Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στην πυρκαγιά της Πεντέλης, που καίει από το απόγευμα της Τρίτης και έφτασε έως και τη λεωφόρο Μαραθώνος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση ήταν δύσκολη καθώς οι εστίες ήταν πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παρέμεναν αρκετά ισχυροί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, που δεν έχει κοπάσει, κατευθυνόταν απειλητικά προς την Ανθούσα. Μεγάλα προβλήματα υπήρχαν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

Παράλληλα οι πυροσβέστες πάλευαν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά είχε φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο ήταν ισχυρές δυνάμεις που έκαναν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί και έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 6 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους  στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή.

420 πυροσβέστες και 85 οχήματα επιχειρούν στην Πεντέλη

   Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην μάχη με τις φλόγες, στην πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπως ανέφερε αργά χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. 

   Συγκεκριμένα, όπως είπε, στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά, επιχειρούν 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών, και 85 οχήματα. 

   Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν, από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Κινητοποιήθηκε επίσης πολύ μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα του 112.

   Επιπρόσθετα, ενάντια στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις, όπου σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα. 

   Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μεγίστη ετοιμότητα, ενώ τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. 

   Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας».

Σημειώνεται ότι τα εναέρια μέσα έκαναν ρίψεις έως και τις 21.10.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν, όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), μέχρι στιγμής, με δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους φορτωτές. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης, και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί στην πυρκαγιά και περιπολίες ασφαλείας για την προστασία της περιουσίας των πολιτών 

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Στη μάχη της κατάσβεσης ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι και την Πεντέλη.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάχρης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τον οποίο εντοπίσαμε «επί το έργον» να διαθέτει όπου χρειάζεται η Πυροσβεστική τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Έκτακτο ΣΟΠΠ στην πλ. Πεντέλης: Με ισχυρές δυνάμεις να συγκρατηθούν τα μέτωπα έως το πρωί

Να συγκρατηθούν τα πυρήνα μέτωπα έως το πρωί και να μην επεκταθούν οι φλόγες προς Διόνυσο και Πεντέλη, ώστε να μπορέσουνε να επέμβουν ξανά εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν η απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκλείσθηκε στην παλιά πλατεία Πεντέλης στις 10 μμ, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατουλη, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπων εθελοντικών οργανώσεων κλπ.

Την απόφαση αυτή, η οποία συνοδεύεται με ισχυρή ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Σταθόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πάντες» για να κρατήσουν τη φωτιά στα συγκεκριμένα σημεία. Σημείωσε ότι ο αέρας παραμένει ισχυρός βοριάς, οπότε «συμβάλλει στην παραπάνω στόχευση», ενώ ο πιθανώς στροβιλισμός του και το πευκόφυτο της περιοχής με τις ρεματιές ενεργοποιούν μέτωπα στα οποία συνεχώς επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, με οχήματα και άνδρες.

Ο κ. Σταθόπουλος διαβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν και συνιστά να παραμείνουν σε απόσταση από τις οικίες και τις περιουσίες τους καθώς ο κίνδυνος παραμένει. Ωστόσο προσθέτει, «τόσο οι προληπτικές εκκενώσεις όσο και οι έκτακτες συνέβαλαν ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ενώ δεν υπάρχουν ακόμη βεβαιωμένες ολοσχερείς καταστροφές οικιών ή άλλων κτισμάτων».

Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά: Πολύ δύσκολη η νύχτα για όλους μας

