Φώτο Αρχείου - Από την τελετή παραλαβής 40 νέων αρθρωτών λεωφορείων το 1999 .Στην φώτο εσωτερικό λεωφορείου. 28/05/1999
Φώτο Αρχείου - Από την τελετή παραλαβής 40 νέων αρθρωτών λεωφορείων το 1999 .Στην φώτο εσωτερικό λεωφορείου. 28/05/1999
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Με εργαζόμενους από τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών και με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα στελεχωθεί το σώμα των περίπου 300 βοηθών επιβατών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν από τη Δευτέρα στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία. 

Για τη στελέχωση της υπηρεσίας των βοηθών επιβατών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος, υπέγραψε απόφαση την Πέμπτη με την οποία εγκρίνεται έκτακτη δαπάνη ύψους 372.000 ευρώ για τη διαχείριση πλήθους, στο πλαίσιο προστασίας από τον Covid – 19. 

Οι βοηθοί επιβατών θα δίνουν συμβουλές στους επιβάτες για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς και θα ελέγχουν για τη χρήση προστατευτικών μασκών.  

Δεν αποκλείεται μάλιστα για την προστασία επιβατών και εργαζομένων να τοποθετηθεί και ειδική σήμανση σε σταθμούς, οχήματα και συρμούς, όπως έχει συμβεί σε πολλούς σταθμούς αστικών συγκοινωνιών στη βόρεια Ιταλία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να τοποθετηθεί σήμανση στα εκδοτήρια και στις πύλες στους σταθμούς του μετρό, ενώ προς το παρόν δεν εξετάζεται να γίνει το ίδιο στις στάσεις λεωφορείων και στο εσωτερικό των οχημάτων στα μέσα οδικής τροχιάς.  

Εκτός από τα μέτρα για την προστασία του προσωπικού και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ προγραμματίζει και τη διεξαγωγή εκστρατείας επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά τα μέσα μεταφοράς και για την εμπέδωση του μηνύματος ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά τις ώρες αιχμής. 

Η καμπάνια αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα δεδομένου ότι στις 30 Απριλίου εγκρίθηκε από τον οργανισμό δαπάνη 43.400 ευρώ η οποία αφορά σε υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης ενημερωτικού υλικού. 

Πλήγμα πάνω από 50 εκατομμύρια για τις συγκοινωνίες

Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΟΑΣΑ θα χρειαστεί έκτακτη κρατική επιδότηση το 2020 η οποία θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλύψει μέρος της ζημιάς. Το 2019 η έκτακτη κρατική επιδότηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ομίλου και των θυγατρικών του (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) ανήλθε σε 70 εκατομμύρια ευρώ. 

Το υπουργείο Υποδομών, με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, έχει ήδη εγκρίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο τακτική κρατική επιδότηση για το 2020 ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη του λειτουργικού ελλείμματος των θυγατρικών του ΟΑΣΑ.  

Η εκτίμηση για το 2020 είναι ότι το σύνολο των εσόδων από τις πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών θα διαμορφωθεί σε περίπου 144 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από τον κύκλο εργασιών του ομίλου ΟΑΣΑ το 2019, ο οποίος ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να προέρχεται από πωλήσεις προϊόντων κομίστρου. 

Η πτώση των εσόδων από πωλήσεις τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 φτάνει το 33%, δεδομένου ότι οι εισπράξεις ανέρχονται σε περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ, έναντι σχεδόν 70 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο το 2019.