Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ολοκληρώνεται επισήμως ένα deal στο χώρο των κατασκευών που κυοφορείται εδώ και λίγους μήνες, με τις φήμες να έχουν πολλές φορές καλύψει την ουσία – και επίκεντρο της εταιρεία INTRAKAT.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Κόκκαλη, μετά τις επιτυχημένες πωλήσεις άλλων εταιρικών συμμετοχών (όπως της Intrasoft) προχωρά σε μεταβίβαση του ελέγχου της θυγατρικής του INTRAKAT που ασχολείται με τις κατασκευές, τα ακίνητα, τα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ, τις ΑΠΕ κλπ.

Αγοραστής του μεριδίου του ομίλου Κόκκαλη (μέσω της INTRAKOM HOLDINGS), ο οποίος ελέγχει απευθείας και με θυγατρικές του λίγο περισσότερο από το 1/3 των μετοχών, είναι σχήμα συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου. Υπενθυμίζεται ότι η τριπλέτα των νέων μετόχων αποχώρησε πρόσφατα από το μετοχικό κεφάλαιο του άλλου πόλου των κατασκευών, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά την πολύμηνη διαμάχη με τους Ολλανδούς μεγαλομετόχους και την πώληση μετοχών στην MotorOil. Από αυτό το deal αποκόμισαν σημαντικά κέρδη και υψηλή ρευστότητα τα οποία, όπως φαίνεται, επανεπενδύουν στον κλάδο των κατασκευών, με στόχο αυτή τη φορά την Intrakat.

 

Η επίσημη ανακοίνωση

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, η INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, με διακριτικό τίτλο INTRAKAT (ATHEX: INKAT), ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό μέσω επίσημης ανακοίνωσης προς το ΧΑΑ για τα ακόλουθα:
«Η INTRACOM HOLDINGS (ATHEX: INTKA) μέτοχος της INTRAKAT κατά ποσοστό 23,54% και ελέγχουσα συνολικά, δια της θυγατρικής της εταιρείας INTRACOM TECHNOLOGIES S.a.r.l., ποσοστό 36,79% του συνόλου των μετοχών INTRAKAT, γνωστοποίησε, σε συνέχεια της από 30.06.2022 Ανακοίνωσης της, την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεών της με επενδυτές.

Κατόπιν τούτου, συμφωνήθηκε όπως, η INTRACOM HOLDINGS, διατηρούσα στην INTRAKAT ποσοστό συμμετοχής 5,09%, προβεί στις 05/07/2022, μαζί με την INTRACOM TECHNOLOGIES S.a.r.l., στην πώληση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών τους IΝTRAKAT (23.795.107 μετοχές, ποσοστό 31,70%), έναντι τιμής πώλησης € 2,95, ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος €70.195.565,65, στην αγοράστρια «WINEX INVESTMENTS LIMITED», εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου.

 

Τα επόμενα βήματα

Μέσα στην ημέρα, λογικά, θα φανεί πώς θα ολοκληρωθεί το deal όσον αφορά τους υπόλοιπους μεγαλομετόχους, καθώς στην Intrakat σημαντικά μερίδια διατηρούν οι Δημήτρης Θεοδωρίδης (περίπου 12,1%), Πέτρος Σουρέτης (νυν διευθύνων σύμβουλος, περίπου 6,2%) – οι οποίοι να σημειωθεί σχεδόν πάντα συμβαδίζουν με τις κινήσεις του ομίλου Κόκκαλη και του Σωκράτη Κόκκαλη προσωπικά – καθώς και οι Λουκάς Λαζαράκης και Δήμος Στασινόπουλος (περίπου 10,1%, προερχόμενοι από τον κλάδο των ΑΠΕ) αλλά και ο Δημήτρης Κούτρας (περίπου 8%, πρώην ισχυρός άνδρας σε ΑΚΤΩΡ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Όλοι αναμένουν οι ανωτέρω να συμφωνήσουν σε πώληση των μετοχών τους στους Μπάκο – Καϋμενάκη – Εξάρχου αλλά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί μαζί με την αρχική ανακοίνωση του ομίλου Κόκκαλη. Πηγές σημειώνουν ότι είναι πιθανότερο οι ενδιαφερόμενοι να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους να το κάνουν με άλλα σχήματα που θα είναι κοντά στο νέο τρίδυμο ελέγχου της Intrakat. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ότι όντως οι Δημήτρης Κούτρας (τουλάχιστον) αλλά και οι Λαζαράκης – Στασινόπουλος θα συμφωνήσουν να αποχωρήσουν. Από την άλλη πλευρά σχεδόν σίγουρη θεωρείται η μεταβίβαση μετοχών από τους Θεοδωρίδη – Σουρέτη, ώστε συνολικά οι νέοι μέτοχοι να αποκτήσουν άνω του 50% της εταιρείας (δεδομένου ότι η Intrakom Holdings διατηρεί και 5% ακόμη, το οποίο ίσως μεταβιβαστεί σε άλλο σχήμα).

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αλλαγή εποχής, με ευρύτερες συνέπειες στον τεχνικό κλάδο, καθώς αποχωρεί από τα δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα και τα ακίνητα ο όμιλος Κόκκαλη, μετά από 30 σχεδόν χρόνια. Παράλληλα, υπό τη διεύθυνση του βασικού μετόχου, Σωκράτη Κόκκαλη, η εταιρεία holding αποκτά μεγάλο εύρος ρευστότητας μετά την πώληση πολλών εταιρικών συμμετοχών.