Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου θα αποτυπωθεί το ουσιαστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για την απόκτηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία έγινε σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στις νομοθετικές  πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα που εμπόδιζαν την αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη.

Ανάμεσα στους διεκδικητές είναι ο όμιλος North Star, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόδωρου Πριόβολου, ο οποίος πήρε την απόφαση να επενδύσει στη χώρα του, καταθέτοντας οικονομική προσφορά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η μοναδική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που θα δώσει το  παρόν στη διαδικασία.

Η δεύτερη εταιρεία που αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η αμερικανική εταιρεία ONEX. Το τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια του Έλληνα αεροναυπηγού Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος να σημειωθεί βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Πάντως, ο όμιλος NorthStar πριν λάβει την οριστική απόφαση αξιοποίησε τη μελέτη της IHSMarkit, για τους κλάδους προς τους οποίους θα πρέπει να στοχεύουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα (ναυπήγηση σκαφών υψηλής τεχνολογίας, εξαρτήματα αεροναυπηγικής και διαστήματος, ρομποτική κλπ) και έχοντας πολυετή εμπειρία ναυπήγησης δεκάδων πλοίων, αποφάσισε να εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον ανεξάρτητο πλειοδοτικό διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), δια της εταιρείας του PyletechShipyards (μέλους της PyletechTechnologies).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NorthStar, η PyletechShipyards έχει μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εικόνα για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ναυπηγεία και θα καταθέσει μια σοβαρή και κοστολογημένη πρόταση, η οποία θα δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για την Ναυπηγική Βιομηχανία στην Ελλάδα.

Η PyletechTechnologies, με τη συνδρομή εξειδικευμένων διεθνών εταιρειών συμβούλων, έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο κινείται σε τέσσερις άξονες:

 Οι 4 άξονες αξιοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ο πρώτος είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ναυπηγείου, ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό.

Ο δεύτερος είναι η δημιουργία, μέσα στο χώρο του ναυπηγείου, ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της επιστήμης, θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και νέα υλικά και θα ενισχύει τις ικανότητες κατασκευής και απόδοσης του ναυπηγείου.

Ο τρίτος είναι η προσθήκη νέων υποδομών σε συγγενείς τομείς, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές της νέας επιχείρησης και ο τέταρτος είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση της διεθνούς και εγχώριας εμπειρίας σε συνεργασία με ΑΕΙ και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Επίσης, οι επενδύσεις της PyletechTechnologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι η PyletechShipyards είναι εταιρεία αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων, όπως και η PyletechTechnologies.

Το όραμα του Ομίλου NorthStar

Είναι να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και ναυτιλιακό τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας.

Τα νέα ναυπηγεία στο Σκαραμαγκά μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης ανταγωνιστικής ελληνικής βιομηχανίας, με εξωστρεφή προσανατολισμό, η οποία θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας, θα δημιουργεί υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και θα απασχολεί άριστα εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.

Η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα θεωρείται ισχυρός αντίπαλος, αφού εκπροσωπεί ισχυρά αμερικανικά συμφέροντα. Ο διαγωνισμός αναμένεται να συνδεθεί με την αναβάθμιση και την απόκτηση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για να σημαντικό πρόγραμμα το οποίο ένα μέρος του θα περάσει από τα Ναυπηγεία  Σκαραμαγκά. «Ναυμαχία» αναμένεται για την απόκτηση των ναυπηγείων ανάμεσα σε μία αμιγώς ελληνική εταιρεία και μία αμερικανική εταιρεία με Έλληνα επικεφαλής. Στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου ο Ειδικός Διαχειριστής θα ανακηρύξει τον νέο ιδιοκτήτη.