Γήπεδο_Άμφισσα [fokida-news.gr]
Γήπεδο_Άμφισσα [fokida-news.gr]

Την προέγκριση για τη χρηματοδότηση έλαβαν πρόσφατα δύο από τα πιο σημαντικά υποέργα που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Δελφών”, το οποίο “τρέχει” αυτή την εποχή η δημοτική Αρχή.

Πρόκειται ειδικότερα για την αντιπλημμυρική παρέμβαση από το κτίριο της Φιλαρμονικής μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (μέσω της πλατείας Ησαΐα και της λεωφόρου Σαλώνων) και την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου Άμφισσας.

Με την προέγκριση της χρηματοδότησης ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση δημοπράτηση των δύο αυτών δράσεων. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι πρώτο για το υποέργο της αντιπλημμυρικής παρέμβασης και αμέσως μετά για την τοποθέτηση του ταρτάν στο Στάδιο. Παρόλο που σε διαδικασία δημοπράτησης η δημοτική Αρχή σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχει προς δημοπράτηση συνολικά περίπου 10 έργα, ωστόσο για τα δύο συγκεκριμένα αυτά υποέργα οι διαδικασίες θα κινηθούν άμεσα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Η αντιπλημμυρική παρέμβαση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης και ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, τόσο των ιδιοκτητών επιχειρήσεων όσο και του κόσμου που κυκλοφορεί στην αγορά της πόλης, καθώς σε δυνατές βροχές τα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Ταυτόχρονα, η τοποθέτηση του ελαστικού τάπητα στο Δημοτικό Στάδιο -και αυτό χρόνιο αίτημα αθλουμένων και συλλόγων- εκτός από την αισθητική αναβάθμιση του γηπέδου στο οποίο έχουν πολλά χρόνια να γίνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την βελτίωση της λειτουργικότητάς του- αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στιςς δραστηριότητες στίβου, ιδίως τώρα που στο χώρο παρατηρείται αισιόδοξη κινητικότητα με τη δημιουργία νέου συλλόγου.

Στελέχη της δημοτικής Αρχής υπολογίζουν πως ο ανάδοχος, τόσο για το αντιπλημμυρικό έργο όσο και για τον ελαστικό τάπητα του Σταδίου, θα προκύψει σε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου τεσσάρων έως πέντε μηνών. Στον τομέα των καταστημάτων, η αλλαγή της πρόσοχης των επιχειρήσεων της πόλης, που προσδοκάται να αναβαθμίσει δραστικά την τοπική αγορά και να προσδώσει κοινή ταυτότητα στο εμπορικό κέντρο της Άμφισσας και φυσικά να συνοδευτεί από δράσεις προβολής της εμπορικής περιοχής, αναμένεται να έχει τη χρονική του αφετηρία στις αρχές του νέου έτους.

Σε γενικότερη θέαση αναφορικά με τη δράση “Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Δελφών”, η επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, προϋπολογισμού 1.786.280 €, αποτελεί το επίκεντρο του εμπορικού πυρήνα της πόλης της Άμφισσας. Εντός του “περιγράμματός” της, συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος εμπορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων παροχής προσωπικών υπηρεσιών αλλά και εστίασης σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μέσα από την υλοποίηση της πρότασης για την ανάδειξη της εμπορικής περιοχής σε μια σύγχρονη εμπορική αγορά, τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αφορούν: Στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας τη περιοχής παρέμβασης. Στην αξιοποίηση και ανάδειξη των πολιτικών και φυσικών πόρων της περιοχής. Στην πολεοδομική και αισθητική αναβάθμιση της εμπορικής περιοχής του χώρου. Στην αύξηση της «ελκυστικότητα» της περιοχής. Στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής μέσα από την περαιτέρω ανάδειξη της πόλης και των οικονομικών πηγών της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την αναβάθμιση και λειτουργία της εμπορικής περιοχής.

Το έργο των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου σχεδιάστηκε συνολικά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Δήμος Δελφών εντάχθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής του Θανάση Παναγιωτόπουλου και συνεχίζεται από την παρούσα διοίκηση του Δήμου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες παρεμβάσεων: Α) Εργασίες αρχιτεκτονικής ανάδειξης και εναρμόνισης των όψεων των καταστημάτων στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Άμφισσας (περιοχή παρέμβασης). Τέτοιες είναι λ.χ. η τοποθέτηση καλαίσθητων διαφώτιστων στεγάστρων, οι ελαιοχρωματισμοί προσόψεων, οι φωτισμοί ανάδειξης, η τοποθέτηση ή αλλαγή τεντών (με συγκεκριμένα αισθητικά χαρακτηριστικά) κ.α. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές που αναδεικνύουν το χαρακτήρα της πόλης σε περισσότερα από 110 καταστήματα της Άμφισσας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εμπόρων ή ιδιοκτητών, αλλά και καμία ευθύνη για τη λογιστική διαχείριση του έργου, αφού όλα αυτά τα αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Φωκίδας.

Β) Έργα του Δήμου σχετιζόμενα με το εμπορικό κέντρο της Άμφισσας. Τέτοια είναι: Η μετατροπή της οικίας Γαζή επί της πλατείας Ηρώων (Μητροπόλεως) στην οριστική Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» του Δήμου μας. Η τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου Άμφισσας. Η αντιπλημμυρική παρέμβαση από το κτίριο της Φιλαρμονικής μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως. Η απόκτηση δύο ηλεκτροκίνητων mini-bus, με σκοπό την αξιοποίησή τους κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση της αγοράς με τους σταθμούς διακίνησης επιβατών (ΚΤΕΛ).

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εν Δελφοίς και το fokidanews.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]