ΕΥΔΑΠ
Το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ,
ΕΥΔΑΠ
Το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ,
Πηγή Εικόνας: ΕΥΔΑΠ

Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δις έως το 2029, η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει να περάσει στη νέα εποχή, όπως ανέφερε, χθες, σε συνέντευξη τύπου ο διευθυνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης. Προς την κατεύθυνση αυτή, αυτή τη στιγμή, σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται 10 έργα στην Ανατολική Περιοχές και κυρίως σε τέσσερις περιοχές (Ραφήνα – Σπάτα – Αρτέμιδα – Πικέρμι, Μαραθώνας, Γλυκά Νερά και Σαρωνικός- Κρωπία). Να σημειώσουμε ότι το Economix.gr έχει αναφερθεί σε εκτενές ρεπορτάζ του για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας.

Πώς διαμορφώνονται τα έργα

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αναστάσιος Τάσιος, δίνοντας λεπτομέρειες σημείωσε ότι στο Δήμο Σαρωνικού το έργο της συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι στη φάση του σχεδιασμού.

Η σύμβαση της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων περιοχής Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το προσεχές Φθινόπωρο, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόφαση το καλοκαίρι.

Στο Μαραθώνα ο διαγωνισμός για τη συλλογή επεξεργασία, επαναχρησιμοποίηση – διάθεση αστικών λυμάτων  θα προκηρυχθεί το β’ εξάμηνο του 2020 και εκτιμάται ότι θα ανήκει στα έργα-γέφυρες του νέου ΕΣΠΑ.

Έργα ΕΥΔΑΠ
Η κατανομή των έργων της ΕΥΔΑΠ.
Πηγή Εικόνας: ΕΥΔΑΠ

Το μεγαλύτερο έργο με προϋπολογισμό 257 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με τους Δήμους Σπάτων, Αρτέμιδας, Ραφήνας και Πικερμίου, απαρτίζεται από τέσσερις εργολαβίες. Για τις δύο από αυτές, που αφορούν τα δίκτυα, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, ενώ αυτός για το Πικέρμι (Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων) θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιούλιο. Αυτός για το ΚΕΛ θα προκηρυχθεί το Φθινόπωρο με εκτιμώμενη έναρξη των έργων το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στόχος των επενδύσεων που τοποθετούνται σε 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία είναι η σύνδεση 400.000 κατοίκων της Ανατολικής Αττικής με το δίκτυο αποχέτευσης, όπως και η πλήρης αξιοποίηση – επαναχρησιμοποίηση των εκροών ΚΕΛ για αστική – περιαστική χρήση, άρδευση γεωργικών εκτάσεων και εμπλουτισμό – εξυγίανση υπόγειων υδροφορέων. Όσον αφορά το ανακυκλωμένο νερό ΚΕΛ, κατά τον κ. Σαχίνη είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων.

Τα υπόλοιπα έργα

Σχετικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την μονάδα βιολογικού καθαρισμού Ψυττάλειας, ο κ. Σαχίνης εκτίμησε ότι το πόρισμα του ΤΕΕ θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σε κάθε όμως, περίπτωση πρόκειται για μία σημαντική απόφαση για την ΕΥΔΑΠ, η οποία εξετάζει και αξιολογεί όλα τα δεδομένα.

Για τη σύμβαση  με το Δημόσιο για την ρύθμιση της τιμής του αδιύλιστου ύδατος, το θέμα, όπως είπε ο κ. Σαχίνης, προσεγγίζεται στη βάση μιας δίκαιης για αμφότερα τα μέρη λύσης στηριζόμενης σε διεθνείς πρακτικές, με την ΕΥΔΑΠ να έχει προσλάβει ως σύμβουλο την ΕΥ για τη υποστήριξη της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της εταιρείας. Βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι ο προσδιορισμός της ενδεχόμενης οφειλής προς το Δημόσιο για την περίοδο 2013-2019.

Σταδιακά η εταιρεία επιδιώκει να αντικαταστήσει περίπου 2 εκατ. υδρομετρητές παλαιάς τεχνολογίας με νέους. Στόχος είναι σε ετήσια βάση να τοποθετούνται 100 χιλ. υδρομετρητές, με την ΕΥΔΑΠ να έχει πραγματοποιήσει, ήδη, δύο πιλοτικά έργα για 80 χιλ. έξυπνους υδρομετρητές.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι διαρροές νερού αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου, ποσοστό που δεν θεωρείται υψηλό κατά τους επικεφαλής της εταιρίας.