anaplasi-loytra [opolitis.gr]
anaplasi-loytra [opolitis.gr]

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπλάσεων 3.037.462,51€ του Δήμου Βέροιας που θα ενοποιήσει ιστορικές γειτονιές προσφέροντας στον διαβάτη μια αισθητική απόλαυση και παράλληλα μια αίσθηση ιστορικής συνέχειας της πόλης

Σε πόλεις σαν τη Βέροια η βαθιά στο χρόνο ιστορία της ξεδιπλώνεται ανάγλυφα στις γειτονιές και τους δρόμους της. Περπατώντας κανείς μπορεί να δει εικόνες από τη ζωή της πόλης από τα πρώτα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι τον 18ο αιώνα. ένα πολύχρωμα μωσαϊκό όπου Έλληνες, Τούρκοι, εβραίοι και αθίγγανοι κατοικούσαν στις γειτονιές της, διατηρώντας τα δικά τους έθιμα και συνήθειες.

Τα καλντερίμια και τα λιθόστρωτα σοκάκια, η παραδοσιακη αρχιτεκτονική, οι χριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες αποτελούν μια ζώσα ιστορία ενσωματωμένη στο σήμερα που μπορεί να προσφέρει στο διαβάτη αισθητική απόλαυση και μια αίσθηση ιστορικής προοπτικής στα πράγματα, τόσο σημαντικής στις μέρες μας, των μεγάλων ταχυτήτων και της κατακερματισμένης γνώσης.

Αυτή την ιστορική συνέχεια, που εντάσσεται στην καθημερινότητα της πόλης θέλει να αξιοποιήσει ο Δήμος Βέροιας πραγματοποιώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπλάσεων στην παλιά πόλη της Βέροιας ύψους 3.07.462 ευρώ. Το έργο ονομάζεται “Βιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών” και είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 που συγχρηματοδοτείται από την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΕΣΠΑ.

Με το έργο αυτό θα γίνουν μεγάλες αναπλάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της παλιάς πόλης, έκτασης 9.800 τετραγωνικών μέτρων, που θα ενώνουν αισθητικά την περιοχή του Βυζαντινού μουσείου, τις παραδοσιακές συνοικίες της Κυριώτισσας, της παναγιάς Δεξιάς, των Δίδυμων Λουτρώνων, της Εβραϊκής συνοικίας Μπαρμπούτας και των δυτικών οχθών του ποταμού Τριπόταμου δημιουργώντας μια ενιαία απολαυστική διαδρομή για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Κατά μήκος αυτής της πολιτιστικής διαδρομής που θα φτάνει τα 1430 μέτρα, θα αναπλαστουν δρομοι, θα φυτευτούν δέντρα, θα τοποθετηθούν παγκάκια και σκίαστρα για την στάση και την αναπαυση των πεζών, ενώ στο έργο εντάχθηκε και η υπογειοποίηση των στύλων της ΔΕΗ, που αναβαθμίσει ακόμα παραπάνω την αισθητική του χώρου.

Άλλωστε το μεγάλο αυτό έργο, πέραν της ενοποίησης του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει ως βασικό στόχο και την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την προώθηση μέτρων για τον περιορισμό των θορύβων, τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και βέβαια την λειτουργία και ελκυστικότητα αυτών των περιοχών.

anaplasi olganos

• Κυριωτίσσης (και ο πεζόδρομος σύνδεσης της οδού Ρήγα Φεραίου με την οδό Θωμαΐδου), Μυτιλέκα, Περδίκκα (μεταξύ των οδών Λουτρού και Μυτιλέκα), Λουτρού, Ελευθερίας (Πλατεία Διδύμων Λουτρώνων), Ρήγα Φεραίου (μεταξύ των οδών Μυτιλέκα και Κυριωτίσσης) στη συνοικία Κυριώτισσας.
• Μητροπόλεως (μεταξύ των οδών Περικλέους και Λουτρού).
• Περικλέους, Κεντρικής (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Αντ. Καμάρα (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Σοφού (Ευθ. & Κ. Καραναστάση), Δημοσθένους (μεταξύ του χώρου στάθμευσης και της γέφυρας Καραχμέτ), Γουδή (μεταξύ των οδών Κεντρικής και Παναγίας Δεξιάς), Παναγίας Δεξιάς στη συνοικία Παναγίας Δεξιάς.
• Ολγάνου (μεταξύ των γεφυρών Χάβρας και Καραχμέτ) στη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κ. Βοργιαζίδης σε δήλωσή του για το μεγάλο αυτό έργο είπε: ΅Με τις παρεμβάσεις στην παλιά πόλη ομογενοποιούμε ένα σύνολο πολιτιστικών διαδρομών που συνδέουν ιστορικά σημεία της πόλης κάτω από μια κοινή ταυτότητα. Κοινά δάπεδα, κοινές φυτεύσεις, κοινό φωτισμό. Δηλαδή κάνουμε ένα όμοιο μονοπάτι που θα συνδέει ιστορικά σημεία της Βέροιας. Επιδιώκουμε να κάνουμε πιο όμορφη την πόλη μας και ο επισκέπτης της να περπατήσει μέσα σ΄ αυτήν θαυμάζοντας τα ιστορικά της σημεία.

Η ουσία της Ευρώπης και ο ρόλος της Πολιτικής Συνοχής

Η ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε τόπου είναι στο dna της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί από μόνη της ένα υπέροχο μωσαϊκό διαφόρων εθνών, τα οποία παρά τις διαφορές τους έχουν κοινή πεποίθηση ότι όλοι έχουν να κερδίσουν από τη διαφορετικότητα των άλλων, φτάνει όλοι να συμμεριζόμαστε τις ανθρώπινες αξίες του αμοιβαίου σεβασμού, και του ορθολογισμού. Η Πολιτική Συνοχής έχει ακριβώς αυτό το σκοπό και γι’αυτό συγχρηματοδοτεί χιλιάδες έργα στην Eλλάδα που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του κάθε τόπου.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]