Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόνο… έκπληξη δεν αποτελεί για τους έχοντες γνώση των εξελίξεων στο κυπριακό υπουργείο Ενέργειας η απόφαση του επί επταετίας υπουργού, Γ. Λακκοτρύπη, να ζητήσει να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Κι αυτό γιατί ο υπουργός είχε πολλές φορές εκφράσει στους περί αυτόν την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιό του κρίνοντας πως ο κύκλος του στο υπουργείο έχει ολοκληρωθεί. Άλλωστε, του πιστώνονται όλες οι ενέργειες των τελευταίων ετών που, στο μετρό του εφικτού για ένα νησιωτικό κράτος με μικρή συγκριτική ισχύ απέναντι στους γείτονές του και ενδογενή προβλήματα, έτρεξαν στο κυπριακό ΥΠΕΝ, με κορωνίδα την προσέλκυση ξένων εταιρειών για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Η επιλογή της συγκεκριμένης συγκυρίας ήταν, επίσης, λογική υπό την έννοια ότι οι εξελίξεις στα ενεργειακά έχουν «παγώσει» λόγω της συγκυρίας του κοροναϊού και της απομάκρυνσης των εταιρειών από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το επιχειρησιακό επίπεδο μένει στάσιμο και αξιοποιούνται για την κυπριακή πλευρά, επί του παρόντος, κυρίως διπλωματικά και πολιτικά μέσα για την άσκηση πίεσης. Κατά συνέπεια, ο/η διάδοχός του θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Άλλωστε, μεσούσης της θερινής περιόδου, η πολιτική… κίνηση είναι πάντοτε μειωμένη.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία της παραίτησής του, αυτή θα έρθει πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα καθώς εκκρεμεί ακόμη η διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων καθώς και η προεδρική επίσκεψη στο Ισραήλ, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δύο χώρες έχουν ισχυρή διμερή συνεργασία αλλά και παρουσία στο τριμερές σχήμα με την Ελλάδα, την ενεργειακή διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης και την κατασκευή του αγωγού East Med και, υπό αυτή την έννοια, η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποιος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του Γ. Λακκοτρύπη. Όσοι γνωρίζουν τις κινήσεις του προέδρου Αναστασιάδη κάνουν λόγο για ένα πρόσωπο που έχει γνώση και εμπειρία γύρω από το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με τα ονόματα του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), Ανδρέα Πουλλικκά, να «παίζει» δυνατά στο τραπέζι, όπως και του προέδρου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου, Συμεών Κασσιανίδη. Στην ονοματολογία των «μνηστήρων προστίθεται και η πρώην πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Έμιλη Γιολίτου.