Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Διατηρητέο οδών Σουρή & Βασ. Όλγας, Μαρούσι
Πηγή Εικόνας: Δήμος Αμαρουσίου

Τα…μυστήρια και τις αβεβαιότητες που κρύβει το πεδίο των δημόσιων έργων φανερώνει η υπόθεση της αξιοποίησης διατηρητέου κτιρίου στο Μαρούσι (οδοί Σουρή & Βασ. Όλγας) που φέρνει σήμερα στο φως το Economix.gr. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 742,5 χιλ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 – Τομέας Περιβάλλον” και πριν αρχίσει να υλοποιείται, βρέθηκε αντιμέτωπο με προβλήματα. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ο Δήμος Αμαρουσίου είχε προγραμματίσει την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου, ιδιοκτησίας του, που βρίσκεται επί των οδών Σουρή και Βασ. Όλγας ως πολιτιστικό χώρο, αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και αποκατάστασής του, ενίσχυσης φέροντος οργανισμού καθώς και καθαίρεσης των προσκτισμάτων του. Πρόκειται, ουσιαστικά, για οικόπεδο με διώροφη διατηρητέα κατοικία και ισόγεια προσκτίσματα στον περιβάλλοντα χώρο αυτού.

Για το εν λόγω ακίνητο έχει εκδοθεί η έγκριση και άδεια δόμησης, ενώ έχουν ληφθεί οι προαπαιτούμενες εγκρίσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Και αφότου καταρτίστηκε και εγκρίθηκε το σύνολο των μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, Η/Μ εγκαταστάσεων), ο Δήμος Αμαρουσίου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου, το οποίο ανατέθηκε στην εταιρεία Χ&Κ Τεχνική. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Τα προβλήματα

Ωστόσο, ο ανάδοχος, επικαλέστηκε προβλήματα κατά την εκτέλεση εργασιών που σχετίζονται με την μελέτη εφαρμογής του έργου, υποβάλλοντας ειδική δήλωση διακοπής εργασιών. Ειδικότερα, ο ανάδοχος επικαλέστηκε ως λόγους για τη διακοπή των εργασιών:

-την κακή κατάσταση των λιθοδομών

-την κακή κατάσταση των οπτοπλινθοδομών και την απουσία σενάζ-

-το μικρό βάθος έδρασης των λιθοδομών και την ανάγκη επικαιροποίησηςτης μελέτης αναφορικά με τη θεμελίωση του μανδύα

– πρόβλημα στη θεμελίωση των τοίχων πέριξ του εσωτερικού κλιμακοστασίου λόγω υποβιβασμού στάθμης δαπέδου ισογείου-

-την ανάγκη τροποποίησης του ξυλοτύπου εξώστη οροφής ισογείου και

– την τροποποίηση σχεδίου προσβασιμότητας ΑΜΕΑ ώστε να μην διαταραχθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου

Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου απάντησε ότι η κακή κατάσταση της λιθοδομής και της οπτοπλινθοδομής ήταν γνωστή κατά την εκπόνηση της μελέτης με βάση τα ευρήματα των εργαστηριακών δοκιμών αντοχής που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η χρήση gunite στις λιθοδομές και η χρήση διπλού ενισχυμένου επιχρίσματος στις οπτοπλινθοδομές. Σχετικά με το βάθος υπό το έδαφος στο οποίο φτάνει η λιθοδομή ελήφθη ίσο με 1 μέτρο στη μελέτη ως παραδοχή.

«Μετά από την αποκάλυψη σε διάφορα σημεία της θεμελίωσης της λιθοδομής, κατέστη σαφές ότι τοπικά η παραδοχή αυτή δεν ισχύει. Επομένως προτείνεται η θεμελίωση του μανδύα (σχεδόν επιφανειακά), ενώ η υποθεμελίωση της τοιχοποιίας πέριξ του κλιμακοστασίου θα καλυφθεί σε δύο φάσεις εσωτερικά και εξωτερικά» αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου.

Με άλλα λόγια, ο Δήμος Αμαρουσίου αναφέρει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διακοπή εργασιών εκ μέρους του αναδόχου και απορρίπτει την αίτηση διακοπής του αναδόχου.

Ζητάει ακόμη την άμεση συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης του διατηρητέου, σύμφωνα με το συμβατικό αντικείμενο του έργου και για την απρόσκοπτη εκτέλεσή του.

«Επιπλέον και εν όψει των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε εξ ́ αιτίας του κορωνοϊού, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να υλοποιήσετε με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του έργου σας, καλείσθε όπως λάβετε τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα που θα κρίνετε για την αποφυγή κάθε κινδύνου, την προστασία του διατηρητέου κτίσματος αλλά και την προστασία των εργαζομένων σε αυτό» αναφέρει στο απαντητικό έγγραφό του.

Όπως, λοιπόν, γίνεται κατανοητό, το έργο αυτό-ένα από τα πολλά δημόσια- βρίσκεται σε κρίσιμη διελκυστίνδα. Από την μία μεριά βρίσκεται ο Δήμος Αμαρουσίου που έχει σημαντική εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα και από την άλλη η Χ&Κ Τεχνική, που έχει αναλάβει κι εκτελέσει σημαντικά τεχνικά έργα Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, καθώς και υπεργολαβίες για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου. Το ποια πλευρά έχει δίκιο θα φανεί στην πορεία, όμως, η περίπτωση αυτή δεν φανερώνει παρά τις παθογένειες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των δημόσιων έργων.