Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ του economix σε όλη τη χώρα, όπου μιλάμε με μηχανικούς και εκπροσώπους φορέων, καθώς η ενόχληση με τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού Χωροταξίας του ΥΠΕΝ κ. Δημήτρη Οικονόμου αλλά και με το ΥΠΕΝ γενικότερα είναι πολύ έντονη.

Θυμίζουμε ότι όπως έγραψε το economix (και σε κάποιους δεν άρεσε…) ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως μια δήλωση αυθαιρέτου χρειάζεται μόνο… δύο λεπτά! Μαζί με την άρνηση του ΥΠΕΝ να δώσει παράταση στις δηλώσεις αυθαιρέτων που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου (που χρεώνεται στον κ. Χατζηδάκη, αλλά είναι αρμοδιότητα του κ. Οικονόμου), έχει δημιουργηθεί ένα σχεδόν εκρηκτικό κλίμα στο χώρο των μηχανικών εναντίον του Υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα…

Καθώς δεν είναι μόνο το κεντρικό ΤΕΕ που διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε παράταση, ζητήσαμε από πολλούς να μας πουν τί βιώνουν, τί πιστεύουν και πως βλέπουν τόσο το γενικότερο θέμα των αυθαιρέτων όσο και τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου.

Ξεχωριστή αναφορά κάνουμε σε περιοχές που πλήγηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία…

Καπούλα: η δήλωση Οικονόμου σε αντίθεση με τον κώδικα δεοντολογίας των μηχανικών

Ζήτημα αντισυναδελφικής συμπεριφοράς του Υφυπουργού (μηχανικού και καθηγητή Χωροταξίας) Δημήτρη Οικονόμου αλλά και δεοντολογίας θέτει η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα.

Απαντώντας σε ερώτηση του economix για όσα είπε ο ΥφΠΕΝ, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που εδράζεται στην πόλη, η κα Καπούλα μας είπε ότι «η δήλωση του κ. Οικονόμου για το δίλεπτο, αυτή η δήλωση και μόνο έρχεται σε αντίθεση με τον κώδικα δεοντολογίας των μηχανικών που ισχύει εδώ και 80 χρόνια… Κάνει κρίση ο μηχανικός υφυπουργός για το επιστημονικό έργο του μηχανικού, των άλλων μηχανικών. Είναι ανεπίτρεπτο, με βάση τον κώδικα δεοντολογίας»

Και συμπληρώνει: «Αν η δήλωση ήταν ατυχής, θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει ανάκλησή της. Ας κρίνει ο ίδιος πως θα το διαχειριστεί…»

Ούτε στις πληγείσες περιοχές δεν δίνει το ΥΠΕΝ παράταση

Η κ. καπούλα συνεχίζει, δίνοντας έμφαση στο ποβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή: «Στην Μαγνησία, είμαστε πληγείσα περιοχή από τη θεομηνία. Στείλαμε ως τοπικό ΤΕΕ επιστολή στο ΥΠΕΝ για παράταση και λόγω της θεομηνίας, εκτός όλων των άλλων λόγων.»

Η Πρόεδρος του Τμήματος Μαγνησίας σημειώνει, στους άλλους λόγους ότι «η πρόσβαση στα αρχεία της ΥΔΟΜ που έπρεπε να είναι ψηφιοποιημένα, είναι περιορισμένη λόγω πανδημίας. Η αναμονή στο Βόλο ξεπερνά τον έναν μήνα.»

Αλλά αναφέρεται κυρίως σε όσα έπαθαν τελευταία: «Ακόμη ο Βόλος είχε λόγω της καταστροφής σχεδόν 5000 συνδέσεις εκτός διαδικτύου, καταστράφηκε η οπτική ίνα. Πως ακριβώς θα γίνονταν εγκαίρως οι δηλώσεις, χωρίς διαδίκτυο, όταν είναι ηλεκτρονικές;»

Ντρέπομαι που πρέπει να ζητώ στο ΥΠΕΝ παράταση λόγω θεομηνίας

Η κα Καπούλα τονίζει, έντονα και συναισθηματικά ότι «ντρέπομαι ειλικρινά, ως εκπρόσωπος επιστημόνων, που πρέπει να ζητήσω από το Υπουργείο παράταση λόγω θεομηνίας.»  Θεωρεί πως έπρεπε να έχουν την ευαισθησία να τη δώσουν χωρίς να ζητηθεί – όχι να την αρνούνται…

