Ελληνικός Χρυσός, νέα επενδυτική συμφωνία, έργο Σκουριών Χαλκιδικής
Ελληνικός Χρυσός, νέα επενδυτική συμφωνία, έργο Σκουριών Χαλκιδικής
Πηγή Εικόνας: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Ως καταλύτη για την Eldorado Gold περιέγραψε, στο πλαίσιο της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης αναλυτών, την υπογραφή με το δημόσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας παραχώρησης για την μεταβίβαση των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος καναδικής εταιρίας.

Υπενθυμίζεται πως αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψε με την Eldorado Gold την αναθεωρημένη σύμβαση για την μεταβίβαση των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, η οποία το προσεχές διάστημα θα οδηγηθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Για το θέμα της νέας συμφωνίας για την επένδυση στη Χαλκιδική θυμίζουμε ότι μίλησε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της στο economix.gr, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, βάζοντας σημαντικά θέματα στο τραπέζι.

Αναφερθείς στο περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Burns σημείωσε ότι τροποποιείται, ουσιαστικά, η διάρκειας 18 χρόνων, σύμβαση που «είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη (σ.σ.: European Goldfields) υπό πολύ διαφορετικές οικονομικές συνθήκες».

Όπως ακόμη σημείωσε εκείνη την εποχή, η σύμβαση ήταν μια απλή συμφωνία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων που αντικατόπτριζε τον distressed χαρακτήρα των ορυχείων της Κασσάνδρας. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι το 2003 η καναδική TVX (είχε προηγηθεί της European Goldfields) εντάχθηκε σε καθεστώς πτώχευσης, με τη European Goldfields (στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχε η Άκτωρ) να αντικαθιστά την πτωχευμένη εταιρεία μέσω της υπογραφής, τότε, σύμβασης μεταβίβασης.

Εκείνη λοιπόν, τη σύμβαση αντικαθιστά η νέα που υπέγραψαν Δημόσιο – Καναδοί επενδυτές, η οποία, όπως ανέφερε ο CEO της Eldorado, αντικατοπτρίζει τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η μέθοδος ξηράς απόθεσης και η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

«Μεγιστοποιεί επίσης την αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ επιφέρει σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές βελτιώσεις. Είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την οποία μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι» σημείωσε στο πρόσφατο conference call.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η νέα συμφωνία προβλέπει μηχανισμούς προστασίας των επενδυτών, ενώ διασφαλίζει ότι η αδειοδοτική διαδικασία θα προχωρήσει απρόσκοπτα.  Πρόκειται δηλαδή, όπως είπε, για ρήτρες αντίστοιχες με αυτές που προσφέρονται σε άλλους ξένους άμεσους επενδυτές.

Ο George Burns σημείωσε ότι το restart στις Σκουριές δημιουργεί φορολογικά οφέλη για το ελληνικό κράτος,  ενισχύει την απασχόληση, προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία και δημιουργεί  πολυάριθμα περιβαλλοντικά οφέλη.

Έδωσε ακόμη έμφαση στην αύξηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων κατά 10% για όλα τα μέταλλα που περιέχονται σε συμπύκνωμα, με το υφιστάμενο 2% να αυξάνεται σε 2,2%.

Τι ακολουθεί

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της συμφωνίας, ο CEO ανέφερε ότι η αναθεωρημένη συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, διαδικασία που τοποθετεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Από την πλευρά της η εταιρεία, εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει, έως και τον Μάιο, την απαιτούμενη αδειοδότηση για την εφαρμογή της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης, εκτιμώντας ότι στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις εργασίες που προηγούνται της έναρξης της κυρίως κατασκευαστικής δραστηριότητας που τοποθετείται για το 2022.

Ο Burns επιβεβαίωσε ότι η Eldorado Gold επιδιώκει τη δημιουργία σύμπραξης με αντικείμενο την υλοποίηση της επένδυσης στις Σκουριές και φυσικά τη χρηματοδότησή της. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τις αποδόσεις για τους μετόχους της και να μειώσει το ρίσκο.