Πηγή Εικόνας: wal_172619 from Pixabay

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Την ολοκλήρωση νέων οδικών έργων αλλά και παρεμβάσεων σε υφιστάμενες υποδομές, αλλά και δράσεις που σχετίζονται με τον τομέα μεταφορών περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα τον Μάιο του 2027. Αυτές οι παρεμβάσεις, μαζί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προ ημερών παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Στις υποδομές, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την παράδοση στην κυκλοφορία 25 χιλιομέτρων στις παρακάμψεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου, την υλοποίηση παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας σε 130 χιλιόμετρα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και τη δρομολόγηση νέου τρένου στη σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι 6 παρεμβάσεις με ορίζοντα τον Μάιο του 2027 είναι τα έργα κυκλοφοριακής αναβάθμισης ανισόπεδου κόμβου Μεταμόρφωσης (Αττική Οδός, Ιανουάριος 2027), η παράδοση σε κυκλοφορία 25 χλμ. του ΒΟΑΚ (παρακάμψεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου) και επεμβάσεις οδικής ασφάλειας 130 χλμ. (Μάρτιος 2027), η ολοκλήρωση του Flyover Θεσσαλονίκης – Αναβάθμιση Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής με ΣΔΙΤ (επίσης Μάιος, με αναδόχους ΑΒΑΞ – ΜΕΤΚΑ), η αύξηση δρομολογίων στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη (Φεβρουάριος 2027), η ανάπτυξη περισσότερων πρότυπων λεωφορειακών γραμμών (από 20 σε 25) και η μείωση χρονοαποστάσεων στη Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός, Μάρτιος 2027), η αναβάθμιση 10 συρμών Γραμμής 1 Μετρό (Κοινωνικό Leasing – δημοσίευση διαγωνισμού Μάιος 2027).

Όπως γίνεται αντιληπτό, το «πακέτο» περιλαμβάνει την υλοποίηση νέων υποδομών, αλλά και δράσεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση – βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων δικτύων (π.χ. κόμβος Μεταμόρφωσης, οδική ασφάλεια ΒΟΑΚ), όπως και παρεμβάσεις για την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων σε σιδηρόδρομο – Ηλεκτρικό. Βέβαια, το μείζον θέμα παραμένει η τήρηση των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων ώστε να μην έχουμε για άλλη μια φορά το φαινόμενο των καθυστερήσεων σε έργα και διαγωνισμούς.

Να σημειωθεί ότι ήδη γίνονται εργασίες στον κόμβο Μεταμόρφωσης (Αττική Οδός, στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία δυο διακριτών εξόδων σε απόσταση 150 μέτρων (με τη δημιουργία μιας νέας) προς τη Εθνική Οδό ώστε να μην «συναντιόνται» τα οχήματα που έρχονται από την Ελευσίνα και το Μαρκόπουλο (αεροδρόμιο) και δημιουργείται η συμφόρηση. Επίσης, και στον ΒΟΑΚ γίνονται έργα οδικής ασφάλειας σε μήκος 130 χλμ., ενώ στο «μέτωπο» των μεταφορών έχει παραληφθεί ήδη ο πρώτος ανακαινισμένος συρμός του Ηλεκτρικού (από τους 14 συνολικά) και σταδιακά αναμένονται οι άλλοι. Στον δε σιδηρόδρομο, με την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης ζημιών υπάρχει η προσδοκία για λειτουργία της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης πλέον ως «διπλής κατεύθυνσης» (άνοδος και κάθοδος).