Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΤΕΕ

«Η ολοκλήρωση περί των 300 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα», ανέφερε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τονίζοντας ότι «οι «στενές» προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης για την απορρόφηση των πόρων οδηγούν στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό του πολεοδομικού σχεδιασμού».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ βρέθηκε στα Γιάννενα στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου μίλησε για τις εξελίξεις στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κάνοντας γνωστό, πως τους αμέσως επόμενους δύο με τρεις μήνες, πρόκειται να «τρέξει» το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, μεταδίδει το ecopress.gr, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι:

Πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός

– «Με δεδομένο πως μέχρι πρόσφατα η χώρα ολοκλήρωνε περί τα 30 ΤΠΣ ανά δεκαετία, θα χρειαζόταν 100 χρόνια το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να τα ολοκληρώσει με τους προηγούμενους ρυθμούς».

Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε πως «τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοπρατήθηκαν 113 Σχέδια. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχουν ανάδοχοι για τουλάχιστον 100 νέες ΤΠΣ σε αντίστοιχους Δήμους».

– «Θα τα καταφέρουμε πιστεύω. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί σχεδιασμός στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο», σημείωσε και αναφέρθηκε στην σημασία των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αφενός για την αξία κάποιων εκτάσεων αφετέρου και κυριότερα για τον καθορισμό των χρήσεων γης.

– «Είναι μια τεράστια ευκαιρία να διαμορφωθούν πολιτικές, να λάβουν αξία ορισμένα τμήματα γης, που δεν έχουν την αξία που πρέπει, και είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον σχεδιασμό και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Με τη βοήθεια των δήμων και των Περιφερειών, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας, ώστε να είναι σύγχρονες και καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών», σημείωσε ο κ. Στασινός.

Συγκεκριμένα, με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ και ΕΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Προγράμματα εξοικονόμησης

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε πως τους αμέσως επόμενους δύο με τρεις μήνες, πρόκειται να «τρέξει» το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος τόνισε πως τα κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και επιχειρήσεων από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «απεριόριστα», και αυτό που λείπει είναι κυρίως η ωριμότητα μελετών.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα βγαίνει κάθε χρόνο, καλώντας τους ιδιοκτήτες να το αξιοποιήσουν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, κάνοντας απόσβεση σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου και του ενεργειακού κόστους σήμερα.