O Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Χωροταξίας Δημήτρης Οικονόμου σε σύσκεψη
O Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Χωροταξίας Δημήτρης Οικονόμου σε σύσκεψη
Πηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ

Πολύ έντονη είναι η ενόχληση των μηχανικών σε όλη τη χώρα με τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Χωροταξίας το ΥΠΕΝ κ. Δημήτρη Οικονόμου αλλά και με το ΥΠΕΝ γενικότερα.

Θυμίζουμε ότι όπως έγραψε το economix (και σε κάποιους δεν άρεσε…) ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως μια δήλωση αυθαιρέτου χρειάζεται μόνο… δύο λεπτά! Μαζί με την άρνηση του ΥΠΕΝ να δώσει παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου (που χρεώνεται στον κ. Χατζηδάκη, αλλά είναι αρμοδιότητα του κ. Οικονόμου), έχει δημιουργηθεί ένα σχεδόν εκρηκτικό κλίμα στο χώρο των μηχανικών εναντίον του Υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα…

Το economix κάνει ρεπορτάζ σε όλη τη χώρα και μιλά με μηχανικούς και εκπροσώπους φορέων, καθώς δεν είναι μόνο το κεντρικό ΤΕΕ που διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε παράταση, για να μας πουν τί βιώνουν, τί πιστεύουν και πως βλέπουν τόσο το γενικότερο θέμα των αυθαιρέτων όσο και τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου.

 

Τσακούμης: Η δήλωση του κ. Οικονόμου είναι προσβλητική. Μάλλον δεν έχει επίγνωση ο Υπουργός. 

«Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα τη δήλωση του κ. Οικονόμου, η οποία αν ειπώθηκε, είναι προσβλητική για τους συναδέλφους μηχανικούς που κοπιάζουν», τόνισε στο economix.gr ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Γιώργος Τσακούμης.

«Η δήλωση αυθαιρέτου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένη, επιστημονική γνώση. Καμία εργασία μηχανικού δεν απαιτεί 2 λεπτά…» σημείωσε, και πρόσθεσε ότι «αυτή η δήλωση μου θυμίζει την άλλη απίστευτη δήλωση Σηφουνάκη στη Βουλή πριν λίγα χρόνια ότι κάνεις τοπογραφικό με το κινητό…»…

Σε σχέση με το φλέγον θέμα των δηλώσεων αυθαιρέτων, ο κ. Γιώργος Τσακούμης σημείωσε: «Το ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι υπέρ της παράτασης.  Δεν είναι μια οποιαδήποτε περίοδος, λόγω COVID-19 και φυσικών καταστροφών. Γνωρίζετε άλλωστε ότι όλες οι πολεοδομίες υπολειτουργούν». Και πρόσθεσε ότι «είναι πραγματικά ακατανόητο το όριο 30 Σεπτεμβρίου. Θα έπρεπε η διορία να λήξει με την ταυτότητα του κτιρίου…»

Σε ερώτηση για την πραγματική έκταση του προβλήματος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, του μεγαλύτερου περιφερειακού τμήματος του Επιμελητηρίου των μηχανικών, εξήγησε:

«Έχω δεχτεί εκατοντάδες τηλεφωνήματα τις τελευταίες 20 ημέρες για παράταση των αυθαιρέτων από συναδέλφους μηχανικούς, το ΤΕΕ βομβαρδίζεται από αιτήματα παράτασης μέσω emails, μηνυμάτων, τηλεφωνημάτων, με κάθε τρόπο. Επικρατεί απογοήτευση στους μηχανικούς επειδή δεν δίνεται αυτή η παράταση και ξοδεύουν ήδη βράδια και Σαββατοκύριακα στα γραφεία για να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους μπορούν.»

 

Καλογιαννάκης: το ΥΠΕΝ οδηγεί μοιραία σε παράτυπες αγοροπωλησίες, παράτυπες δηλώσεις, παράτυπες άδειες…

Τον κ. Καλογιαννάκη τον πετύχαμε στην επιστροφή από αυτοψία για αυθαίρετο στις Σπέτσες… και μας είπε ότι χρειάστηκε πολλά δίλεπτα μόνο για να πάει και έρθει από τις Σπέτσες…

Ο Πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου των τοπογράφων (ΠΣΔΑΤΜ) κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης ήταν αρκετά έντονος στην ανάλυσή του, εκφράζοντας το κοινό πνεύμα που επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων του.