Και σχολιάζει με νόημα: «Το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ έχει δώσει 20 μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες ως εφεδρεία στο Υπουργείο Υποδομών για να γίνουν αυτοψίες και καταγραφή των ζημιών από την θεομηνία. Τι θα πούμε σε αυτούς τους συναδέλφους μηχανικούς; Να διαλέξουν ανάμεσα στις αυτοψίες από την καταστροφή και στις δηλώσεις αυθαιρέτων του γραφείου τους για να προλάβουν την προθεσμία που δεν θέλει να αλλάξει το ΥΠΕΝ;», αναρωτιέται…

Η Νάνσυ Καπούλα είναι κάθετη στην κριτική της: «Η παράταση της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου δεν έχει κανένα δημοσιονομικό ή άλλο κόστος. Η μόνη σωστή λύση είναι να δεθεί η προθεσμία με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε κτίρια 2 ταχυτήτων: αυτά που μπορούν να δηλωθούν στην ταυτότητα κτιρίου και σε αυτά που δεν μπορούν γιατί δεν πρόλαβαν την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου.»

Αιτήματα στο ΥΠΕΝ με ουσία

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα έστειλε εγκαίρως επιστολή στο ΥΠΕΝ για το θέμα των αυθαιρέτων. Σε αυτή αναφέρει συγκεκριμένα:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως έχει ανακοινωθεί από  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε πριν από τρεις μήνες, δόθηκε  παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών της κατηγορίας 5, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Η παράταση αφορά τα κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, δηλαδή με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, οικοδομές χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου σας, δεν θα δοθεί νέα παράταση καθώς όπως έχετε επισημάνει, την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις έδωσαν τη δυνατότητα και τον χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους.

κ. Υπουργέ,

Θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας όλους τους εξωγενείς παράγοντες που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αρχικά την ιδιαίτερη κατάσταση που διανύει η χώρα με την πανδημία του κορωνοϊού. Oι υπηρεσίες με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ορθά εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID – 19, καθυστερούν την εξυπηρέτηση μηχανικών.

Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζουμε, σας ενημερώνουμε  ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα εστάλη επιστολή από το ΤΕΕ Μαγνησίας προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βόλου και την διευθύντρια της ΥΔΟΜ, όπου αναφέρονταν μεταξύ άλλων καταδείκνυε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή αρχείων από την ΥΔΟΜ Βόλου.

Επίσης, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι από την πλευρά της Πολιτείας έχουν ορισθεί και άλλες προθεσμίες σε ζητήματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος δημιουργώντας αλυσιδωτές πιέσεις προς τους συνάδελφους.

Ακόμη  η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Μαγνησίας, σε Δήμο Βόλου και Δήμο Αλμυρού δημιούργησε σοβαρά τεχνικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο Δήμο Βόλου, λόγω της κακοκαιρίας υπήρξε σοβαρό πρόβλημα  σε τηλεπικοινωνιακή οπτική ίνα που άφησε πάνω από 5000 καταναλωτές εκτός σύνδεσης διαδικτύου, ανάμεσά τους πολλούς μηχανικούς, που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν διαδικασίες που απαιτούνται για την τακτοποίηση αυθαίρετων.

Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε σε εμπρόθεσμη περίοδο δηλώσεων  μέχρι την λήξη της ημερομηνίας παράτασης (31 Σεπτεμβρίου 2020) αντιλαμβάνεστε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ασχοληθούν οι ιδιοκτήτες με θέματα αυθαιρέτων τους, όταν αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα με τις ιδιοκτησίες τους.

κ. Υπουργέ,

Είναι φανερό όλα τα παραπάνω αφορούν παράγοντες για τους οποίους δεν ευθύνονται οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο αυτοί οι παράγοντες έχουν συμβάλλει δυσμενώς στην διαδικασία εμπρόθεσμης δήλωσης υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών της κατηγορίας 5.

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την δίκαιη απόδοση του χρόνου δυνατότητας υπαγωγής με εκ νέου παράταση, που θα επιτρέψει σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με ομαλές συνθήκες.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.