Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους λογιστές αποδίδεται κυρίως ο σχετικά μικρός αριθμός αιτήσεων για το Γέφυρα 2 οδηγώντας  επί της ουσίας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Οικονομικών να δώσει  παράταση 22 ημερών πριν ολοκληρωθεί  το πρόγραμμα . Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο κύκλος των αιτήσεων θα έληγε την Κυριακή 9 Μαΐου αλλά η σχετικά μικρή συμμετοχή έφερε νέο  γύρο υποβολής αιτήσεων μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Μόνο τις τρείς τελευταίες ημέρες κατατέθηκαν περισσότερες  από  15.000  αιτήσεις στην  πλατφόρμα  της Ειδικής  Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

 Σύμφωνα μετά διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα σε ένα μήνα  από τις 5 Απριλίου, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας, μέχρι χθες, 9 Μαΐου , υποβλήθηκαν συνολικά 31.495 αιτήσεις. Εξ αυτών, 17.920 είναι αιτήσεις από πολύ μικρές επιχειρήσεις, 9.636 από ελεύθερους επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 3.325 από μικρές επιχειρήσεις και 614 από μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου  Συνδέσμου Φοροτεχνικών κ. Βασίλης Καμπάνης,  είπε στο ΒΝ  ότι πράγματι ο υψηλός φόρτος εργασίας  των φοροτεχνικών  συνέβαλλε  στον σχετικά  μικρό αριθμό αιτήσεών και διατύπωσε την προσδοκία ότι η παράταση που δόθηκε από  το υπουργείο  Οικονομικών , θα επιτρέψει  τη συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων στο Γέφυρα  2, το οποίο να σημειωθεί επιδοτεί τους τόκους των επιχειρηματικών  δανείων για τους επόμενους οκτώ μήνες.

 Ο κ. Βασίλης Καμπάνης διευκρίνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι  πρέπει να καταθέσουν αίτηση  πληρούν  ή δεν πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος καθώς η απόρριψη  θα γίνει μετά  την αίτηση. Στο στάδιο της υποβολής δεν υπάρχουν «κόφτες» παροτρύνοντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι η αμοιβή του φοροτεχνικού είναι προκαθορισμένη και ανέρχεται σε 250  ευρώ εκτός του ΦΠΑ και καταβάλλεται όταν η αίτηση εγκριθεί  και ενδιαφερόμενος  λάβει την χρηματοδότηση του επιτοκίου του δανείου για οκτώ μήνες.

 Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που αλλοιώνουν τις καταθέσεις   

Ωστόσο οι λογιστές ανακάλυψαν ότι οι επιστρεπτέες  προκαταβολές  που έλαβαν  οι ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες «χτυπάνε» το κριτήριο των καταθέσεων του προγράμματος. Για ατομική επιχείρηση με τζίρο χαμηλότερο ή ίσο με  57.000  ευρώ δεν  πρέπει  να έχει τραπεζικές  καταθέσεις άνω  των 40.000 ευρώ. Για επιχειρήσεις με τζίρο 2 εκατ. ευρώ  το ύψος των καταθέσεων δεν πρέπει  να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και την αξία των χρηματοοικονομικών προϊόντων τις 150.000 ευρώ.

Για  πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι «μικρές» τα χρήματα που έλαβαν ως   επιστρεπτέες προκαταβολές  μπορεί  να  την αφήσουν εκτός του προγράμματος «Γέφυρα 2» και να χάσουν την επιδότηση.

 Το «κρατικό  χρήμα» που δόθηκε ως οικονομικό βοήθημα στις επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία μπορεί να είναι η αιτία να χαθεί  για τον ενδιαφερόμενο  το πρόγραμμα επιδότησης των τόκων του δανείων.

 Δεν τίθεται ζήτημα νομοθετικής παρέμβασης, όπως λένε αξιόπιστες πηγές του υπουργείου,  έτσι ώστε η επιστρεπτέα προκαταβολή  να μην προσμετράται  στο συνολικό ύψος των καταθέσεων. Η λύση του προβλήματος όπως λένε έμπειροι φοροτεχνικοί  είναι στο στάδιο υποβολής της αίτησης να εκπληρώνεται  και το κριτήριο της κατάθεσης του Γέφυρα 2.

 Η διαδικασία της ανάληψης είναι ο μόνος τρόπος για την  αντιμετώπιση  του προβλήματος  για να  μη χαθεί  η επιδότηση  του δανείου.