Πηγή Εικόνας: wikipedia

Ένα νέο κτιριακό project προσελκύει το ενδιαφέρον της αγοράς. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση της νέας πτέρυγας του 417 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Πετράκη, που κατασκευάστηκε το 1980. Το κτίριο έχει επιφάνεια 6.076 τ.μ., αποτελείται από έξι ορόφους και από 152 κλίνες. Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 2,4 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 1,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη δαπάνη των κατασκευαστικών εργασιών, ενώ το όφελος του εργολάβου και τα γενικά έξοδα τοποθετούνται σε περίπου 257,3 χιλ. ευρώ.

Το Economix.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις εργασίες που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν, με το έργο να αναμένεται να δημοπρατηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει:

-τη θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών των κτιρίων της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου

-την αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων των κτιρίων από νέα ενεργειακά κουφώματα

– την τοποθέτηση μαγνητικών επαφών για την διακοπή της λειτουργίας των fan coils και των split units, όταν τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα ή/και θυρόφυλλα είναι σε ανοικτή ή ανακλεινόμενη θέση. Υπολογίζεται ότι θα τοποθετηθούν 775 διπλές μαγνητικές επαφές και το κατάλληλο διακοπτικό και ηλεκτρολογικό υλικό.

-την εγκατάσταση συστήματος τριπαραγωγής (συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής/ψυκτικής ενέργειας) με μονάδας ΣΗΘΥΑ εγκατεστημένης ισχύος 1 ΜWe και ψύκτη απορρόφησης ισχύος 700 kWc (δυνατότητα απόκλισης ισχύος ±10%).

– την αντικατάσταση Συμβατικών Λαμπτήρων με αντίστοιχους Τεχνολογίας LED βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης

-την αναβάθμιση του υφιστάμενου Building Management System σε σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, ήτοι Building Energy Management System. Ως εκ τούτου, ο υφιστάμενος εξοπλισμός θα αναβαθμιστεί με εξοπλισμό νέας προηγμένης τεχνολογίας, θα επεκταθεί ώστε να ενσωματώνει την παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος συμπαραγωγής και θα συνεργαστεί με το σύστημα παραλληλισμού και παρακολούθησης ώστε να μετατραπεί σε Building Energy Management System, μέσω της εγκατάστασης μετρητικών οργάνων θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπρόσθετα, θα τοποθετηθεί ακόμη πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας της Υπηρεσίας και να είναι προσβάσιμη μέσω web interface.

Στόχος των προτεινόμενων επεμβάσεων είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, με σωστή συμπεριφορά του κτιρίου κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική χρήση και την εξοικονόμηση της ενέργειας. Θα πρέπει λοιπόν κατά τη χειμερινή περίοδο να περιοριστούν οι θερμικές απώλειες του κτιρίου και να μεγιστοποιηθούν τα θερμικά ηλιακά κέρδη. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα θερμικά κέρδη.

Ιστορία

Το Νιμτς ιδρύθηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να προσφέρει ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες αξιωματικούς των πολεμικών επιχειρήσεων 1940-41 και στις οικογένειές τους.

 Για τη στέγαση του νοσοκομείου παραχωρήθηκε το Μετοχικό Ταμείο του Στρατού ένα παλιό κτίριο των αρχών του αιώνα, και παρά τις δυσκολίες της εποχής, χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1942. Πρώτος διευθυντής του ήταν ο Ανώτερος γενικός Αρχίατρος Ιωάννης Κυριακός (1942-1967). Το 1946 στο παλαιό κτίριο προστέθηκε και δεύτερος όροφος ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του σε κλίνες.

 Το 1963 λειτούργησε η νέα πτέρυγα «Ιωάννης Κυριακός» καθώς και η επέκταση του κτιριακού συγκροτήματος προς το Πάρκο Βενιζέλου. Τη δεκαετία του 1980 προστέθηκε η Νέα Πτέρυγα Νοσηλείας και το νοσοκομείο πήρε την τελική, σημερινή του μορφή.