Elounda Hills
Τα σχέδια της Mirum Hellas προβλέπουν τη δημιουργία περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών.
Elounda Hills
Τα σχέδια της Mirum Hellas προβλέπουν τη δημιουργία περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών.
Πηγή Εικόνας: Mirum Hellas

Την έγκρισή τους για τη χωροθέτηση μαρίνας για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής στην περιοχή που αναμένεται να υλοποιηθεί η φιλόδοξη επένδυση ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ με την επωνυμία Elounda Hills, έδωσαν με απόφασή τους οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού. 

Με την κοινή απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη και του Χάρη Θεοχάρη έγινε ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Ελούντα της Κρήτης, την οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Mirum Hellas του επενδυτή ακινήτων Βιτάλι Μπορίσοφ. 

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβριο η έγκριση από τους συναρμόδιους υπουργούς του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), ενώ τα επόμενα βήματα είναι η ολοκλήρωση της αγοράς των εκτάσεων γης από τον Ρώσο επενδυτή, η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών. 

Ο τουριστικός λιμένας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Ελούντας θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ολόκληρη τη χώρα, δεδομένου ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί 202 σκάφη αναψυχής. 

Μεταξύ αυτών θα είναι και super yachts, καθώς στη μαρίνα θα μπορούν να δένουν δύο σκάφη με μήκος άνω των  60 μέτρων και άλλα δύο με μήκος άνω των 70 μέτρων. 

Στη χερσαία έκταση της μαρίνας προβλέπεται επίσης να αναγερθεί boutique ξενοδοχείο με περίπου 60 κλίνες για την εξυπηρέτηση εκείνων που θα καταπλέουν στην περιοχή με σκάφη αναψυχής, ενώ εξετάζεται σοβαρά ακόμα και η δημιουργία πλωτών κατοικιών οι οποίες θα ενοικιάζονται μέσω του ξενοδοχείου. 

Η χερσαία ζώνη της μαρίνας θα περιλαμβάνει τρία οικοδομικά τετράγωνα στα οποία αναμένεται να κατασκευαστούν κτήρια για την στέγαση λιμεναρχείου, τελωνείου, χώρων στάθμευσης, εστιατορίων και εμπορικών καταστημάτων. 

Η κατασκευή της μαρίνας μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ. 

Συνολικά, για την υλοποίηση της επένδυσης Elounda Hills, η Mirum Hellas, αναμένεται να δαπανήσει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ, καθώς εκτός από τη μαρίνα τα σχέδια της ρωσικής εταιρείας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ανέγερση τριών ξενοδοχείων και 300 κατοικιών σε έκταση περίπου 900 στρεμμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φτηνότερες κατοικίες θα είναι διαμερίσματα έκτασης 80 τμ, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστούν και πολυτελείς βίλλες με έκταση έως και 400 τμ. 

Οι περισσότερες κατοικίες, αλλά και οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα συνολικά τέσσερα ξενοδοχεία τα οποία θα ανεγερθούν στην έκταση των 900 στρεμμάτων, θα απευθύνονται στους υπάρχοντες πελάτες της Mirum, η οποία έχει δημιουργήσει τρεις οικισμούς πολυτελών κατοικιών στη Μόσχα με 1.495 ακίνητα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια της εταιρείας η οποία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει και δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ρωσική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Damac Properties από το Ντουμπάι, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με παρουσία και στο Λονδίνο.