OAKA
Το Ολυμπιακό Στάδίο Αθηνών «Σπύρος Λούης»
OAKA
Το Ολυμπιακό Στάδίο Αθηνών «Σπύρος Λούης»
Πηγή Εικόνας: OAKA

Δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας κερκίδων του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης», όπως προκύπτει από το πόρισμα του συμβούλου, της εταιρίας Σ.Σταθόπουλος-Κ.Φάρρος που έχει επιλεγεί από το υπουργείο Υποδομών. Αντικείμενο του τελευταιου είναι  ο έλεγχος του φακέλου συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο έλεγχος στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) που παρουσίασε ταλαντώσεις και η προετοιμασία του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ)».

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Τον Οκτώβριο του 2018 μέσω από ένα βίντεο οπαδού αποκαλύφθηκε μία δίχως προηγούμενο ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΑΕΚ με την Μπάγερν Μονάχου. Παρότι προκάλεσε ανησυχία στην UEFA, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης με καθυστέρηση 6 μηνών ξεκινήσαν τη διαδικασία του διαγωνισμού επιλογής συμβούλου, που ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Πλέον, ολοκληρώθηκε η 1η Τμηματική Παράδοση του έργου, που περιλαμβάνει – την τεχνική έκθεση ελέγχου κερκίδων άνω διαζώματος κεντρικού σταδίου ΟΑΚΑ και το τεύχος Υπολογισμών ελέγχου κερκίδων άνω διαζώματος κεντρικού σταδίου ΟΑΚΑ. Σημειωτέον ότι η μελέτη των ενισχύσεων του φέροντος οργανισμού και ο επανέλεγχος των υπολογισμών της στατικής επάρκειας των φερόντων στοιχείων (εξεδρών, κ.λ.π) όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ θα περιληφθούν στο αντικείμενο (επόμενης) σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Τι έδειξε ο έλεγχος

Τι έχει πράξει μέχρι σήμερα ο σύμβουλος;

-Εκπόνησε τον έλεγχο στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου ΟΑΚΑ έναντι της δυναμικής καταπόνησης που επιβάλει η αναπήδηση των φιλάθλων, διερευνώντας τα αίτια της ταλάντωσης των κερκίδων και εφαρμόζοντας τους κανονισμούς τις αρχικής μελέτης αλλά και τους ισχύοντες σήμερα ευροκώδικες, με ταυτόχρονη βιβλιογραφική εκτίμηση διαφόρων παραμέτρων για τις ανάγκες της δυναμικής ανάλυσης.

-Υπέβαλε το αντίστοιχο τεύχος υπολογισμών της εκπονηθείσας μελέτης συνοδευόμενο από την υπεύθυνη δήλωση στατικών υπολογισμών του μελετητή.

-Υπέβαλε την τεχνική έκθεση του ελέγχου της στατικής επάρκειας του διαζώματος, με την επισήμανση ότι ενώ από τον έλεγχο δεν προέκυψε ανάγκη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο επόμενο στάδιο μελετών, ερευνών και εργασιών, σε σειρά σημείων. Αυτά αφορούν στις επικαλύψεις του σκυροδέματος που παρουσιάζουν αποκόλληση σε πολλά σημεία του σταδίου, στον δειγματοληπτικό έλεγχο των ελαστομεταλλικών εφεδράνων μεταξύ των προκατασκευασμένων κερκίδων και στην βελτίωση του τρόπου στήριξης της περιμετρικής κατακόρυφης μπετονένιας κορνίζας στην κορυφή του άνω διαζώματος.

Ωστόσο, το πόρισμα καταλήγει ότι, ύστερα από την αναλυτική διερεύνηση των εμφανιζομένων ταλαντώσεων των κερκίδων του σταδίου, αλλά και τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την συμπεριφορά τους, το δόμημα κρίνεται στατικά ασφαλές, επισημαίνοντας ότι δεν αίρεται σε καμία περίπτωση κατόπιν αυτού η ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης και συντήρησης του έργου.

Το ΟΑΚΑ είναι προς μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του υπερταμείου, διαδικασία που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των συμβούλων