O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ (25 Ιουνίου 2020)
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ (25 Ιουνίου 2020)

Την ανάγκη σύνταξης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας εγκαταλείποντας την κοντόφθαλμη τακτική των προηγούμενων ετών, τόνισε ο Γιάννης Ρέτσος στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι σύντομα ο Σύνδεσμος θα καταθέσει στην κυβέρνηση προτάσεις για τον ρόλο του τουρισμού στο νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

Ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι ο βασικός στόχος για το φετινό καλοκαίρι είναι η λειτουργία του τουριστικού κλάδου με ασφάλεια, για τη διαφύλαξη του κύρους της χώρας και την προστασία των εργαζομένων.

Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την έμπρακτη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα μία πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα.

Απαντώντας στην έκκληση του προέδρου του ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων.

«Έχουμε ακόμα εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής και αν είναι απαραίτητη τότε στο τέλος Ιουλίου θα λάβουμε νέα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουν παρεμβάσεις τον Ιούλιο και στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, όταν η κυβέρνηση θα έχει ξεκάθαρη εικόνα των δημοσιονομικών στοιχείων.

Όπως είπε, οι βασικοί στόχοι σε ό,τι αφορά την τρέχουσα τουριστική περίοδο είναι δύο, η μείωση των απωλειών προκειμένου να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και η μεγιστοποίηση του οφέλους από τη διαχείριση της κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά τα έως τώρα στοιχεία από την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

«Περίπου ένας στους χίλιους από αυτούς που ταξίδεψαν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για στοιχείο που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς και ότι η πορεία της πανδημίας βαίνει μειούμενη».

Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Σε χαμηλά επίπεδα κρατήσεις και πληρότητα στα ξενοδοχεία

Παρά τη θετική εικόνα που έχει καλλιεργήσει η Ελλάδα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid – 19, οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρότητα στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει ξανά τις προηγούμενες ημέρες – κυρίως στα καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας – κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διαμορφώνονται κατά περίπου 75% σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Ο προβληματισμός των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου εντείνεται ακόμα περισσότερο και από τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στις πέντε σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το ΑΕΠ στις χώρες αυτές που μαζί συνεισφέρουν το 50% του εισερχόμενου τουρισμού θα σημειώσει μείωση μεταξύ 6% και 9%.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Ρέτσος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, ανάλογα με το πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από 62% έως 79%.

Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια εσόδων θα ανέλθει στο καλύτερο σενάριο σε 910 δισ. δολάρια και στο χειρότερο σε 1,2 τρισ. δολάρια, με τις θέσεις εργασίας που θα τεθούν σε κίνδυνο να αγγίζουν τα 120 εκατομμύρια στον τουρισμό παγκοσμίως.

Μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, τόνισε ότι στόχος είναι η μελλοντική κεφαλαιοποίηση της θετικής εικόνας της χώρας, προκειμένου το 2021 να προσφέρει η Ελλάδα ισχυρότερο τουριστικό προϊόν.

«Σίγουρα θα χάσουμε το φετινό καλοκαίρι, έχουμε υποχρέωση να χάσουμε για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και το τουριστικό προϊόν», επισήμανε ο κ. Βασιλάκης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δουλεύουμε για το μέλλον».

Ο πρόεδρος της Aegean είπε ότι η εταιρεία παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες το πέμπτο καινούργιο αεροσκάφος και σε μήνες θα παραλάβει το έκτο, ενώ πρόσθεσε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Ρόδου και του Ηρακλείου.