Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με προφορικές διευκρινίσεις, αρχικά, και με τις κυρίως λεπτομέρειες εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας ειδικά για τις μετακινήσεις εργαζομένων και όσων έχουν εργασίες, η κυβέρνηση βάζει νέο πλαίσιο – αρκετά διαφορετικό και πιο αυστηρό/θεσμικό από το lockdown- για την περίοδο και τις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία 3 και 4 όσον αφορά την μετάδοση της πανδημίας, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Χαρδαλιάς: έτσι θα γίνονται οι μετακινήσεις εργασίας το βράδυ

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Τα μέτρα αυτά είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα μέτρα αυτά αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι όσον αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης , στις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4, πορτοκαλί και κόκκινες δηλαδή, θα ισχύουν μέχρι νεοτέρας, τα ακόλουθα:

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

Σημειώνεται ότι για την υποβολή και έκδοση του εντύπου, τη διαδικασία στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να διεκπεραιώσει ο εργοδότης ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με τη διαδικασία πρόσβασης μέσω κωδικών του ΟΠΣ ΙΚΑ κλπ 

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.

Ειδικά για όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης στο ΟΠΣ ΙΚΑ ή στο ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύνδεση με τα στοιχεία πρόσβασης στο taxisnet.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Το economix.gr έλεγξε την ιστοσελίδα apografi.gov.gr και στην κεντρική σελίδα δεν εμφανίζεται πρόσβαση στις βεβαιώσεις κινήσεις. Αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνιζαν ότι οι Διευθύνσεις προσωπικού γνωρίζουν τη διαδικασία από τις προηγούμενες φορές και αν χρειαστεί θα εκδοθεί εγκύκλιος εντός της εβδομάδας.

Ειδικά, οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

Τί αναφέρει το ΦΕΚ για τον περιορισμό κυκλοφορίας και τις εξαιρέσεις

Λίγο αργότερα, το Σάββατο, σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δεκαεννέα υπουργών και υφυπουργών (σχεδόν η μισή κυβέρνηση υπογράφει) που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ανά επίπεδο κινδύνου, για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα και κλάδο, όπως και τα γενικά μέτρα.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ των 133 σελίδων μέτρων και οδηγιών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, παρότι το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε αρχικά εγκαίρως, από την Παρασκευή, προ της έναρξης των νέων μέτρων, λόγω της έκτασης και των λεπτομερειών δεν αποφεύχθηκαν κάποια λάθη και επανατυπώθηκε το Σάββατο το πρωί.

Ειδικά λοιπόν για τις μετακινήσεις και τον περιορισμό κυυκλοφορίας αλλά και τις εξαιρέσεις για λόγους εργασίας, η ΚΥΑ προβλέπει επί λέξη τα εξής:

Άρθρο 3
Περιορισμός της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες
1. Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 μέχρι τις 05:00. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των  καθηκόντων τους.

2. Από την εφαρμογή της παρ. 1 εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,
  2. μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Η συνδρομή της προϋπόθεσης της περ. (α) αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, που αποκτάται σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4.

Η συνδρομή της προϋπόθεσης της περ. (β) αποδεικνύεται με τα κατάλληλα έγγραφα, εφόσον υφίστανται.

3. Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου η βεβαίωση της παρ. 2 χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

4. Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση της παρ. 2 χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

5. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.