Το MasterPlan του Ελληνικού
Το MasterPlan του έργου της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου Ελληνικού - ή ορθότερα του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» - από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ
Το MasterPlan του Ελληνικού
Το MasterPlan του έργου της αξιοποίησης της πρώην έκτασης του αεροδρομίου Ελληνικού - ή ορθότερα του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» - από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ
Πηγή Εικόνας: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ

Η Lamda Development, με όπλο τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης της περασμένης εβδομάδας, αλλά και την πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται στις 3 Ιουλίου για τον διαγωνισμό του Καζίνο στο Ελληνικό, δηλώνει πανέτοιμη για το έργο του Ελληνικού.

Και αυτό μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το διαλαλεί με νέο τηλεοπτικό spot, που μπορείτε να δείτε εδώ:

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη στην έκταση του πρώην αεροδρομίου γίνονται ορισμένες πρόδρομες εργασίες και προετοιμασίες, ώστε τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις κτιρίων που πρέπει να απομακρυνθούν, τις οποίες τυπικά κάνει το Δημόσιο (που έχει ακόμη στην κατοχή του της έκταση μέσω της Ελληνικό ΑΕ), αλλά στην ουσία πληρώνει (μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης) και κατευθύνει η Lamda Development και η ομάδα του έργου, ενώ την υλοποίηση αναλαμβάνει, όπως αποκάλυψε νωρίς το economix.gr, η τεχνική εταιρεία Intrakat.

Στη γενική συνέλευση της εταιρείας όμως, πέρα από τις ειδήσεις που ήδη σας γράψαμε στο economix.gr, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα και λήφθηκαν αποφάσεις με σημασία.

Μία από αυτές ήταν η πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του economix (το οποίο ενόχλησε, ορισμένους, μας λένε… αλλά χωρίς λόγο…) για την αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων της περυσινής Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. Ευρώ της Lamda Development, καθώς η γενική συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε, χωρίς καμία αρνητική ψήφο (και με μόλις 0,077% του μετοχικού κεφαλαίου να απέχει) τις σχετικές αποφάσεις του ΔΣ που ανέδειξε και η ιστοσελίδα μας, δηλαδή:

  • τη χρήση κεφαλαίων περίπου 12,5 εκατ. Ευρώ για την απόκτηση του ποσοστού της Dogus στην Μαρίνα Φλοίσβου, από τα συνολικά 133 εκατ. Ευρώ που προορίζονταν αρχικά μόνο για νέα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό.
  • τη χρήση 11 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση της θυγατρικής OLYMPIA VILLAGE μέχρι την έκδοση δικού της ομολογιακού δανείου, από τα συνολικά 40 εκατ. Ευρώ της ΑΜΚ για κεφάλαιο κίνησης.

Σημειώνουμε ότι ήδη, η θυγατρική LAMDA OLYMPIA VILLAGE προχώρησε ήδη την περασμένη εβδομάδα, μετά από καθυστερήσεις στις συνεργαζόμενες τράπεζες, συμβούλους αλλά και στον όμιλο, λόγω κορωνοϊού, στο νέο ομολογιακό δάνειο ύψους έως 220 εκα. Ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Εθνική Τράπεζα – οπότε θα επιστρέψει σύντομα και τα κεφάλαια στη μητρική.

Το νέο ΔΣ της Lamda Development

Η Lamda Development όρισε παράλληλα νέο ΔΣ με την έγκριση της γενικής Συνέλευσης. Οι αλλαγές είναι μικρές αλλά οι προσθήκες σημαντικές.

Συγκεκριμένα, είχε προηγηθεί ο ορισμός από τον μέτοχο μειοψηφίας «VOXCOVE HOLDINGS LTD», που κατέχει σήμερα ποσοστό 10,005% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, διορισμός ως νέου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κ. Βασίλειου Κάτσου. Το δικαίωμα της VOXCOVE για διορισμό απευθείας στο ΔΣ χωρίς να περιμένει της τυπική έγκριση της ΓΣ πηγάζει από το άρθρο 10 του Καταστατικού της Εταιρείας και το άρθρου 79 του ν. 4548/ 2018. Θυμίζουμε ότι η είσοδος της VOXCOVE έγινε στο παλίσιο του ανοίγματος του ομίλου Λάτση σε μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας για το έργο στο Ελληνικό. Και ο κ. Κάτσος δεν είναι τυχαίος – για όσους δεν τον γνωρίζουν, μπορούν να δουν παρακάτω το βιογραφικό του.

