Handelsblatt: «Φιλέτο» ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Handelsblatt: «Φιλέτο» ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Πηγή Εικόνας: aegeanair.com

Από την πρώτη Ιουλίου θα ξεκινήσει η άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις αφίξεις επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, μετά και από τη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη της συνθήκης Σένγκεν. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν μία κοινή προσέγγιση αναφορικά με τις τρίτες χώρες για τις οποίες θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με βασικό κριτήριο την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.  

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των μέτρων που εξετάζονται, τα κράτη μέλη θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν τις τρίτες χώρες από τις οποίες θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα να δέχονται πτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Κατά τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν τώρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας με τον καθολικό έλεγχο όλων των ταξιδιωτών και την καραντίνα και μετά την πρώτη Ιουλίου, για αφίξεις από χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων όπως οι ΗΠΑ. 

«Μετά την άρση όλων των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός της Ένωσης, προτείνουμε μια σαφή και ευέλικτη προσέγγιση για την άρση των περιορισμών στα ταξίδια προς την ΕΕ, αρχής γενομένης από την πρώτη Ιουλίου», δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον. 

Πρόσθεσε ότι «ενώ πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, είναι ώρα να γίνουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για την άρση των περιορισμών με χώρες όπου επικρατεί παρόμοια υγειονομική κατάσταση με την ΕΕ και για την επανέναρξη της χορήγησης θεωρήσεων».  

Πιλοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA)

Παράλληλα με την χαλάρωση των περιορισμών, από την πρώτη Ιουλίου o EASA θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο εταιρείες αεροδρομίων και αεροπορικές εταιρείες θα παρέχουν πληροφορίες για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα αεροπορικά ταξίδια. 

Από ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα συμμετέχει η Aegean, η εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και η Fraport Greece, η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. 

Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 17 εταιρείες αεροδρομίων και οκτώ αεροπορικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών είναι η easyJet, η ισπανική Iberia, η TUI Airways και η Wizz Air. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, τα αεροδρόμια της Ρώμης, των Βρυξελλών, του Μονάχου, του Μάντσεστερ, της Βιέννης, σχεδόν το σύνολο των αεροδρομίων της Ισπανίας, τα αεροδρόμια Orly και Charles De Gaulle στο Παρίσι, το Schiphol στο Άμστερνταμ και ο όμιλος Fraport AG που ελέγχει αρκετά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. 

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του EASA έχουν συμφωνήσει να υποβάλλουν εβδομαδιαίες εκθέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και στον ECDC για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενώ θα προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας αναφέροντας παράλληλα και πιθανά προβλήματα. 

Προβληματισμός για τη διαδικασία ελέγχου στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο της Αθήνας έχει προκαλέσει φαινόμενα συνωστισμού και καθυστερήσεων. 

Έως τις 15 Ιουνίου όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στην Αθήνα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ Covid – 19 από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, παρατηρούνται ολοένα και πιο συχνά φαινόμενα συνωστισμού, ειδικά στην περίπτωση που περισσότερα από δύο αεροσκάφη προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την ίδια ώρα, δεδομένου ότι ο χώρος στον οποίο διεξάγονται οι έλεγχοι είναι περιορισμένος. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι επιβάτες πρέπει να περιμένουν έως και δύο ώρες στο αεροδρόμιο μέχρι να υποβληθούν στα απαραίτητα μοριακά τεστ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίσπευση της διαδικασίας τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν ελέγχουν όσους επιβάτες έχουν υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο (PCR) 48 ώρες πριν από το ταξίδι τους στην Αθήνα και είναι αρνητικοί στον ιό. 

Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία ελέγχου των επιβατών, για την αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού στο αεροδρόμιο της Αθήνας θα μπορούσε να εφαρμοστεί το παράδειγμα της Κύπρου. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχονται ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ στις χώρες τους πριν ταξιδέψουν στη Λάρνακα, ενώ δίνουν τη δυνατότητα σε υπηκόους 22 χώρων που έχουν θετικά επιδημιολογικά δεδομένα να εξεταστούν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο με κόστος 60 ευρώ.