Έξυπνες πόλεις
Έξυπνες πόλεις
Έξυπνες πόλεις
Έξυπνες πόλεις
Πηγή Εικόνας: artem beliaikin στο pexels

Την ανάπτυξη ενός νέου πληροφοριακού συστήματος ετοιμάζει ο ΟΑΣΑ το οποίο έχει τις προδιαγραφές να αναβαθμίσει σημαντικά την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού και το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο. 

Πρόκειται για το ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης επιβατών (ΟΣΠΕ), το οποίο στην πλήρη του λειτουργία θα παρέχει πληροφορίες στους πολίτες σε πραγματικό χρόνο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αλλά και για όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες διαμετακόμισης επιβατών, όπως σιδηροδρομικά, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια.

Tο νέο σύστημα, το οποίο θα μπορούν οι πολίτες να εγκαθιστούν στα κινητά τους τηλέφωνα με τη μορφή εφαρμογής, θα συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από το σύνολο των εφαρμογών και συστημάτων που λειτουργούν τώρα στον ΟΑΣΑ και στις δύο θυγατρικές του εταιρείες (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), όπως το σύστημα τηλεματικής, το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την εφαρμογή επιτήρησης κυκλοφορίας συρμών κτλ. 

Η καινοτομία του ΟΣΠΕ αφορά στη δυνατότητα να παρέχει ακριβή πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο στους πολίτες και για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς εκτός από τις αστικές συγκοινωνίες, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να έχει συνολική εικόνα σε ό,τι αφορά τις μεταφορές. 

To ΟΣΠΕ θα αποτελέσει σημαντικά αναβαθμισμένη εκδοχή της υφιστάμενης εφαρμογής OASA Telematics, μέσω της οποίας μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες στην Αθήνα για τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.  

Το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΑΣΑ να συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες συλλέγοντας ακριβή δεδομένα για τις συνήθειες μετακίνησης των πολιτών. Τα δεδομένα αυτά θα επιτρέψουν στον Οργανισμό να σχεδιάσει αποτελεσματικότερα το συγκοινωνιακό έργο, δεδομένου ότι θα αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για τις μετακινήσεις των επιβατών.   

Η συλλογή των πληροφοριών θα γίνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους χρήστες της εφαρμογή και με πρόσβαση του συστήματος στο GPS των κινητών τηλεφώνων. 

Στην περίπτωση που η πρόσβαση στο ΟΣΠΕ γίνεται από smartphone θα επιτρέπεται στο σύστημα να ενεργοποιεί και να λαμβάνει υπηρεσίες τοποθεσίας, ενώ κατά την εγγραφή του ο επιβάτης θα απαντά σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο και μετά σε pop up ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μετά το πέρας της μετακίνησης. 

Ο ΟΑΣΑ έχει αναρτήσει πρόσκληση στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ζητώντας την υποβολή σχολίων για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος. Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 19 Οκτωβρίου, τότε θα υποβληθεί αίτημα και για χρηματοδότηση του ΟΣΠΕ από το ΕΣΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του νέου συστήματος θα ανέλθει σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νέο σύστημα αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα σε περίπου δύο χρόνια από την ημέρα που θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός.