Πηγή Εικόνας: Photo by Fox from Pexels

Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση…

Το κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του ΥΠΕΝ (που αφορά κατά βάση τον Υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου – λόγω των δηλώσεων και της στάσης του – αλλά ακουμπά πλέον και τον Κωστή Χατζηδάκη, ως ανώτερο στην ιεραρχία) για το ζήτημα της άρνησης να δοθεί παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων, έχει γιγαντωθεί σε όλη τη χώρα.

Όπως καταγράψαμε στο economix.gr σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα, που έφτασαν και συζητήθηκαν από τους αρμοδίους, οι μηχανικοί σε όλη τη χώρα αλλά και πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο τους ταλαιπωρεί, αφού επιμένει να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις αυθαιρέτων στις 30 Σεπτεμβρίου αντί στο τέλος του χρόνου, όπως ζητούν όλοι για να πάρουν μια ανάσα…

Και αυτό γιατί ταυτόχρονα τρέχουν προθεσμίες δασικών χαρτών, κτηματολογίου και αδήλωτων τετραγωνικών που οι πολίτες αναθέτουν σε μηχανικούς και τα τεχνικά γραφεία έχουν γονατίσει στην κυριολεξία τον Σεπτέμβριο.

Αλλά όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε πολλά ακόμη παραδείγματα που δείχνουν ότι το ΥΠΕΝ, αλλά και άλλα υπουργεία δυστυχώς, έχουν γυρίσει την πλάτη στους αυταπασχολούμενους και ελευθέρους επαγγελματίες, που ήταν η κοινωνική ομάδα που στήριξε αναφανδόν την εκλογή της και είχαν βγει – μόνοι – στους δρόμους απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση για το τότε ασφαλιστικό.

Το ΥΠΕΝ ταλαιπωρεί συστηματικά τους αυταπασχολούμενους

Ακόμη, μηχανικοί και δικηγόροι έχουν μπλέξει μεταξύ ΥΠΕΝ και Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ένα ζήτημα που μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει σε όλους τους άλλους αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δουλειά και των δύο και τα θέματα ακίνητης περιουσίας γενικά: το ποιοι και πως έχουν πρόσβαση στα αρχεία των υποθηκοφυλακείων. Και η κυβέρνηση (και η νυν και η πρώην) κάνουν συνεχώς μπρος – πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να μπορούν – ή να θέλουν – να το λύσουν οριστικά.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που δείχνουν ότι γύρισαν την πλάτη στις ατομικές επιχειρήσεις, τους αυταπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμη και όταν μοιράζουν λεφτά ή επιδοτήσεις, φαίνεται ότι τους θεωρούν 2ης κατηγορίας επιχειρήσεις…

Για παράδειγμα στο νέο πρόγραμμα ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ αρχικά η διατύπωση της σχετικής ΚΥΑ άφηνε ΟΛΕΣ τις ατομικές επιχειρήσεις εκτός επιδότησης. Όταν τους εξέθεσε το economix, αποφάσισαν να αλλάξουν κάποιες διατυπώσεις (μπας και μαζέψουν τη ζημιά…) ώστε να μπορούν και οι ατομικές επιχειρήσεις να λάβουν επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή δίκυκλο. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αποκλεισμένοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου, που για έναν ελεύθερο επαγγελματία σε πόλη είναι πολύ προτιμότερο μέσο μετακίνησης. Όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, χιλιάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με μελέτες ή παροχή υπηρεσιών και δεν απαιτείται να φέρουν φορτίο για τη δουλειά τους, κινούνται με ποδήλατο, αλλά εδώ το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι μάλλον δεν τους κάνει καλό και αποφάσισε να τους προστατέψει, αποκλείοντας τους από την επιδότηση… Έτσι επιδότηση για ποδήλατο μπορούν να πάρουν από το ΥΕΠΝ μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και φοιτητές…

Αποκλεισμός ελευθέρων επαγγελματιών από ΥΠΟΙΚ και Ανάπτυξης

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ξεχνούν επίσης ότι η κυβέρνηση έδωσε στις άλλες επιχειρήσεις από 800 ευρώ για 45 ημέρες και σε αυτούς 600 μέσω του αλησμόνητου εκείνου προγράμματος με τα voucher κατάρτισης που τελικά έγινε επιδότηση – αλλά λειψή….

Αυτό όμως που ενοχλεί ακόμη περισσότερο είναι ότι η κυβέρνηση τους έχει αποκλείσει πλήρως από το πρόγραμμα της ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ αφού κανείς επιστήμονας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει ταμειακή μηχανή (που είναι όρος για να ενταχθεί μια ατομική επιχείρηση) αφού, όπως λένε, ούτε ο νόμος τους υποχρεώνει ούτε «πουλάνε πατάτες»… Ακόμη αποκλεισμένοι είναι και ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν δουλειές μόνο με επιχειρήσεις, αφού ούτε αυτοί έχουν ταμειακή μηχανή καθώς δεν συναλλάσσονται με ιδιώτες (δεν κάνουν λιανική πώληση).

Παράλληλα, εδώ και πολλούς μήνες, εξακολουθούν να είναι συνεχώς διαμαρτυρόμενοι οι λογιστές – οικονομολόγοι – φοροτεχνικοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον ρόλο της εφαρμογής σχεδόν όλων των μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, παράλληλα με τις αλλεπάλληλες αλλαγές σε νομοθεσία κλπ. Λόγω της πανδημίας εκδίδονται συνεχώς εγκύκλιοι κλπ που αλλάζουν κάθε διαδικασία (φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) ενώ όλα αυτά ωεχιτν συμπέσει με το διάστημα του μεγαλύτερου φόρτου της χρονιάς και έχουν φέρει στα όρια τους τα λογιστικά γραφεία.

Τα παράπονα των αυταπασχολούμενων – κυρίως των επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων κλπ) – συνεχώς διευρύνονται για τη μεροληπτική εναντίον τους στάση και λαμβάνουν έντονη μορφή κάθε φορά που κάτι κορυφώνεται, όπως συμβαίνει τώρα με τα αυθαίρετα.

Και δημιουργείται ήδη πολιτικό πρόβλημα, όπως αποτυπώσαμε με συγκεκριμένο ρεπορτάζ στο economix. Και η δυσαρέσκεια αυξάνεται, σε μια προνομιακή για τη ΝΔ ομάδα, χωρίς να υφίσταται πραγματικός λόγος πολλές φορές (ή χωρίς να μη μπορεί να επιλυθεί το θέμα με λίγη παραπάνω δουλειά, που κανείς στη κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει, φαίνεται, για λογαριασμό των κοινωνικών ομάδων που τη στήριξαν…