεύουν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και έχουν δημιουργήσει τα ίδια εταιρείες real estate. Αγόρασαν τα δάνεια με 5% έως 10% το πολύ, τα δίνουν σε εταιρείες διαχειρίσεως. Οι εταιρείες αυτές, “λοκάρουν” τα “καλά ακίνητα”, δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις, επιλέγουν τους πλειστηριασμούς που πολλές φορές είναι άγονοι ώστε να πάρουν το ακίνητο οι ίδιοι ή οι φίλοι τους. Αυτό λέγεται κλοπή της ελληνικής περιουσίας. Δείχνει ανυπαρξία ενός πολιτικού συστήματος που είναι ποδηγετημένο στα συμφέροντα, στους ολιγάρχες, στους τραπεζίτες. Όλοι όσοι έκαναν funds», συνέχισε, «έχουν σχέση με το παλιό τραπεζικό σύστημα και με όλα τα πολιτικά κόμματα. Πού είναι το κράτος να μπει ανάμεσα στον πολίτη και σ’ αυτό το αρπακτικό;» διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος.

Στη συνέχεια ανέγνωσε κατάλογο εταιρειών και στελεχών τους από τον οποίο σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτει η σχέση των εταιρειών με το τραπεζικό και το πολιτικό σύστημα και τον κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. «Αν τολμάς να λες ονόματα, σημαίνει ότι δεν φοβάσαι. Αν δεν τολμάς φοβάσαι» τόνισε.

Αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Έχουμε αύξηση του αριθμού των θανάτων τις πρώτες 39 εβδομάδες του 2022 κατά 12.972. Μιλάμε για αύξηση 13,7% σε σχέση με τις χρονιές πριν την πανδημία. Οφείλεται στο γεγονός ότι καταστρέψατε το ΕΣΥ», είπε ο κ. Βελόπουλος και πρότεινε «κάθε Έλληνας κάτω των 40 ετών, όταν παντρεύεται να δικαιούται άτοκο δάνειο 33.000 ευρώ. Εάν κάνει δύο παιδιά το δάνειο να μειώνεται κατά 1/3, αν κάνει τρία παιδιά όλο το δάνειο να χαρίζεται, και με τέσσερα παιδιά να υπάρχει δια βίου απαλλαγή από τους φόρους».

 

Δ. Κουτσούμπας: Μόνο ο ίδιος ο λαός, με την πάλη του, μπορεί να επιβάλει το τέλος των αντιλαϊκών Προϋπολογισμών

  «Όσα κοσμητικά επίθετα κι αν βάλετε μπροστά από τον Προϋπολογισμό, κανένα δεν αναιρεί την πραγματικότητα, αυτή που καταλαβαίνουν γιατί την ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο: Ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός Προϋπολογισμός, όπως τέτοιοι ήταν όποιος και αν τους εισηγήθηκε» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού.

«Το ζητούμενο είναι, να είναι ένας από τους τελευταίους αντιλαϊκούς Προϋπολογισμούς και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί καμία αστική πολιτική δύναμη. Μπορεί να το κάνει πράξη με την πάλη του, αν αποφασίσει, ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Εμείς γι’ αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι προεκλογικός, αποδεικνύεται ξανά, πως τα όρια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή του λαού, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας, είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα και συγκεχυμένα. Όπως, ανέφερε στη συνέχεια, «αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτική αντιπαράθεση έχει μπόλικη από την μπόχα και δυσωδία που αναδύεται από όλες τις υποθέσεις των τελευταίων ημερών».

Αναφερόμενος στις υποκλοπές, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι όλα τα άλλα κόμματα επί χρόνια, είτε ενίσχυσαν, είτε ανέχτηκαν «το κράτος-υποκλοπέα, το κράτος-χαφιέ», ενώ πρόσθεσε με αφορμή την περίπτωση της Ε. Καϊλή, ότι «η ίδια η ΕΕ λειτουργεί ως φυτώριο σκανδάλων με τη δράση των θεσμοθετημένων επιχειρηματικών λόμπι, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο, Οδηγίες και άλλα σχετικά κείμενα, γράφονται πολλές φορές απ’ ευθείας ή καθ’ υπαγόρευση εκπροσώπου τέτοιων λόμπι και στη συνέχεια υπογράφονται και κατατίθενται ως τροπολογίες από ευρωβουλευτές».