Παράλληλα όμως, στο ΔΣ εντάχθηκε και ένας ακόμη οικονομικός ιθνύνων νους, ο κ. Ιωάννης Ζαφειρίου, ο οποίος μαζί με τους Γιώργο Γεράρδο και Χαρίτωνα Κυριαζή αποτελούν τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ. Ο κ. Ζαφειρίου όμως αναλαμβάνει ταυτόχρονα και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, στην οποία προεδρεύει ο κ. Κυριαζής, συμμετέχει ο κ. Αφεντούλης και εκτός εταιρείας ο κ. Κωνσταντίνος Σφακάκης.

Μετά τις προσθήκες και αλλαγές, το νέο ΔΣ με πενταετή θητεία της Lamda Development (μετά την έγκριση της ΓΣ και τη συγκρότησή του σε σώμα) έχει ως εξής:

  1. κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης, Πρόεδρος, Mη Εκτελεστικό Mέλος
  2. κ. Ευάγγελος Χρόνης, Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  3. κ. Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
  4. κ. Φώτιος Αντωνάτος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  5. κ. Δημήτριος Αφεντούλης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  6. κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  7. κ. Γεώργιος Γεράρδος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  8. κ. Ιωάννης Ζαφειρίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  9. κ. Βασίλειος Κάτσος, Μη Εκτελεστικό Μέλος (Ο οποίος δεν εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, αλλά έχει διορισθεί απευθείας από μέτοχο της Εταιρείας κατ΄ ενάσκηση σχετικού δικαιώματος της εκ του άρθρου 10 του Καταστατικού της Εταιρείας και του άρθρου 79 του ν. 4548/ 2018)
  10. κ. Χαρίτων Κυριαζής, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  11. κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  12. κα. Ευγενία Παΐζη, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Όπως προκύπτει και από τις ιδιότητες των μελών, οι γνωστοί επιχειρηματίες Βασιλάκης και Κυριακόπουλος δεν αποτελούν ανεξάρτητα μέλη για την εταιρεία – καθώς συμμετείχαν στον κάλεσμα της lamda προς τους έλληνες επιχειρηματίες για συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ψήφισε το 7,657% των μετόχων, κάτι που εντυπωσιάζει δεδομένου ότι στις άλλες αποφάσεις της συνέλευσης οι αρνητικές ψήφοι ήταν ελάχιστες ή πολύ μικρές.

Ποιος είναι ο Βασίλειος Κάτσος

O κ. Βασίλης Κάτσος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 . Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής (Pierce College) και συνέχισε τις σπουδές του στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών. Από το 1993 κατείχε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Pharmathen Pharmaceuticals και ήταν ένας από τους κύριους μετόχους. Υπό την καθοδήγηση του ξεκίνησε ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της εταιρείας δίνοντας έμφαση αρχικά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην Ελληνική αγορά και μετέπειτα στην ανάπτυξη των διεθνών της δραστηριοτήτων. Το 2015 η BC Partners απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο της Pharmathen . Η εταιρία έχει σήμερα διεθνή δραστηριότητα με κεντρικά γραφεία στην Ολλανδία και παρουσία σε πάνω από 85 χώρες παγκοσμίως . Ως Πρόεδρος – συνιδρυτής της VNK Capital, έχει έντονη επιχειρηματική δράση επενδύοντας σε ταχεία αναπτυσσόμενες εταιρίες μεταξύ αυτών η Pharmathen , Innovis, Lamda Development , Palirria, Caferex κ.α. Τον Απρίλιο του 2009, ανακηρύχθηκε « Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2008» από την Ernst & Young και συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον 9o Διεθνή Διαγωνισμό για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς, ο οποίος διεξήχθη στο Μόντε Κάρλο. Σύμφωνα με την εταιρεία, μέσα από την έντονη επαγγελματική του δραστηριότητα διατελεί μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια πολλών εταιρειών ενώ έχει βραβευθεί για την επαγγελματική του πορεία από πολλούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Ζαφειρίου

