Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαγωνισμό για την επιλογή τεχνικού συμβούλου διενεργεί το υπουργείο Υποδομών. Στόχος είναι η συμβουλευτική εταιρία να προχωρήσει στην όσο το δυνατό πιο σύντομη ωρίμανση των έργων ύψους 13 δισ. ευρώ που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, με ποσό 2 δισ. ευρώ, που συνδέεται με 12 projects, να προέρχεται από το ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο, θα έχει διάρκεια 4 χρόνων και αρχικό -καθότι πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό-προϋπολογισμό (μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης) 46,5 εκατ. Ευρώ. Ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 4η Μαΐου, ενώ ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Η διακηρυξη αναφέρει ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, συνολικού ύψους πάνω 13 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος εμβληματικών έργων όπως μεταξύ άλλων τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονας Κρήτης), την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας, το βόρειο τμήμα του Ε65, τη νέα Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια και αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα.

Το έργο του αναδόχου

Το έργο του αναδόχου είναι πολυεπίπεδο και σύνθετο, περιλαμβάνοντας τις εξής υπηρεσίες ανά ομάδα.

Ομάδα Υπηρεσιών 1: Προεργασία – Ιεράρχηση και υποβοήθηση νια τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Νέων Έργων

Η ομάδα αυτή των υπηρεσιών περιλαμβάνει την περίοδο προπαρασκευής του έργου που καλύπτει χρονικά όλο το φάσμα σχεδιασμού, την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων και το γενικό προγραμματισμό του έργου.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα υποστηρίξει τις Αναθέτουσες Αρχές (Διευθύνσεις/ Υπηρεσίες του ΥΠΥΜΕ) στα απαραίτητα Στάδια Ενεργειών τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. Επισκόπηση, εξέταση και αξιολόγηση υφιστάμενων έργων. Καταγραφή προόδου των σχετικών δράσεων της Διοίκησης, βαθμού ωρίμανσης των απαιτούμενων μελετών, κτλ.
  2. Έλεγχο του προϋπολογισμού αναφοράς (πληρότητα, εύλογο κόστους)

iii.            Υποστήριξη στην κατηγοριοποίηση και ιεράρχηση Έργων

  1. Υποστήριξη στον καθορισμό γενικών κατευθύνσεων και στόχων για τα νέα Έργα

ν. Εξέταση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των Νέων Έργων και υποστήριξη του Υπουργείου στην εξασφάλιση πόρων

Εκπόνηση Σχετικών Εκθέσεων Τεχνικού Συμβούλου που θα περιλαμβάνουν:

  1. Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης, αρχικές παρατηρήσεις και προτάσεις σε σχέση με τα ανωτέρω
  2. Προετοιμασία «οδικού χάρτη» (roadmap) που θα εξειδικεύει τις δράσεις, τη χρηματοδότηση και τα χρονοδιαγράμματα για την προετοιμασία των διαγωνισμών των Νέων Έργων

Επισημαίνεται πως για τα ανωτέρω είναι αναγκαία η υποστήριξη των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΥΜΕ και του Τεχνικού Συμβούλου από εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους (κυρίως) κι από χρηματοοικονομικούς συμβούλους (για γνώμη σε επιμέρους θέματα και όρους των συμβάσεων).

Ομάδα Υπηρεσιών 2: Υποστήριξη στη δημοπράτηση. ανάθεση και παρακολούθηση της εκπόνησης Μελετών

Το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνει την υποστήριξη της Διοίκησης για τα παρακάτω:

  1. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων, κλπ.)
  2. Υποστήριξη στη διενέργεια διαγωνισμών μελετών, προετοιμασία απαντήσεων σε διευκρινιστικά ερωτήματα ενδιαφερομένων

iii.            Υποστήριξη στην αξιολόγηση προσφορών υποψήφιων αναδόχων, με παροχή γνώμης προς τα αρμόδια συλλογικά όργανα

  1. Υποστήριξη στην κατακύρωση του διαγωνισμού και στην υπογραφή σύμβασης

ν. Συντονισμός, παρακολούθηση των απαιτούμενων μελετών για την ωρίμανση του εκάστοτε έργου

  1. Έλεγχος πληρότητας, ποιότητας και αρτιότητας των μελετών

vii.          Παροχή εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών για την ωρίμανση και αδειοδότηση των σχεδιαζόμενων έργων.

Ομάδα Υπηρεσιών 3: Υποστήριξη στην εξασφάλιση και διαχείριση της χρηματοδότησης

Το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνει την υποστήριξη της Διοίκησης για τα παρακάτω:

  1. Εκπόνηση Μελετών Σκοπιμότητας (FeasibilityStudies)
  2. Εκπόνηση Χρηματοοικονομικών και Κοινωνικοοικονομικών Αναλύσεων Κόστους-Οφέλους (CBAs)

iii.            Ετοιμασία παρουσιάσεων και συμμετοχή σε συναντήσεις με τους Φορείς Χρηματοδότησης

  1. Υποστήριξη στη συμπλήρωση Αιτήσεων Χρηματοδότησης και προετοιμασία των σχετικών φακέλων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/ συνοδευτικά έγγραφα
  2. Επεξεργασία σχολίων/ παρατηρήσεων των Φορέων Χρηματοδότησης και αναθεώρηση των σχετικών εγγράφων βάσει των παρατηρήσεων
  3. Υποστήριξη στην τήρηση υποχρεώσεων που απορρέουν από τους όρους του εκάστοτε χρηματοδοτικού φορέα.