«Η δήλωση του κ. Οικονόμου είναι απαξιωτική για τους μηχανικούς και δηλώνει άγνοια.» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Αν από το Υπουργείο θέλουν να λένε τέτοια, ας πάνε σε μια πολεοδομία να δουν πως γίνεται η δουλειά και θα καταλάβουν. Από το γραφείο και από την θεωρία, η πραγματικότητα απέχει… Ας μάθουν ότι χρειάζεσαι μήνες, πλέον, για να πάρεις ένα απλό αντίγραφο οικοδομικής άδειας. Ότι χρειάζεσαι, στην καλύτερη περίπτωση, έξι μήνες στο Δασαρχείο για μια βεβαίωση σε εκτός σχεδίου περιοχή. Στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα ιστορικά κέντρα πόλεων, χρειάζεσαι ένα έτος τουλάχιστον – όχι ένα δίπλεπτο – για μια δήλωση αυθαιρέτου, διότι περνάς τη δήλωση από επιτροπές.»

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης εξήγησε το πρόβλημα με την οριστική προθεσμία των δηλώσεων αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε μια άλλη διάσταση, πολύ σοβαρή, που δεν αναδεικνύεται συχνά. «Στην πραγματικότητα», σημείωσε, «αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε πολλούς οικισμούς οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν ότι τα όρια που ήξεραν έχουν ακυρωθεί και δεν ισχύουν, επομένως έχουν αυθαίρετη δόμηση. Χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι τα κτίριά τους, σε σχέση με την άδεια οικοδομής που κάποτε βγήκε, έχουν παράβαση γιατί εκτείνονται 10-15 πόντους σε κοινόχρηστο χώρο, στην πρασιά, στο πεζοδρόμιο, έχουν άλλη πλάγια απόσταση από αυτή που πρέπει, έστω για εκατοστά. Όλα αυτά είναι παραβάσεις της κατηγορίας 5, θεωρούνται μεγάλες παραβάσεις και λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.»

Ο Πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ δήλωσε με σαφή προβληματισμό: «Η επιμονή του ΥΠΕΝ οδηγεί μοιραία σε ένα αποτέλεσμα: παράτυπες αγοροπωλησίες, παράτυπες δηλώσεις, παράτυπες άδειες… Το αντίθετο από αυτό που έπρεπε…»

 

Τσιώλη: Η αγανάκτηση και οργή των μηχανικών είναι μεγάλη

Η Χάρις Τσιώλη, Πρόεδρος του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ αναφέρει με ένταση «με ρωτούν δεκάδες συνάδελφοι μηχανικοί “ποιος είναι αλήθεια ο κ. Οικονόμου” και πόσο ξέρει τους μηχανικούς για να κάνει την περίφημη αυτή δήλωση για τα 2 λεπτά των αυθαιρέτων;»

Η κα. Τσιώλη περιέγραψε πως «η αγανάκτηση και οργή των μηχανικών είναι μεγάλη.» Και πρόσθεσε πως «καθόμαστε 24 ώρες σχεδόν να προλάβουμε να κάνουμε δηλώσεις αυθαιρέτων, κτηματολογίου, αδήλωτων τετραγωνικών κλπ. Τι είμαστε, υπάλληλοι ή σκλάβοι του κράτους; Είμαστε επιστήμονες με αξιοπρέπεια, δεν γίνονται αυτά…»

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΤΕΕ Πελοποννήσου, «η παράταση πρέπει να δοθεί, καμία κατηγορία δεν πρέπει και δεν μπορεί να κλείσει αν δεν ξεκινήσει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου». Αναρωτιέται αν όλα αυτά γίνονται για να απαξιωθεί η Ταυτότητα Κτιρίου και ρωτάει με νόημα αν το Υπουργείο νοιάζεται εντέλει μόνο για τις εισπράξεις παραβολών και προστίμων.

 

Το ρεπορτάζ του economix.gr για το τί λένε και πιστεύουν οι μηχανικοί ανά τη χώρα για τη λήξη της προθεσμίας των αυθαιρέτων και το ΥΠΕΝ συνεχίζεται…

 

 

[Έγινε ενημέρωση στις ακριβείς διατυπώσεις των δηλώσεων της Χάρις Τσιώλη στις 12:20 της 24ης/9/2020]