Μεταφύτευση ελαιόδεντρου από την ΕΡΓΟΣΕ στην Αθήνα
Μεταφύτευση ελαιόδεντρου από την ΕΡΓΟΣΕ στην Αθήνα
Πηγή Εικόνας: ΕΡΓΟΣΕ

Νέα πνοή δίνει το Πράσινο Ταμείο στο σχετικά πετυχημένο πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ που έχει στόχο τη διάσωση των ελαιόδεντρων που βρίσκονται στους χώρους που απολλοτριώνονται για τα κατασκευαστικά έργα του σιδηροδρόμου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει τη μεταφύτευση όσων περισσότερων ελαιόδεντρων γίνεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου αυτά να διασωθούν και να μην  καταλήξουν… καυσόξυλα, καθώς θα πρέπει να ξεριζωθούν για να γίνουν τα κατασκευαστικά έργα νέων γραμμών ή αναβαθμίσεις υπαρχόντων του σιδηροδρόμου. Το πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ τρέχει, με περιοδική αποτυχία και περιοδικό «βάλτωμα», από το 2014. Τα ελαιόδεντρα, πολλά από τα οποία είναι μεγάλα και μεγάλη ηλικίας, παραχωρούνται κυρίως σε δήμους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο παρελθόν έχει υλοποιηθεί με χορηγούς και η ΕΡΓΟΣΕ συνεχώς αναζητά πόρους για την «πράσινη» δράση της, καθώς δεν έχει προβλεφθεί να καλύπτεται από το κόστος των έργων. Το πρόγραμμα έχει τύχει θετικών αναφορών στο παρελθόν καθώς έχουν παραχωρηθεί τέτοια ελαιόδεντρα σε τουλάχιστον 25 δήμους, με πιο γνωστές μεταφυτεύσεις αυτές που έχουν γίνει στην Αθήνα (στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής – απέναντι από το Χίλτον δίπλα στο άγαλμα του Δρομέα, στο Βυζαντινό Μουσείο κλπ) αλλά και αυτές που έγιναν μετά την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Ειδικά για την τελευταία, ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε αναφορές των κατοίκων και των τοπικών ΜΜΕ, ότι τα ελαιόδεντρα κινδυνεύουν να ξεραθούν καθώς οι δήμοι δεν φροντίζουν τα μεταφερόμενα δέντρα μετά τη μεταφύτευσή τους, κάτι που αποτελεί στην πραγματικότητα βασικό όρο του προγράμματος συνεργασίας που προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ. Φέτος, το Πράσινο Ταμείο μπαίνει σε ρόλο χρηματοδότη αυτής της δράσης, η οποία διευκολύνει στην πραγματικότητα τους δήμους να αποκτήσουν έτοιμα, ανεπτυγμένα δέντρα υψηλής αξίας.

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος δήλωσε στο economix.gr:

«Πράσινο Ταμείο, ΕΡΓΟΣΕ και Δήμοι συνεργαζόμαστε για την ασφαλή μεταφύτευση ελαιοδένδρων που βρίσκονται κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών ή έργων σε όλη τη χώρα. Διασώζουμε ένα πολύτιμο κεφάλαιο της φύσης και το αποδίδουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Πράσινο Ταμείο αισθανόμαστε χαρούμενοι που ανταποκρινόμαστε έμπρακτα σε έναν ακόμα σκοπό του»

Τι ακριβώς κάνει η ΕΡΓΟΣΕ

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., θυγατρική εταιρεία της ΟΣΕ Α.Ε., έχει ως αντικείμενο την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει μια καινοτόμο περιβαλλοντική δράση, που έχει ως σκοπό τη διάσωση των ελαιόδεντρων -τα οποία βρίσκονται εντός της απαλλοτριούμενης ζώνης που απαιτείται για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών έργων και απαλλοτριώνονται ως επικείμενα των εκτάσεων στις οποίες ανήκουν, σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων- μέσω της μεταφύτευσης. Αρκετά από αυτά είναι υπεραιωνόβια και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μνημεία της φύσης.

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. έχει αναπτύξει μηχανισμό διαχείρισης αυτού του φυτικού κεφαλαίου, για πρώτη φορά στη χώρα από εταιρεία του Δημοσίου και έχει συνάψει σύμβαση με ανάδοχο, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταφύτευσης. Τα δέντρα εκριζώνονται, αποθηκεύονται και συντηρούνται μέχρι να βρεθεί τόπος για τη μεταφύτευσή τους. Σκοπός είναι να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ελαιόδεντρα και να δοθούν δωρεάν σε Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς που μπορούν να τα αναδείξουν και ταυτόχρονα να αναπλάσουν κοινόχρηστους χώρους της επιλογής τους.

Έως σήμερα έχουν δοθεί για μεταφύτευση περισσότερα από 500 ελαιόδεντρα σε 25 και πλέον Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς. Στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν αποθηκευμένα γύρω στα 350 ελαιόδεντρα και στόχος είναι να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Για την υλοποίηση αυτής της δράσης απαιτείται ένα χρηματικό ποσό, το οποίο ζήτησε η ΕΡΓΟΣΕ από το Πράσινο Ταμείο και εγκρίθηκε με απόφαση του ΔΣ του χρηματοδοτικού βραχίονα του ΥΠΕΝ, για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν στην προετοιμασία, στο κλάδεμα, την εκρίζωση με κατάλληλα μηχανήματα, στη φόρτωση, στην προσωρινή αποθήκευση και στη μεταφορά – απόθεση σε χώρους έως και 200 χιλιομέτρων μέσω του οδικού δικτύου που υποδεικνύονται από τους ενδιαφερόμενους. Οι ίδιοι αναλαμβάνουν δε τη μεταφύτευσή τους και τη συντήρησή τους για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, προκειμένου να αναπτυχθούν τα ελαιόδεντρα στις νέες τους θέσεις. Τα σχετικά ποσά καλύπτονται ενίοτε από την ίδια την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., η οποία όμως είναι σε συνεχή αναζήτηση χορηγών για την κάλυψη του κόστους μεταφύτευσης περισσότερων δέντρων.

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφεται το κόστος ανά ελαιόδεντρο που αντιστοιχεί στον ανάδοχο ανάλογα με το μέγεθός του, όπως αναφέρεται στη σύμβαση με Α.Σ. 10178/2014 όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει ως σήμερα.

το κόστος μεταφύτευσης ελαιόδεντρων στο πρόγραμμα της ΕΡΓΟΣΕ που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο
Πηγή Εικόνας: diavgeia.gov.gr

Για το 2020 το Πράσινο ταμείο αναλαμβάνει τη διάθεση συνολικού ποσού έως τις 50.000 ευρώ, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. αναλαμβάνει την απαιτούμενη επικοινωνία με τους δήμους και τους λοιπούς δημόσιους φορείς προκειμένου να υλοποιηθεί η διάθεση των ελαιόδεντρων.

Τα δέντρα αυτά θα μπορείτε να τα ξεχωρίσετε, αν το ψάξετε, καθώς έχει μπει ως όρος χρηματοδότησης η τοποθέτηση αναμνηστικής πινακίδας για τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείου – το κόστος όμως δεν έχει υπολογιστεί στον πίνακα αλλά μπορεί να καλυφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Πράσινου Ταμείου.

Δείτε εδώ ένα βίντεο της ΕΡΓΟΣΕ για το πρόγραμμα μεταφύτευσης:

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.