Είπε ότι το ίδιο το κράτος «που νόμιμα μπουκάρει στα σπίτια του λαού για να τα βγάλει στο σφυρί, που ενισχύει καταστολή και αυταρχισμό ενάντια σε ελευθερίες του λαού, είναι το ίδιο που σκοτώνει ένα 16χρονο για 20 ευρώ βενζίνη».

«Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στην κρατική βία και καταστολή. Καμιά ανοχή στα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος της πολιτικής, που από τη μια ενισχύει την καταστολή απέναντι στο λαό και από την άλλη επανειλλημένα συγκαλύπτει υποθέσεις και ενόχους» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Μιλάμε και για την κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και των διαφόρων ειδικών ομάδων καταστολής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία κλπ.».

«Όλα τους έχουν στόχο τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία, και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ στο επίδομα των 600 ευρώ, μόνο για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν αναντίστοιχη – και μάλιστα τη στιγμή που έγινε – με την ξεκάθαρη θέση που έχει και κυρίως παλεύει το ΚΚΕ, την οποία ανάφερα και σήμερα και διατυπώθηκε και από το βουλευτή μας κατά την συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας».

Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, ο Δ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, το ΚΚΕ είχε πει ότι «τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος έχουν γίνει τόσο μεγάλα, που κανένα μοντέλο ή καμιά μορφή καπιταλιστικής, αστικής διαχείρισης, δεν μπορεί να δώσει λύση και διέξοδο».

Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός δοκίμασε στο πετσί του και την «περιοριστική» και την «επεκτατική» πολιτική και «αποδείχθηκε πως ούτε η μία, ούτε η άλλη, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων». Όπως ανέφερε, την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική διαδέχθηκε η επεκτατική πολιτική, όμως ούτε οι μνημονιακοί νόμοι, τα αντεργατικά μέτρα και τα χαράτσια καταργήθηκαν, ούτε οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες αυξήθηκαν, ενώ το «αίσχος το 95% των εσόδων να προέρχεται από τους φόρους του λαού και μόνο το 5% από το κεφάλαιο, παραμένει σε όλες τις συνθήκες και με όλες τις κυβερνήσεις».

«Ανεξαρτήτως, λοιπόν, προθέσεων, όσο κανείς πίνει νερό στο όνομά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όσο πίνει νερό στις δεσμεύσεις της ΕΕ και προωθεί τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, όπως κάνει κάθε τέτοια κυβέρνηση, το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι πάντοτε αρνητικό και καταστρεπτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις προειδοποιήσεις για επερχόμενη ακόμα βαθύτερη και συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση, τις αυξανόμενες πιέσεις για επιστροφή στην περιοριστική πολιτική και την επανεμφανιζόμενη απειλή δημοσιονομικού εκτροχιασμού, σημείωσε ότι «θα αποτελέσει, μετά τις επερχόμενες εκλογές, το νέο αφήγημα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η περικοπή των κρατικών δαπανών, ακόμα και των σημερινών ισχνών κρατικών επιδοτήσεων κοινωνικής πολιτικής».

«Οι προβλέψεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2023, είναι εξαιρετικά αβέβαιες» είπε προσθέτοντας ότι τη «νύφη» θα πληρώσουν πάλι οι εργάτες, υπάλληλοι, βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες».

«Συνολικά, η πορεία και του τελευταίου χρόνου, αποδεικνύει, ακόμα μία φορά, αυτό που το ΚΚΕ φωνάζει όλα αυτά τα χρόνια: ότι η ανάπτυξη για το κεφάλαιο δεν σημαίνει ανάπτυξη για το λαό. Σημαίνει μόνο επιδείνωση της κατάστασης, φτώχεια, δυστυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά και αναφέροντας σειρά παραδειγμάτων για την δραστική επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων στην οποία οδήγησαν «τα δισεκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων που αυξάνουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου», υπογράμμισε: «Η ανάπτυξή σας ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ταξική κι ανάλγητη. Ο ίδιος ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι βαθιά ταξικός, όπως και ο χαρακτήρας της ανάπτυξης».

Είπε ότι ο Προϋπολογισμός προβλέπει και φέτος νέες αυξήσεις στο σύνολο των έμμεσων φόρων, φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, περικοπές των δαπανών του “κοινωνικού κράτους” για να επιτευχθούν δημοσιονομικά πλεονάσματα και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με την κρατική στήριξη, δηλαδή αφαίμαξη των φορολογούμενων, που βασίζεται στην εκτίναξη του κόστους για την εργατική λαϊκή οικογένεια, σε επιτόκια καταθέσεων που μόλις και υπερβαίνουν το 0%, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10%, αλλά και δραστική αύξηση των πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών οικογενειών, και για να κινηθεί η καπιταλιστική αγορά.

