Leonidio_ [argolikianaptiksi.gr]
Leonidio_ [argolikianaptiksi.gr]

Η στήριξη του εγχειρήματος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ ήταν αρκετή για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του χώρου του «παλιού» Δημοτικού σχολείου της Βασκίνας στον Δήμου Κυνουρίας.

Φυσικά η μετατροπή του κτιρίου δεν θα σήμαινε κάτι ιδιαίτερο εάν όλοι οι φορείς της Κυνουρίας δεν ένωναν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό που ήταν η δημιουργία ενός θεματικού χώρου προβολής και ενημέρωσης που συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ευρύτερης περιοχής, ενισχύει το τουριστικό προϊόν της και συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι επεμβάσεις που υλοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του υφιστάμενου κτίσματος, αλλά και την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, της ενεργειακής αναβάθμισης και της λειτουργικής ένταξης της νέας του χρήσης, ούτως ώστε το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος να μετατραπεί σε έναν δυναμικό χώρο αναφοράς για την ανάδειξη του φυτικού πλούτου του Πάρνωνα.

Το έργο αφορά τη δημιουργία Βοτανικού Σταθμού για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ώστε να αποτελέσει κέντρο καταγραφής και προβολής του χλωριδικού και οικολογικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού και της ευρύτερης περιοχής. Η εγκατάσταση και λειτουργία του Σταθμού έγινε με την αποκατάσταση του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βασκίνας στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και τη δημιουργία επισκέψιμων χώρων, το οποίο βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Έκθεση

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο παλιό δημοτικό σχολείο της Βασκίνας έδωσε το πράσινο φώς για την έναρξη της έκθεσης ερμηνείας περιβάλλοντος. Η δημιουργία της έκθεσης ερμηνείας περιβάλλοντος έχει ως βασικό θέμα τη βασική γνωριμία των επισκεπτών με την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού αλλά και την ανάδειξη του χλωριδικού πλούτου της. Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται επιπλέον παράλληλες δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης κατοίκων και επισκεπτών για την εκπλήρωση της παιδαγωγικής αποστολής του Κέντρου σε ότι αφορά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η δημιουργία της Έκθεσης στοχεύει:

στην ενίσχυση της προστασίας του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας,

στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη φύση και στην υποστήριξη δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,

στην προαγωγή των φυσικών χαρακτηριστικών που κάνουν ξεχωριστή την προστατευόμενη περιοχή,

Στο πνεύμα των παραπάνω, σχεδιάστηκε ο χώρος ώστε να προσφέρει στοχευμένη ερμηνεία για το φυσικό περιβάλλον και εκπληρώνει την παιδαγωγική του αποστολή, μέσω της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Με ξεναγό τη χλωρίδα, αυτή τη φορά, ξεκινά ένα ταξίδι στην οροσειρά του Πάρνωνα. Ένα ταξίδι λίγο διαφορετικό από τα άλλα, σε μια περιοχή με σημαντικότατη χλωριδική αξία, που μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί ένας βοτανικός παράδεισος.

Μια ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην είσοδο του ορόφου στους συντελεστές του έργου της έκθεσης, και ιδιαίτερα στους επιστημονικούς συνεργάτες του Φορέα Διαχείρισης που διέθεσαν για τη δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης την πιο πρόσφατη επιστημονική χλωριδική πληροφορία, την οποία απέκτησαν έπειτα από έρευνα πεδίου, όπως στον επίκουρο καθηγητή κ. Φάνη Κωνσταντινίδη του Τμήματος Βιολογίας (Τομέας Οικολογίας και Ταξινομικής) του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο διδάκτορα φαρμακευτικής κ. Λευτέρη Καλπουτζάκη.

Σημαντικός συνεργάτης στην ομάδα έργου υλοποίησης της Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος, υπήρξε και ο κ. Γιώργος Σφήκας, πρωτοπόρος φυσιοδίφης και μελετητής της ελληνικής χλωρίδας. Εκτός από το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο για τη βιοποικιλότητα, ανάλογης σημαντικότητας είναι και η εικαστική αποτύπωση φυτών, ζώων, βιοτόπων της ελληνικής φύσης που έχει υλοποιήσει. Η πολύχρονη έρευνά του αποτέλεσε τη βάση του σχεδιασμού της έκθεσης, ενώ σχέδιά του την κοσμούν.

Τελικά η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σαν αποτέλεσμα τη λειτουργία του Βοτανικού Σταθμού, και την δημιουργία ένός χώρος που αποτελεί κέντρο καταγραφής, προβολής και προστασίας του χλωριδικού και οικολογικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής καθώς επίσης ο χώρος λειτουργεί και για σκοπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αργολική Ανάπτυξη και το argolikianaptiksi.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]