Πύργος του Πειραιά
Η πρόταση της κοινοπραξίας προβλέπει την μετατροπή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά σε μικτής χρήσης κτήριο.
Πύργος του Πειραιά
Η πρόταση της κοινοπραξίας προβλέπει την μετατροπή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά σε μικτής χρήσης κτήριο.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Με την υπογραφή της σύμβασης που έχει διάρκεια 99 χρόνια του Δήμου Πειραιά με την Dimand όπως και την Prodea και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επιβεβαιώνεται η αυξανόμενη κυριαρχία της Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου στο πεδίο των μεγάλων αστικών παρεμβάσεων. Αυτό ενδεχομένως για ορισμένους να είναι και νομοτέλεια, μιας και λίγες είναι οι εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων που έχουν απομείνει στη χώρα.

Χθες, σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Ανδριόπουλος έδωσε λεπτομέρειες για την ανάπλαση του Πύργου Πειραιά, το οποίο είναι “έργο που έχουν εξαγγείλει όλες οι δημοτικές αρχές τα τελευταία 47 χρόνια”. Διευκρίνισε λοιπόν, ότι σε 20 ημέρες τα τρία σχήματα υπογράφουν τη σύμβαση με το Δήμο Πειραιά, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την όψη του κτηρίου. Αυτή τη στιγμή, γίνονται οι απαραίτητες μελέτες, ενώ σε ορίζοντα έως 30 μηνών το έργο, που έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί.

Τι θα περιλαμβάνει

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων- καταστημάτων, ενώ, ανά επίπεδο, το κτήριο θα διαμορφωθεί ως εξής:

-Α’ και Β’ Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης

-Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα

-1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα

-3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης

-4ος – 18ος όροφος: Γραφεία

-19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο

Θα υπάρξει αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, θα αναβαθμιστούν οι όψεις με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, θα δημιουργηθούν κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και θα τοποθετηθεί σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω κτίριο έχει τη «βούλα» της EBRD ότι είναι πράσινο, καθώς η τράπεζα δεν συγχρηματοδοτεί έργα που δεν υπηρετούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Η Ριβιέρα

Η Dimand ενδυναμώνει το ρόλο της στις μεγάλες παρεμβάσεις, με τον επικεφαλής της να παραθέτει, χθες, την οπτική του για το ζήτημα.

«Είμαστε developers, αλλά οραματιζόμαστε κτήρια και κυρίως την επίδραση τους στο περιβάλλον. Κατά ένα εντελώς περίεργο τρόπο η Αθήνα γύρισε την πλάτη της στο νερό. Πήγε το επιχειρηματικό της κέντρο στο Μαρούσι και όλοι οι υπάλληλοι και διευθύνοντες σύμβουλοι επέλεξαν να μένουν στα Β. Προάστια. Γι’ αυτό αναπτύχθηκαν τα Β. προάστια. Αυτό είναι ένα παράδοξο. Είτε οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν είτε δεν βρέθηκαν οι οραματιστές πολιτικοί για να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να στρέψουν την πόλη στο νερό. Τώρα γίνεται σειρά έργων υποδομών και ιδιωτικά έργα, όπως η ανάπλαση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας που θα ξεκινήσει, το έργο της περιφέρειας στο φαληρικό όρμο, η μαρίνα Αλίμου, το Ελληνικό, το έργο της Grivalia στα Αστέρια Γλυφάδας και η αξιοποίηση των πρώην κατασκηνώσεων της Βούλας».

Η Ριβιέρα της Αθήνας ξεκινάει από τον πύργο του Πειραιά και τελειώνει στον ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο. Όπως έχει μήκος 70 χιλιομέτρων από τα οποία 22 χλμ. αφορούν το αστικό κομμάτι που τελειώνει στη Βουλιαγμένη. «Αν στα πρώτα 22 χλμ. που γίνονται όλα αυτά τα έργα, αξιοποιήσουμε το δημόσιο διαθέσιμο χώρο και δημιουργήσουμε ένα πεζόδρομο κ ένα ποδηλατόδρομο που ανά περιοχές υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα αποκτήσουν καλύτερες προσβάσεις και θα περπατούν ή θα κάνουν ποδήλατο σε μοναδική ακτογραμμή για πόλεις της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.