Δύσκολη προβλεπόταν η νύχτα στην περιοχή της Πεντέλης παρά την «αναστροφή» των πύρινων μετώπων προς τις περιοχές από τις οποίες διήλθαν νωρίτερα, καθώς ο άνεμος παρέμενε ισχυρός με τις ριπές να αναζωπυρώνουν τις μικροεστίες, ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και με ορατό το μήκος του μετώπου στην κορυφογραμμή του Πεντελικού όρους, η κ. Κεχαγιά εξέφρασε κάποια ανακούφιση βλέποντας τον άνεμο να ωθεί τις φλόγες προς το Ντράφι. Επίσης το άλλο μεγάλο μέτωπο που απειλούσε την πόλη, στρεφόταν προς τα πίσω προς την Ανθούσα όπου «παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις». Οι υφιστάμενες μικροεστίες αναζωπυρώνονται συνεχώς και η προσπάθεια των δυνάμεων της πυρόσβεσης εστίαζαν στον περιορισμό της πυρκαγιάς στη ρεματιά για να μην επεκταθεί προς την Διώνη. Η δήμαρχος επισήμανε ότι το νοσοκομείο Παίδων και άλλες κρίσιμες δομές εκκενώθηκαν έγκαιρα ώστε να μην κινδυνέψουν οι φιλοξενούμενοί τους ενώ ο δυνατός άνεμος και οι ευδιάκριτες πλέον «φλόγες πίσω από το νοσοκομείο Παίδων δεν μπορούν να προσφέρουν τον παραμικρό εφησυχασμό σε κανέναν από όσους επιχειρούσαν στο πεδίο», όπως σημείωσε η κ Κεχαγιά.

Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην Παλλήνη, δηλώνει ο δήμαρχος Αθ. Ζούτσος

Αισιοδοξία επικράτησε κοντά στα μεσάνυχτα στην περιοχή της Παλλήνης, με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς – πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας – και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου στη ρεματιά, το οποίο αναζωπυρωνόταν συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Αθανάσιος Ζούτσος.  

   Ο κ. Ζούτσος εξέφραζε την βεβαιότητα ότι θα τεθεί και αυτό υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με εθελοντές και άνδρες του στρατού σε επιφυλακή.  

Αναφορικά με την φιλοξενία κατοίκων από την Ανθούσα, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους νωρίς το απόγευμα, ο κ. Ζούτσος ενημέρωσε ότι οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο δημαρχείο και το ΚΑΠΗ Γέρακα. Πολλοί δε, προσθέτει ο κ. Ζούτσος, παρέμειναν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης της πόλης, όπως στο γήπεδο και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.  

Κ. Λαγουβάρδος: Μέχρι 113 χλμ/ώρα οι ριπές στην Πεντέλη – Ορατός ο καπνός νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης

Μία πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς ανέμων με πολύ ισχυρές ριπές στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη περιγράφει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμει δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», δηλώνει ο κ. Λαγουβάρδος, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες, μέχρι να κοπάσει ο άνεμος από το βράδυ και μετά, θα είναι δύσκολες.

«Τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί», εξηγεί ο διεθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει και 400 χλμ μακριά και όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες επεξεργάστηκαν το πρωί, έχει φτάσει νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.

Για το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης, το οποίο εκκενώθηκε χθες λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν σταμάτησε ούτε η ηλεκτροδότηση ούτε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επομένως έγιναν κανονικά οι λήψεις δεδομένων από τους 450 σταθμούς σε όλη τη χώρα. «Θα ήμασταν τύφλοι αν είχαμε αυτήν τη διακοπή, ευτυχώς δεν την είχαμε, λειτουργούν κανονικά οι προγνώσεις, έχουν αναρτηθεί και στις σελίδες μας», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Σε Διώνη και Δασαμάρι, έως και λεωφόρο Μαραθώνος τα ενεργά μέτωπα

Ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στη Διώνη και το Δασαμάρι έως και τη λεωφόρο Μαραθώνος, όπου εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ο επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

Παράλληλα, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι δυνάμεις έχουν παραταχθεί και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Συνεχής βελτίωση παρατηρείται, όπως ανέφερε, στη βορειοανατολική, βόρεια και βορειοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εκεί ενεργό μέτωπο.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο. Παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ενώ τόνισε ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Ακόμα, μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί έως το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Επιπρόσθετα σε διασπορά βρίσκονται 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. Επίσης κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα, κυρίως από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός, υπογράμμισε ότι καθώς και σήμερα σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Μέγαρα – Μήνυμα του 112 για προληπτική απομάκρυνση πολιτών από τον οικισμό Ζάχουλη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Βένιζα Μεγάρων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ ενώ έχει γίνει αίτημα προληπτικής εκκένωσης της περιοχής Ζάχουλη.

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη Μεγάρων ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Ζάχουλη Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Αλεποχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/32VyYzm»

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα λόγω πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

 

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Ανθέων στο Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι.

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, και 2 ελικόπτερα.