Handelsblatt: «Φιλέτο» ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Handelsblatt: «Φιλέτο» ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Πηγή Εικόνας: aegeanair.com

Την απόφαση να παρατείνει την αναστολή των πτήσεων μεταφοράς επιβατών έως τις 31 Μαΐου από και προς όλα τα αεροδρόμια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας έχει λάβει η κυβέρνηση σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. 

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, για την ίδια χρονική περίοδο θα επεκταθεί και το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.  

Τα αεροπορικά δρομολόγια από και προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα επιτρέπονται μέχρι τις 31 Μαΐου μόνο μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει τα σχέδιά της για την σταδιακή επανεκκίνηση των πτήσεων και της τουριστικής βιομηχανίας κατ’ επέκταση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών NOTAMS αναφορικά με την παράταση της απαγόρευσης πτήσεων και την είσοδο στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, δεδομένου ότι σήμερα λήγουν οι προηγούμενες ειδοποιήσεις που εξέδωσε η ΥΠΑ στις 15 Απριλίου.

Μεταξύ των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι και η παράταση της απαγόρευσης πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έως τις 15 Ιουνίου. 

Η απόφαση συνάδει με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 8 Μαΐου προς τα κράτη μέλη της συνθήκης Σένγκεν, να παρατείνουν έως τις 15 Ιουνίου την προσωρινή απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων μετακινήσεων πολιτών τρίτων χωρών στην ΕΕ. 

Η σταδιακή άρση των μέτρων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της Κομισιόν, με τη χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα να ακολουθεί σε δεύτερη φάση. 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτικό ότι η μοναδική αεροπορική εταιρεία τρίτης χώρας που πραγματοποιεί πτήσεις από και προς την Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι η Qatar Airways, η οποία συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με την Ντόχα.  

Με τα δρομολόγια αυτά δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα μη Ευρωπαίοι πολίτες, εκτός εάν έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, εάν ανήκουν σε κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό ή ανθρωπιστικό προσωπικό, εάν είναι πληρώματα αεροσκαφών ή έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό προξενείο. 

Τις τελευταίες ημέρες, ο συνολικός ημερήσιος αριθμός αναχωρήσεων και αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανέρχεται σε περίπου 50, την ώρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γίνονταν περισσότερες από 500 πτήσεις την ημέρα.  

Οι περισσότερες από τις πτήσεις που πραγματοποιούνται είναι εσωτερικού, ενώ οι μοναδικές ευρωπαϊκές πόλεις που εξακολουθούν να έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, εκτός από τις Βρυξέλλες, είναι η Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.  

Ωστόσο, η εικόνα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να αλλάζει τις επόμενες ημέρες, μετά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού στα ταξίδια με αεροπλάνο, με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να προγραμματίζουν αύξηση στα δρομολόγιά τους.  

Μετά την Air France και τη Lufthansa, η Aegean ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα προχωρήσει προοδευτικά στην αποκατάσταση της σύνδεσης της Αθήνας με ορισμένους βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως το Μόναχο, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη και τη Γενεύη, με μικρή αρχικά συχνότητα.