ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως αναδείξαμε ήδη στο πρώτο μας ρεπορτάζ με δηλώσεις μηχανικών – εκπροσώπων φορέων, η ενόχληση στο χώρο είναι πολύ έντονη σε όλη τη χώρα με τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Χωροταξίας το ΥΠΕΝ κ. Δημήτρη Οικονόμου αλλά και με το ΥΠΕΝ γενικότερα.

Θυμίζουμε ότι όπως έγραψε το economix (και σε κάποιους δεν άρεσε…) ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως μια δήλωση αυθαιρέτου χρειάζεται μόνο… δύο λεπτά! Μαζί με την άρνηση του ΥΠΕΝ να δώσει παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου (που χρεώνεται στον κ. Χατζηδάκη, αλλά είναι αρμοδιότητα του κ. Οικονόμου), έχει δημιουργηθεί ένα σχεδόν εκρηκτικό κλίμα στο χώρο των μηχανικών εναντίον του Υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα…

Το economix κάνει ρεπορτάζ σε όλη τη χώρα και μιλά με μηχανικούς και εκπροσώπους φορέων, καθώς δεν είναι μόνο το κεντρικό ΤΕΕ που διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε παράταση, για να μας πουν τί βιώνουν, τί πιστεύουν και πως βλέπουν τόσο το γενικότερο θέμα των αυθαιρέτων όσο και τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου.

Ο πιο αυστηρός και έντονος στην κριτική του προς το ΥΠΕΝ και τον κ. Οικονόμου, είναι ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, του πανελλήνιου φορέα των Αρχιτεκτόνων, όπως έγραψε προ ημερών το economix.

Στο ΥΠΕΝ προκαλούν – δεν έχουν κάνει μια δήλωση ή άδεια και μας κάνουν μάθημα

Μιλώντας με τον κ. Ξυνομηλάκη, τον ρωτήσαμε για τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου.

«Θα μπορούσα να απαντήσω στον κ. Οικονόμου με το ίδιο ύφος: σιγά ρε παιδιά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, να σας βάλω εγώ στο σχέδιο πόλης αύριο το πρωί, δυο γραμμές πάνω σε έναν χάρτη είναι… Στο ΥΠΕΝ προκαλούν με τέτοιες δηλώσεις όταν οι ίδιοι δεν είναι θεσμικά σωστοί», τόνισε, ειλικρινά ενοχλημένος…

Πρόσθεσε με νόημα ότι «ο Υφυπουργός προφανώς δεν έχει πάει ποτέ σε μία πολεοδομία, δεν έχει ούτε μία δήλωση αυθαιρέτου, δεν έχει βγάλει μία άδεια οικοδομής και κάνει μάθημα στους μηχανικούς πως θα κάνουν τη δουλειά τους…»

Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ σχολίασε για τον κ. Οικονόμου και την περίφημη πλέον δήλωσή του πως «του απαντώ ότι η δήλωση δεν θέλει δύο λεπτά, κλάσματα δευτερολέπτου χρειάζεται, όσο επιτρέπει το πληροφοριακό σύστημα που έχει υπερφορτωθεί με δική τους ευθύνη. Κλάσματα δευτερολέπτου χρειάζεται για να πατήσει κάποιος το enter και να καταχωρίσει τη δήλωση αυθαιρέτου. Αλλά το μείζον θέμα είναι πως έχει φτάσει εκεί….»

Ο κ. Ξυνομηλάκης συνέχισε: «Έρχεται ένας άνθρωπος στο γραφείο ενός μηχανικού, οι συνάδελφοι διαβάζουν άδειες, σχέδια… Εκτός και αν νομίζει ότι δεν πρέπει καν να διαβάζουμε… Κάνουμε σχέδια με όσα δηλώνει ο ιδιοκτήτης και κάνουμε αυτοψίες για την πραγματική κατάσταση του ακινήτου, παίρνουμε φωτογραφικό υλικό… Ακολούθως πρέπει να υπολογίσεις το πρόστιμο και να πεις στον πελάτη μια τελική τιμή που θα κοστίσει η τακτοποίηση αυθαιρέτου. Αν το δεχθεί, τότε προχωράς στο πληροφοριακό σύστημα, που αγκομαχά, δικαιολογημένα, αυτές τις ημέρες του έντονου φόρτου. Και δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει τη δήλωση. Πόσα δίλεπτα…»

Ποιος είναι αυτός που συμβουλεύει τον κ. Οικονόμου να μου μάθει κι εμένα να κάνω δήλωση σε 2λεπτο…