Ο κ. Ιωάννης Ζαφειρίου σε όλη τη διάρκεια της διεθνούς επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στον τραπεζικό χώρο κατέλαβε θέσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων. Πρώτη του θέση ήταν στην Βankers Trust, στη Νέα Υόρκη, από όπου στην συνέχεια, τοποθετήθηκε στο Μιλάνο (Ιταλίας), με κύριο τομέα ευθύνης τους εγχώριους κρατικούς φορείς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες στον τομέα των παραγώγων. Από τη θέση αυτή, εισήγαγε στην ιταλική αγορά τα δομημένα παράγωγα στις συναλλαγές. Το 1990, εντάχθηκε στο Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής (Investment Banking), της Credit Suisse (Credit Suisse First Boston, CFSB) και με μια ομάδα συναδέλφων του ίδρυσε θυγατρική του ομίλου Credit Suisse, που επικεντρώθηκε στην προώθηση δομημένων παραγώγων στις συναλλαγές, απευθυνόμενη στους διεθνείς θεσμικούς πελάτες της CFSB (κυβερνητικοί οργανισμοί, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες). Το 1998, ανέλαβε Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Σταθερού Εισοδήματος και Μετοχών, στην CSFB που απευθύνονταν σε θεσμικούς πελάτες, στον ευρωπαϊκό χώρο. Από αυτή τη θέση, διαχειρίστηκε συναλλαγές που αφορούσαν την κεφαλαιαγορά ομολόγων, τα παράγωγα, το συνάλλαγμα και ήταν ο επικεφαλής των ομάδων, αρμόδιων για τα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τις πωλήσεις, του Τμήματος Επενδυτικής Τραπεζικής(Investment Banking) για την Ευρώπη. Αυτή η δραστηριότητα αφορούσε τη διαχείριση ενός ευρέως φάσματος περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, τιτλοποιήσεις, έκδοση και πώληση τίτλων του Δημοσίου, αντιστάθμιση συναλλαγματικού και επιτοκιακού κινδύνου. Με αυτές τις αρμοδιότητες διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Διοικούσας και Διαχειριστικής Επιτροπής του CFSB. Το 2004, αναλαμβάνει το Τμήμα Wealth Management της Credit Suisse και δημιουργεί ένα Διεθνές Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής, με την ονομασία Credit Suisse Solution Partners. Ο στόχος αυτού του Τμήματος ήταν να ανταποκριθεί στις πολύπλοκες ανάγκες των μεγάλων θεσμικών ιδιωτών πελατών της Τράπεζας. Περιελάμβανε τη δόμηση και εκτέλεση χρηματοδοτήσεων προερχομένων από μετοχές, συγχωνεύσεις και εξαγορές, επενδυτικές δομές και παράγωγα, καθώς και επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στον τομέα των ακινήτων. Συμμετείχε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Private Banking της Τράπεζας. Η μακρά συνεργασία του κ. Ζαφειρίου, τόσο με τους θεσμικούς, όσο και με τους ιδιώτες πελάτες, σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, του επέτρεψε να ασχοληθεί σε βάθος με όλες της πλευρές των αναγκών αυτής της πελατειακής βάσης, στον τομέα των ακινήτων. Ειδικότερα, η απασχόλησή του περιελάμβανε τη χρηματοδότηση ακινήτων σε πολλές γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ), τη δημιουργία ευκαιριών σε ακίνητα για τους επενδυτές, την αξιοποίηση τους, την αντιστάθμιση συναλλαγματικού και επιτοκιακού κινδύνου, την αγορά και αξιοποίηση επενδυτικών φορέων στον τομέα των ακινήτων, καθώς και την τιτλοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό. Ο κ. Ζαφειρίου είναι κάτοχος ΒΑ στα Οικονομικά από το Amherst College και MBA στα χρηματοοικονομικά από το NYU Stern School of Business της Νεας Υόρκης. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) για την Ελλάδα, από το 2012 έως το 2015.