Έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο
Έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Ο Covid19 αλλά και η στροφή της διεθνής κοινότητας προς την «πράσινη ενέργεια» οδήγησαν τον Ισπανικό όμιλο Repsol να αποχωρήσει από τη μια παραχώρηση σε σύνολο τριών που είχε αναλάβει στη Ελλάδα.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ως Εκμισθώτρια των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, παρέλαβε την περασμένη Παρασκευή έγγραφη επιστολή από τον Ισπανικό όμιλο «Repsol Exploracion Aitoloakarnania S.A.» και την «Energean Oil & Gas S.A.» σημειώνοντας ότι υποβάλει παραίτηση από τα δικαιώματα έρευνας σε ολόκληρη τη Συμβατική Περιοχή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία» , σύμφωνα με την Σύμβαση Μίσθωσης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η Repsol δεν εξετάσει τη συνολική της αποχώρηση από τις έρευνες υδρογονάνθρακων στη χώρα μας .

Αν και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η ισπανική εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις της αναφορικά με τη δραστηριοποίησή της στα τρία μπλοκ στη χώρα μας, αυτό που είναι δεδομένο είναι πως σχεδιάζει να περιορίσει σημαντικά τις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, τις οποίες θα διοχετεύσει σε λιγότερες χώρες και στα πιο «ώριμα» κοιτάσματα για αξιοποίηση.

Επομένως, με δεδομένο ότι οι έρευνες και τα τρία ελληνικά «οικόπεδα» βρίσκονται σε αρκετά πρώιμη φάση,.

Η Repsol συμμετέχει στη χώρα μας στην έρευνα μιας θαλάσσιας περιοχής, της παραχώρησης «Ιόνιο» στη Δυτική Ελλάδα, μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην κοινοπραξία η Repsol έχει και τον ρόλο του Διαχειριστή (Operator). Επίσης, έχει αναλάβει δύο χερσαίες περιοχές μαζί με την Energean, στα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία, εξαγοράζοντας το 2017 από την δεύτερη το 60% των δικαιωμάτων των δύο παραχωρήσεων. Και σε αυτή την περίπτωση έχει επίσης τον ρόλο του Operator.

Η ισπανική εταιρεία αποτελεί κολοσσό στον τομέα του upstream, καθώς «τρέχει» πρότζεκτ σε 28 χώρες, ενώ η ημερήσια παραγωγή της αγγίζει τα 700.900 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Παράλληλα, για την προσαρμογή της επιχειρηματικής της στρατηγικής στην ενεργειακή μετάβαση, οι επενδύσεις που θα περικοπούν από το το upstream θα ανακατευθυνθούν στις ΑΠΕ. Με αυτό τον τρόπο, σχεδιάζει να ενισχύσει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της στα 16 GW (γιγαβάτ) από 2,5 GW που είναι σήμερα.

Ενδεικτικό αυτής της επιχειρηματικής στροφής αποτελεί το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοίνωσε ότι θα απομειώσει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων στα ορυκτά καύσιμα κατά 4,8 δισ. ευρώ με βάση την επίδραση που υπολογίζει ότι θα έχει στις τιμές των καυσίμων η πορεία μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Επίσης, τότε ανακοίνωσε επίσης τον στόχο να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές της έως το 2050.

Νίκος Θεοδωρόπουλος