«Το ότι όποιος υποστηρίζει τέτοια πράγματα είναι ανίδεος είναι βαριά έκφραση αλλά πραγματική περιγραφή. Και να δεχθώ ακόμη ότι ο ίδιος δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει και μιλάει για δίλεπτα – αν και θα έπρεπε. Αν τον έβλεπα θα τον ρωτούσα: ποιος είναι αυτός που σε συμβουλεύει; Να τον γνωρίσω και εγώ και να του πω συνάδελφε, πες μου πως κάνεις εσύ δήλωση σε δύο λεπτά να την κάνω και εγώ…», μας είπε, προφανώς περιπαικτικά αλλά έντονα ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Ο κ. Ξυνομηλάκης συνέχισε, δίνοντας και πολιτικό χρώμα σε όσα καταγγέλλει: « Συζητείται από πολλούς ότι αυτός ο τύπος που δηλώνει και κάνει όλα αυτά, από πού άραγε αντλεί τη δύναμή του; Εκθέτει σε 100 χιλιάδες μηχανικούς τον υπουργό του, τον Κωστή Χατζηδάκη, που εν τέλει θα αναλάβει την ευθύνη. Γιατί ο κ. Οικονόμου δεν είναι πολιτικός, δεν θα ασχολείται κανείς μαζί του αύριο όταν θα φύγει από τη θέση του. Η οργή και η αγανάκτηση όμως παραμένουν και ο κ. Χατζηδάκης είναι βουλευτής, θέλει την προτίμηση και τον σταυρό των πολιτών. Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Οικονόμου; Ποιος τον στηρίζει; Ο Υπουργός του Κωστής Χατζηδάκης τι κάνει μπροστά σε όλα αυτά;»

Πραγματικό πρόβλημα η λήξη προθεσμίας για την κατηγορία 5

«Στην κατηγορία 5 που τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου, ίσως ο κ. Οικονόμου δεν γνωρίζει ότι ανήκουν και όλα τα κτίρια που καταλαμβάνουν έστω και 10 εκατοστά κοινόχρηστου χώρου. Μια πρασιά δηλαδή, ένα πεζοδρόμιο. Αλήθεια, ο κ. Οικονόμου γνωρίζει στη Σταδίου, τον κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ή στη Μεσογείων ή στη Πανόρμου, πέριξ του ΥΠΕΝ αν στην πραγματικότητα τα κτίρια έχουν βγει 10-15 εκατοστά έξω από τη ρυμοτομική γραμμή που υπάρχει στα σχέδια; Αυτά είναι κατηγορίας 5 που σταματά η δήλωσή τους στις 30 Σεπτεμβρίου. Μπορεί ο Υφυπουργός ΠΕΝ, ως μηχανικός ο ίδιος, να βεβαιώσει ότι υπάρχει ή όχι παράβαση σε αυτά; Η απάντηση είναι όχι, διότι χρειάζεται στην πραγματικότητα τοπογράφος μηχανικός να μελετήσει αυτή την περίπτωση και να «τραβήξει τις γραμμές» που θα λέγαμε.», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ.

ο κ. Ξυνομηλάκης πρόσθεσε: «Έχω μια απορία, ειλικρινά: αν ένας ιδιοκτήτης, όχι μόνο με έκταση σε κοινόχρηστο, αλλά με ένα αυθαίρετο στο χωριό, δεν ξέρει για παράδειγμα ότι ο πατέρας του ή ο παππούς του το είχε φτιάξει χωρίς άδεια, τι θα κάνει; Θα το κοιτάει μια ζωή που δεν θα μπορεί να το πουλήσει; Θα γελάει και το παρδαλό κατσίκι όταν θα βγουν όλες οι περιπτώσεις στον αέρα, αν τελειώσει η προθεσμία χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου…»

Το ΥΠΕΝ οδηγεί σε εμπόριο και εκμετάλλευση δηλώσεων

Ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ πρόσθεσε πως «ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι δηλώσεις κατηγορίας 5 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου είναι να κάνεις δήλωση και παράβολο «μαϊμουδιάρικο». Με ότι έχεις, ακόμη και αν δεν είναι πραγματικό. Αυτό υπονοεί ο κ. Υφυπουργός με τη δήλωση περί 2λέπτου και παραβόλου… αυτό θα οδηγήσει όμως εν τέλει σε εκμετάλλευση και εμπόριο δηλώσεων. Όποιος προλάβει να κάνει κάποιες δηλώσεις, θα τις πουλάει μετά σε αυτόν που δεν πρόλαβε επειδή έχει το παράβολο και θα αλλάζει μετά τα στοιχεία… Αυτό θέλουν; Είναι αυτή η φιλοσοφία του νόμου;»

