Αθήνα: η Ακρόπολη από ψηλά
Αθήνα: η Ακρόπολη από ψηλά
Πηγή Εικόνας: Dimitris Symeonidis - pexels.com

Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ένας «πράσινος» αναπτυξιακός κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας στο έπακρο την πολύτιμη βοήθεια των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα εχέγγυα υπάρχουν, αρκεί να τα εκμεταλλευτεί ώστε να ξεπεραστεί το θνησιγενές παραγωγικό μοντέλο που οδήγησε στη δεκαετή κρίση τη χώρα.

Στην παρούσα χρονική στιγμή συντρέχουν τέσσερις προϋποθέσεις, οι οποίες εάν αξιοποιηθούν σωστά έχουν τεθεί οι βάσεις του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση είναι τα σημαντικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν την επόμενη τετραετία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια καλή μαγιά για την ενίσχυση των επενδύσεων σε τομείς που υστερεί η χώρα μας.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών, ιδίως της διετίας που προηγήθηκε, η οποία κατέστησε τη χώρα μας πιο φιλική σε επενδύσεις. Σαφώς θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε η Ελλάδα να ανέβει ταχύτερα τις βαθμίδες της κατάταξης Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά στην παρούσα διαφαίνεται η δέσμευση των φορέων χάραξης πολιτικής και των αρμοδίων για την εφαρμογή τους, ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους επίπεδο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η βελτίωση αυτού του περιβάλλοντος θα κινητοποιήσει σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να επενδύσουν στη χώρα μας, εξέλιξη καταλυτική για την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί με την παροχή κινήτρων, τη διαμόρφωση ενός επενδυτικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, προβλεψιμότητα, ποιοτική λειτουργία της διοίκησης και των θεσμών.

Η τρίτη προϋπόθεση είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον «πράσινο» και ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών του μπλοκ. Η Ελλάδα διαθέτει και το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να δώσει την υπεραξία που απαιτεί αυτός ο μετασχηματισμός. Εάν σε αυτό προστεθεί και η γεωγραφική της θέση, τότε τα εχέγγυα ενός πρωταγωνιστικού ρόλου την επόμενη δεκαετία υπάρχουν και περιμένουν… αξιοποίηση.

Η τέταρτη προϋπόθεση που αναδύεται τους τελευταίους μήνες έρχεται μέσα από τις προσπάθειες εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, ώστε να καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς και ισχυρούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης. Η κληρονομιά της μεγάλης κρίσης φαίνεται ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν, με τον κλάδο να βρίσκεται σε καλή τροχιά ώστε να στηρίξει χρηματοδοτικά την αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, για να μπορούν να παράγουν με χαμηλότερο κόστος, να εστιάσουν στην ποιότητα και στην καινοτομία, να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

Δεν αρκούν όμως οι προϋποθέσεις για μια ανάκαμψη που θα «σβήσει» από την οικονομία τις ουλές της δεκαετούς κρίσης και της πανδημίας. Η χώρα μας πρέπει να επενδύσει συστηματικά στην καινοτομία, με στοχευμένα κίνητρα και εργαλεία που θα επιτρέψουν το μετασχηματισμό των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Επίσης, να συνεχιστεί η προσπάθεια για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Εν ολίγοις, να ενισχυθεί μια κουλτούρα επενδύσεων και εξωστρέφειας, η οποία σε συνδυασμό με μια πιο διευρυμένη γκάμα χρηματοδοτήσεων, θα οδηγήσουν στην παραγωγική αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα.

Γράφει ο Νότης Σαρδελάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