Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με υψηλές προσδοκίες  προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ σε τέσσερις διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς 16 υποψηφιότητες συνεχίζουν στο  επόμενο στάδιο ενώ αρχικά είχαν δώσει  το παρόν 18 ενδιαφερόμενοι.

 Πιο αναλυτικά αποχώρησε η κινεζική κρατική εταιρεία CMEC από το διαγωνισμό της Καβάλας που αφορά την αξιοποίηση αποθήκης φυσικού αερίου. Η επόμενη υποψηφιότητα που δεν συνεχίζει  είναι η εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που είχε δώσει το παρόν για το  λιμάνι της Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αποκλεισμός τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν απέστειλαν όλα τα απαιτούμενα έγραφα για  την παραμονή τους στους διαγωνισμούς. Οι ίδιες  πηγές ανέφεραν ότι ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία  για περισσότερες από δύο φορές αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ τους στέρησε το δικαίωμα ένταξης του  στο επόμενο στάδιο.

Το θετικό είναι ότι οι δύο αμερικανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης περνούν στο επόμενο στάδιο  και ανταγωνίζονται άλλες δύο υποψηφιότητες.

 Οι πιθανότητες το λιμάνι να περάσει στα χέρια των αμερικανών επενδυτών διαμορφώνονται στο 50%. Ακόμη στα θετικά συγκαταλέγεται και ο διαγωνισμός  για τη ΛΑΡΚΟ καθώς ο αριθμός των ενδιαφερόμενων παραμένει αμετάβλητος και  οι  υποψηφιότητες παραμένουν έξι.   

 Πιο αναλυτικά: Για τη μίσθωση μεταλλευτικού εργοστασίου, μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων της ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν στην επόμενη φάση του  διαγωνισμού  Πρόκειται  για τις εταιρείες:

COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED

GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG

MYTILINEOS S.A.

SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED

THARISA PLC

TRAFIGURA GROUP Pte Ltd.

Στο διαγωνισμό αξιοποίησης του υπόγειου φυσικού χώρου «Νότια Καβάλα» μετά την αποχώρηση της κινεζικής εταιρείας,, έμειναν δύο εταιρείες. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά): ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, και  η κοινοπραξία  ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 Για  το λιμένα  Φίλιππος Β  του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας στην επόμενη φάση  περνούν  4 εταιρείες από 5 που ήταν αρχικla ,καθώς αποκλείστηκε η υποψηφιότητα της εταιρείας  του κ Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.  Συγκεκριμένα  στην επόμενη φάση είναι η QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT ( αμερικανικός  όμιλος), η Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SAGOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE , η

Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο  

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ.

 Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πέρασαν και οι 4 εταιρείες.

Στη Β’ φάση του διαγωνισμού προκρίνονται τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT η Κοινοπραξία CAMERON S.A– GOLDAIR CARGO AE– BOLLORE AFRICA LOGISTICS ή Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS,η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  και ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

 Τέλος  να σημειωθεί ότι όλοι οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά  στοιχεία των εταιρειών, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση και υπογράφοντας συμβόλαιο εμπιστευτικότητας  με τη διοίκηση  του ΤΑΙΠΕΔ.   Αξίζει  να σημειωθεί ότι η  κατάθεση των  οικονομικών  προσφορών  πιθανόν να πραγματοποιηθεί  προς τα μέσα Ιουνίου.