«Όσο για τα δήθεν ‘μπινελίκια’ στη συνάντηση του κυρίου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες, πού τα λέτε αυτά; Μιλημένα – ξηγημένα τα έχετε κύριε Σταϊκούρα. Όλος σας ο καημός είναι να συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τα δάνειά τους, απ’ αυτά που δεν έχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αυτός «ήταν ο ‘πρωταθλητής΄ της εκτόξευσης του ΦΠΑ. Ήταν αυτός που έφερε τα ‘κοράκια’. Είναι αυτός που επίσης υπερθεματίζει για την περιβόητη ‘πράσινη ενέργεια’ που αποτελεί βασικό εργαλείο της απελευθέρωσης της ενέργειας, κύριου παράγοντα της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας». Σημείωσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνούν στο νέο υπερμνημόνιο, το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε στη στρατηγική της πράσινης μετάβασης, ούτε και στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις. Επισήμανε ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει πολύ μεγάλο μέρος των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ και πρόσθεσε ότι, το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ »βάζει στο στόχαστρο μόνο τον κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας συχνά απέξω του υπόλοιπους υπουργούς» για να συμπληρώσει: «Πόσο πιο καθαρά πια, να μας πείτε πως εσείς θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μια κυβέρνηση με τη ΝΔ, αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη;».

Χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, «αποπροσανατολιστική και ψευδεπίγραφη» την κριτική διαφόρων δυνάμεων, όπως του ΜέΡΑ 25 και τόνισε ότι «το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν είναι ότι έχει μετατραπεί η χώρα σε χρεο-δουλοπαροικία». Η αναγόρευση του χρέους σαν τον πυρήνα του προβλήματος, σαν το πραγματικό αίτιο των δεινών που πέφτουν πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού, σαν γενεσιουργό αιτία της κρίσης, είναι βολική μόνο στο σύστημα, επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Βολεύει την άρχουσα τάξη να συγκαλύπτονται τα τεράστια κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, των τραπεζών, των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών, που προέρχονται από την αφαίμαξη των εργαζομένων. Βολεύει να αποδίδεται στο χρέος η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κριτική του ΚΚΕ στην κυβέρνηση και στον Προϋπολογισμό «δεν αφορά τα επιμέρους, αλλά τα κύρια, δηλαδή όλες εκείνες τις αιτίες που διαμορφώνουν και το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Δηλαδή, τον δρόμο ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ.».

«Κι επειδή ακριβώς, το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα εναντίωσης με τα κεντρικά, τα βασικά ζητήματα, γι’ αυτό κι αποτελεί την καλλίτερη εγγύηση στον αγώνα και για τα επιμέρους», σημείωσε. Τόνισε ότι η προστασία του λαϊκού εισοδήματος, η προστασία της λαϊκής στέγης από τους πλειστηριασμούς, ταυτόχρονα με την διεκδίκηση της καθολικής απαγόρευσης πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και με πλαφόν στις εταιρίες διαχείρισης, για πώληση των υποθηκευμένων ακινήτων στους ιδιοκτήτες τους, στην τιμή που το αγόρασαν, ο στόχος της φθηνής ενέργειας σήμερα, απαιτεί σύγκρουση με την ίδια την υπάρχουσα ασυδοσία της καπιταλιστικής κερδοφορίας, απαιτεί αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Μπροστά στον αγώνα για όλα αυτά, με συνέπεια, συνέχεια και δυναμισμό, χωρίς ‘ναι μεν αλλά’ μπαίνει το ΚΚΕ. Γι’ αυτό και καλεί το λαό να μην προσδοκά λύσεις από διάφορους κυβερνητικούς ‘σωτήρες’ και ‘προστάτες’. Το σύνθημα ‘μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό’ που επαναλαμβάνουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, είναι εξαιρετικά επίκαιρο και, όπου δοκιμάστηκε, οι εργαζόμενοι κι ο λαός είχαν σημαντικές νίκες, σημαντικές κατακτήσεις.

Σε αυτό το σύνθημα, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που δίνει περιεχόμενο, ζωντάνια, προοπτική.

Εξυπακούεται, ότι για όλους αυτούς τους λόγους, και άλλους που ανέπτυξαν αυτές τις μέρες όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ λέμε ‘Όχι’ στον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό σας» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.