Ομάδα Υπηρεσιών 4: Υποστήριξη στη δημοπράτηση και ανάθεση Συμβάσεων Δημοσίων Έργων/ Παραχώρησης/ ΣΔΙΤ

Ομοίως κατά τα ανωτέρω, το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνει την υποστήριξη της Διοίκησης για τα παρακάτω:

  1. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης των συμβάσεων έργων (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων, Τεχνικές Προδιαγραφές, κλπ.)
  2. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης των συμβάσεων παραχώρησης/ ΣΔΙΤ (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, Πρόσκληση σε Ανταγωνιστικό Διάλογο, Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, κλπ.), σε συνεργασία με τους εκάστοτε τεχνικούς, νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

iii.            Υποστήριξη στη διενέργεια διαγωνισμών, προετοιμασία απαντήσεων σε διευκρινιστικά ερωτήματα ενδιαφερομένων, πραγματοποίηση επιτόπου επισκέψεωνστο έργο (site visits)

  1. Υποστήριξη στην αξιολόγηση εκδηλώσεων ενδιαφέροντος/ προσφορών υποψήφιων αναδόχων
  2. Υποστήριξη στην κατακύρωση του διαγωνισμού και στην υπογραφή σύμβασης κατασκευής/ παραχώρησης/ ΣΔΙΤ

Ομάδα Υπηρεσιών 5: Υποβοήθηση στην επίβλεψη έργων

  1. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα υποβοηθήσει την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του φορέα κατασκευής του έργου (Διευθύνουσα ή Επιβλέπουσα Υπηρεσία) στην παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη διοίκηση των έργων. Θα παρακολουθεί το έργο και γενικά θα προβαίνει σε κάθε ενέργεια που απαιτείται για την καλή και έγκαιρη εκτέλεση του. Παράλληλα θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κάθε φύσης προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση του έργου.
  2. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα εκτελεί τη συστηματική παρακολούθηση της φυσικής, χρονικής και οικονομικής εξέλιξης του έργου, για την έγκαιρη επισήμανση τυχόν αποκλίσεων της προόδου του έργου από τους προδιαγεγραμμένους συμβατικούς στόχους και θα εισηγείται τη λήψη των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών και παρεμβάσεων.

iii.            Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα υποβοηθάει την Διευθύνουσα Υπηρεσία στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας και ποσότητας των εργασιών και γενικά την τήρηση των όρων της σύμβασης από τον Ανάδοχο/Παραχωρησιούχο.

  1. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα επιλαμβάνεται της διαχείρισης αιτημάτων, αιτιάσεων και απαιτήσεων είτε του αναδόχου του έργου, είτε τρίτων προς το έργο φυσικών ή νομικών προσώπων και θα εισηγείται σχετικά προς τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.

ν. Ο Τεχνικός Σύμβουλος, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, θα συντάσσει συνοπτικές ανακεφαλαιωτικές εκθέσεις προόδου για την πορεία του έργου και τα σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατασκευή του. Στις εκθέσεις αυτές περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ενημέρωση σχετικά με την πορεία εφαρμογής της εγκεκριμένης μελέτης του έργου, με τον εντοπισμό σφαλμάτων της προμέτρησης και με την εμφάνιση απρόβλεπτων περιστάσεων που ήδη έλαβαν χώρα ή είναι σε εξέλιξη και εκτίμηση για το αν στο επόμενο τρίμηνο προβλέπεται να προκύψει ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, καθώς και για το κόστος των εργασιών αυτών.

  1. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα επιλαμβάνεται για την τήρηση όλων των επιμετρητικών στοιχείων του έργου, την τήρηση εκ μέρους του Αναδόχου των ημερολογίων του έργου, καθώς και για τις απαιτούμενες ενέργειες που προκύπτουν είτε από τις καταγραφές των φύλλων ελέγχων που του

διαβιβάζονται, είτε από τις προφορικές αναφορές ή ενημερώσεις των επι τόπου επιβλεπόντων του έργου.

vii.          Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα επιλαμβάνεται για τον έλεγχο και προώθηση προς πληρωμή των μηνιαίων πιστοποιήσεων που υποβάλλει ο Ανάδοχος σε συνεργασία με το αντίστοιχο προσωπικό του για το είδος των εργασιών που αφορούν τον τομέα της αρμοδιότητάς τους.

viii.         Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα επιλαμβάνεται των υποβολών, που κατά τη σύμβαση απαιτούνται, από μέρους του Αναδόχου (υλικών, ενσωματωμένου εξοπλισμού, χρονοδιαγράμματος, οργανογράμματος κτλ.) και θα εισηγείται σχετικά προς τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.

