Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περίπου 2,5 εκατ. επικυρώσεις εισιτηρίων έγιναν σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ το διάστημα 4 – 8 Μαΐου, δηλαδή την πρώτη βδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων. Από σήμερα, αναμένεται μεγαλύτερη κίνηση στα ΜΜΜ, δεδομένου ότι επιστρέφει στην… κανονικότητα το «δεύτερο» κύμα εργαζομένων. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και επειδή αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, θα συνεχίσουν να μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό που παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, ιδίως στις ώρες αιχμής. 

Οι επιβάτες, θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα καθώς έχει κριθεί αναγκαία από τους ειδικούς, ως συμπληρωματικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όσον αφορά τους 300 «βοηθούς επιβατών» θα παραμείνουν στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης του μετρό με λεωφορεία για όλο τον μήνα, υπενθυμίζοντας τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Παράλληλα, σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει τοποθετηθεί σήμανση, στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν, προκειμένου οι αποστάσεις να τηρούνται πάντα στο βαθμό που είναι δυνατό. 

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ήδη να τοποθετείται και προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του οδηγού και του χώρου επιβατών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου.

Σχετικά με τις απολυμάνσεις, θα συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕ ενώ πλέον θα γίνεται και σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στις στάσεις λεωφορείων. «Λαμβάνονται μέτρα όπως η απολύμανση των συρμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ κάθε βράδυ με νέφωση, ο καθαρισμός των σταθμών με διάλυμα χλωρίνης. Στους εργαζόμενους σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό, έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία προσωπικά μέσα προστασίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, επίσκεψη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η τοποθέτηση των προστατευτικών διαχωριστικών μεταξύ οδηγών και επιβατών και η σωστή συντήρηση οχημάτων αποτελούν προτεραιότητες, όπως έγινε γνωστό ενώ τέθηκε επί τάπητος η δεύτερη φάση του σχεδίου.

Κρούσμα κορονοΐού σε τρόλεϊ 

Το πρώτο κρούσμα κορονοΐού στα τρόλεϊ εντοπίστηκε την Πέμπτη.

Πρόκειται για οδηγό, ο οποίος αφού αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο για έλεγχο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζει πυρετό αλλά τα συμπτώματά του είναι ήπια.

 

Ο οδηγός, ο οποίος είχε επιστρέψει στο τιμόνι τις τελευταίες ημέρες καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε μετακινηθεί σε άλλη θέση, προέρχεται από το αμαξοστάσιο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο οποίο ύστερα από την ιχνηλάτηση των επαφών του που έγινε κατόπιν των εργαστηριακών του εξετάσεων, έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους ακόμα δέκα εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. 

Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρίσκονται καθημερινά περί τα 350 οχήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΘ, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν τα έσοδα με το 41% να αφορά προτυπωμένα εισιτήρια, το 29% κάρτες απεριόριστων διαδρομών και το 20% ακυρώσεις εισιτηρίων. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, πλην όμως η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με την κίνηση πριν την λήψη μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

 

 

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙΣ
Λεωφορεία και Τρόλεϊ Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ
Δευτέρα 4 Μαΐου

 

107.250 348.679
Τρίτη 5 Μαΐου 119.210 367.395
Τετάρτη 6 Μαΐου

 

118.392 367.157
Πέμπτη 7 Μαΐου

 

117.599 374.509
Παρασκευή 8 Μαΐου

 

123.383 385.613

 

  • Στο 85,4% ανέρχεται το ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας την εβδομάδα 4 με 8 Μαΐου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.
  • Στο 30% κυμάνθηκε η επιβατική κίνηση σε σχέση με την κίνηση την περίοδο προ κορονοϊού.