Και προχωρά πιο έντονα αλλά θεσμικά στις καταγγελίες του « Ας είχε δώσει το ΥΠΕΝ τα εργαλεία που περιγράφει ο νόμος, ας είχε κάνει τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια και μετά ας έβαζε όσο αυστηρές διορίες ήθελε. Πού είναι οι ορθοφωτοχάρτες και οι αεροφωτογραφίες για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ενός αυθαιρέτου; Ποιον ρωτάμε όταν υπάρχει πρόβλημα ερμηνείας στα αυθαίρετα; Πόσες εγκυκλίους και πότε έχει βγάλει το ΥΠΕΝ με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα αυθαίρετα; Έχουμε μείνει μόνο με την υποστήριξη και το helpdesk του ΤΕΕ στις δηλώσεις αυθαιρέτων, αλλά αυτό δεν είναι η επίσημη απάντηση που πρέπει να λάβει κανείς για να κάνει μία δήλωση που προβλέπει ο νόμος. Αλήθεια, μπορεί ο υπουργός να απαντήσει σε ποια κατηγορία αυθαιρέτου ανήκει ένα κοτέτσι; Μη γελάτε, είναι πραγματικό παράδειγμα. Οι ορισμοί είναι ασαφείς και σχεδόν όλα τα κοτέτσια στην χώρα είναι αυθαίρετα…»

Και πρόσθεσε κάτι ακόμη πιο πρακτικό: «Πώς ακριβώς περιμένει το ΥΠΕΝ να δουλέψουν οι μηχανικοί και να γίνουν οι δηλώσεις αυθαιρέτων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στα Ιόνια, που καταστράφηκαν περιουσίες και ακόμη δεν μπορούν να δουλέψουν; Μέσα από τα πλημμυρισμένα γραφεία και σπίτια θα γίνουν οι δηλώσεις;»

Θίγονται οι μηχανικοί, περαστικός ο υφυπουργός από το ΥΠΕΝ

Ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ τόνισε, μιλώντας στο economix:

«Οι μηχανικοί δεν θέλουμε παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων. Ποτέ δεν θέλαμε. Την ταυτότητα κτιρίου θέλουμε να ξεκινήσει. Βάλε λοιπόν όλες τις δηλώσεις αυθαιρέτων στην ταυτότητα κτιρίου, φέρε μπροστά την χρονική της έναρξη και σταμάτα όλες τις δηλώσεις αυθαιρέτων. Διότι η ΗΤΚ θα αφορά όλα τα ακίνητα, νόμιμα και αυθαίρετα, ανεξαρτήτως είδους κλπ.».

Ο κ. Ξυνομηλάκης πρόσθεσε: «Οι μηχανικοί έχουν αγανακτήσει. Διότι οι δηλώσεις αυθαιρέτων δεν ήταν ποτέ η βασική τους δουλειά. Ανέλαβαν μια δουλειά και υποχρέωση του κράτους, την καταγραφή των αυθαιρέτων, ως πάρεργο, κάτι που έκαναν δίπλα στην πραγματική δουλειά τους. Αλλά δεν μπορεί ένας υπουργός του υπουργείου που σου ανέθεσε αυτό το πάρεργο να σε θίγει με αυτόν τον τρόπο και να σε εκβιάζει στην πραγματικότητα…». «Ίσως έχουν επαναπαυτεί στο ότι οι μηχανικοί, ιστορικά, ούτε στο δρόμο βγαίνουν ούτε απεργίες κάνουν – μόνο για το ασφαλιστικό μας το κάναμε… Αυτοί όλοι στα Υπουργεία έχουν πολλά να κάνουν για να αντιδράσουν, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κλείσουμε τράπεζες, να κατεβάσουμε διακόπτες…. Αλλά να θυμάται ότι και ο ίδιος σε αυτή τη θέση είναι περαστικός, θα πάει μετά κάπου να περέχει τις υπηρεσίες του…», ανέφερε με νόημα…

Άφαντος Υφυπουργός

Ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ κατέληξε στη συζήτησή μας με μια θεσμική παρατήρηση: «Με εντυπωσιάζει ότι ούτε για το θέμα των αυθαιρέτων ούτε για το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, ο αρμόδιος Υφυπουργός, παρότι μηχανικός, δεν έχει ζητήσει να συναντηθεί μαζί μας, να ακούσει τις απόψεις του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων. Μας φώναξε μόνο μια φορά στις αρχές του 2020 για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Μετά από αυτό τίποτε. Δεν έχει συζητήσει με τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών. Και ακούω ότι λέει ότι είναι αρχιτέκτονας και μηχανικός… Θα έπρεπε κανονικά να ζητήσουμε να λειτουργήσει πειθαρχικά το ΤΕΕ. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό διότι έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και δεν μπορεί να ελεγχθεί πειθαρχικά από το ΤΕΕ. Ας αποποιηθεί την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και ας κριθεί ως μηχανικός…»