  1. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα επιλαμβάνεται για την προβλεπόμενη διαδικασία αρχειοθέτησης/ τήρησης των σχετικών φακέλων του έργου, καθώς και για την παράλληλη ηλεκτρονική αρχειοθέτηση θεμάτων όπως είναι οι Λογαριασμοί, οι Ανακεφαλαιωτικοί Πίνακες, τα στατιστικά στοιχεία, το χρονοδιάγραμμα του έργου κτλ.
  2. Όταν παρίσταται ανάγκη διαπίστωσης πραγματικών περιστατικών ο Τεχνικός Σύμβουλος μπορεί να προβαίνει σε αυτοψία που διενεργείται από κατάλληλο τεχνικό προσωπικό και θα συντάσσει σχετική έκθεση. Όταν γίνονται τέτοιες αυτοψίες καλείται να παραστεί και ο ανάδοχος, αν συντρέχει περίπτωση.
  3. Στον Τεχνικό Σύμβουλο είναι δυνατόν να ανατεθούν και πρόσθετες υπηρεσίες επίβλεψης βάσει του εκάστοτε ισχύοντος θεσμικού πλαισίου εκτέλεσης δημοσίων έργων.

Ομάδα Υπηρεσιών 6: Υποβολή Εκθέσεων Παρακολούθησης της Εκτέλεσης του Προγράμματος στο επίπεδο της Γ.Γ. Υποδομών

Εκτός από την υποστήριξη σε επίπεδο συγκεκριμένων έργων, οι υπηρεσίες του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνουν και την υποστήριξη της Γ.Γ. Υποδομών σε επίπεδο επιτελικής παρακολούθησης του Προγράμματος Έργων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων. Ειδικότερα, το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνει την υποστήριξη της Γ.Γ. Υποδομών για τα παρακάτω:

  1. Παρακολούθηση του προγράμματος με σκοπό την ολοκλήρωση των έργων εντός χρονικού & οικονομικού προγραμματισμού καθώς και με την επιθυμητή ποιότητα.

Οι βασικοί αυτοί στόχοι επιτυγχάνονται μέσω της εφαρμογής βασικών εργαλείων παρακολούθησης, ελέγχου κόστους, χρονοδιαγράμματος και ποιότητας κατά την υλοποίηση των επιμέρους εργασιών, παράλληλα με σαφείς μηχανισμούς διαχείρισης. Κα επισημαίνονται ιδιαίτερα οι δεσμεύσεις στην αλληλουχία κατασκευής των έργων και οι τμηματικές προθεσμίες για τα επιμέρους έργα, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος προόδου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης των συμβάσεων μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις. Για την αποφυγή επιζήμιων γεγονότων, η ομάδα του Τεχνικού Συμβούλου θα προβεί στις παρακάτω ενέργειες, όπως παρουσιάζονται επιγραμματικά παρακάτω:

  1. Κοινοποίηση των παραδοτέων, οροσήμων [milestones] και βασικών όρων των Συμβάσεων των εμπλεκόμενων στα έργα.
  2. Επισκόπηση των δραστηριοτήτων για τη διασφάλιση απόδοσης των αναδόχων των έργων, μελετών και παροχής Υπηρεσιών σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

iii.            Προληπτική διαχείριση με σκοπό την ελαχιστοποίηση αξιώσεων/απαιτήσεων εκ μέρους των αναδόχων.

  1. Επίλυση διαφορών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης (με γνώμονα το συμφέρον του ΚτΕ).

ν. Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων (ΣΔΚ) για τον ορισμό και την ταξινόμηση πιθανών κινδύνων και τον ορισμό μεθόδων για τον εντοπισμό κινδύνων και τη χρήση μέσων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

  1. Η υποβολή συνοπτικών, περιοδικών ή έκτακτων [Ad hoc] εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του Προγράμματος Έργων. Η παροχή πληροφοριών, έγκαιρα και με ακρίβεια, για όλα τα θέματα που αφορούν την πρόοδο και συμμόρφωση των Έργων με τον οικονομικό και χρονικό προγραμματισμό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών συμβάσεων.

Οι εκθέσεις αυτές θα παρουσιάζουν την πραγματική πρόοδο των εργασιών σε σχέση με το προκαθορισμένο και εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τους οικονομικούς στόχους. Σε περίπτωση παρεκκλίσεων, θα γίνεται αναφορά στο αίτιο καθώς και στο προτεινόμενο μέσο αποκατάστασης της απόκλισης από τον προγραμματισμό των Έργων.

  1. Παροχή εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για συγκεκριμένα ζητήματα (pool of experts) πχ. νομικοί, χρηματοοικονομικοί, κλπ.