Γιαγτζή-fokida_news [fokidanews.gr]
Γιαγτζή-fokida_news [fokidanews.gr]

Προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική παρέμβαση από το κτίριο της Φιλαρμονικής μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (μέσω της πλατείας Ησαΐα και της λεωφόρου Σαλώνων) και στην τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου Άμφισσας προκρίνει η δημοτική Αρχή αναφορικά με τα έργα τα οποία είναι προγραμματισμένα να γίνουν στη φωκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου της φωκικής πρωτεύουσας.

Την πληροφόρηση αυτή παρέσχε προς τους επιχειρηματίες της πόλης ο Δήμαρχος Δελφών στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Δήμου Δελφών και του Επιμελητηρίου Φωκίδας στο Πνευματικό Κέντρο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο το open mall. Στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Ταγκαλής ανέλυσε το περιεχόμενο και τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος, ενώ ενημέρωσε πως η διαδικασία των δημοπρατήσεων έχει προχωρήσει συνολικά, ξεπερνώντας δυσχέρειες οι οποίες είχαν διαφανεί στο παρελθόν. Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Άμφισσας, Νίκος Λουπάκος, οι επίμέρους διαγωνιστικές διαδικασίες θα βγαίνουν μία προς μία για κάθε έργο ξεχωριστά.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης η εφαρμογή Smart City, η οποία αφορά στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της πόλης και έχει ως περιεχόμενο την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής ζώνης της Άμφισσας. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φωκίδας σχετίζεται με το σύστημα της προβολής κάθε μίας επιχείρησης και αποτελεί ένα από τα υποέργα του συνολικού έργου των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου Άμφισσας.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Αυγερινός στην Εν Δελφοίς, η δράση για τον εξωραϊσμό των προσόψεων των καταστημάτων της Άμφισσας θα ξεκινήσει από πρώτης του νέου έτους και τα πλεονεκτήματά της θα καρπωθούν 114 επιχειρήσεις της πόλης.

Η επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, προϋπολογισμού 1.786.280 €, αποτελεί το επίκεντρο του εμπορικού πυρήνα της πόλης της Άμφισσας. Εντός του “περιγράμματός” της, συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος εμπορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων παροχής προσωπικών υπηρεσιών αλλά και εστίασης σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μέσα από την υλοποίηση της πρότασης για την ανάδειξη της εμπορικής περιοχής σε μια σύγχρονη εμπορική αγορά, τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αφορούν: Στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας τη περιοχής παρέμβασης. Στην αξιοποίηση και ανάδειξη των πολιτικών και φυσικών πόρων της περιοχής. Στην πολεοδομική και αισθητική αναβάθμιση της εμπορικής περιοχής του χώρου. Στην αύξηση της «ελκυστικότητα» της περιοχής. Στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής μέσα από την περαιτέρω ανάδειξη της πόλης και των οικονομικών πηγών της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την αναβάθμιση και λειτουργία της εμπορικής περιοχής.

Το έργο των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου σχεδιάστηκε συνολικά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Δήμος Δελφών εντάχθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής του Θανάση Παναγιωτόπουλου και συνεχίζεται από την παρούσα διοίκηση του Δήμου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες παρεμβάσεων: Α) Εργασίες αρχιτεκτονικής ανάδειξης και εναρμόνισης των όψεων των καταστημάτων στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Άμφισσας (περιοχή παρέμβασης). Τέτοιες είναι λ.χ. η τοποθέτηση καλαίσθητων διαφώτιστων στεγάστρων, οι ελαιοχρωματισμοί προσόψεων, οι φωτισμοί ανάδειξης, η τοποθέτηση ή αλλαγή τεντών (με συγκεκριμένα αισθητικά χαρακτηριστικά) κ.α. Οι παρεμβάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές που αναδεικνύουν το χαρακτήρα της πόλης σε περισσότερα από 110 καταστήματα της Άμφισσας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εμπόρων ή ιδιοκτητών, αλλά και καμία ευθύνη για τη λογιστική διαχείριση του έργου, αφού όλα αυτά τα αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Φωκίδας.

Β) Έργα του Δήμου σχετιζόμενα με το εμπορικό κέντρο της Άμφισσας. Τέτοια είναι: Η μετατροπή της οικίας Γαζή επί της πλατείας Ηρώων (Μητροπόλεως) στην οριστική Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς» του Δήμου μας. Η τοποθέτηση ελαστικού τάπητα (ταρτάν) στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου Άμφισσας. Η αντιπλημμυρική παρέμβαση από το κτίριο της Φιλαρμονικής μέχρι την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως. Η απόκτηση δύο ηλεκτροκίνητων mini-bus, με σκοπό την αξιοποίησή τους κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση της αγοράς με τους σταθμούς διακίνησης επιβατών (ΚΤΕΛ).

Η απόκτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμού φόρτισης, που θα τοποθετηθούν σε κεντρικό σημείο της πόλης. Η εγκατάσταση εορταστικού φωτισμού (καλαίσθητων γιρλαντών τύπου led) σε όλο το εύρος του εμπορικού κέντρου. Η τοποθέτηση συστήματος ελεύθερου ασύρματου internet (WiFi) σε ολόκληρη την αγορά της πόλης. Η εγκατάσταση καλαίσθητου μνημειακού φωτισμού στις προσόψεις κτιρίων μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας μέσα στην περιοχή παρέμβασης. Η τοποθέτηση ομοιόμορφου συστήματος ελέγχου της ασφαλούς κίνησης πεζών και αποτροπής της αυθαίρετης εισόδου οχημάτων σε όλους τους πεζοδρόμους του εμπορικού κέντρου.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εν Δελφοίς και το fokidanews.gr και στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]